ЕВРОПА ПЉАЧКА РУСЕ: Кустурица на "Видовданским свечаностима говорио о сукобу у Украјини

Новости онлине

29. 06. 2022. у 18:10

ПРОСЛАВЉЕНИ режисер Емир Кустурица рекао је данас да је у руско-украјинском конфликту најспорније то што је Европа довела у питање своја највећа достигнућа, а то су људска права и приватна својина.

ЕВРОПА ПЉАЧКА РУСЕ: Кустурица на Видовданским свечаностима говорио о сукобу у Украјини

ФОТО: Н. Ј.

– Европа пљачка Русе, не само њихову културу, него и њихова имања. Њиховим мачкама не да да се такмиче, забрањује стабла која су руски писци засадили, забрањује најбољем пијанисти да свира, најбољем диригенту на свету даје отказ – рекао је Кустурица на округлом столу "Европа и Русија", који је организован у Андрићграду у оквиру "Видоданских свечаности".

Он је рекао да је све што у том сукобу лежи површина старог обрасца још од 18. века, а то је дотрајавање идеја аусторугарске царевине.

Кустурица је навео да је тема данашњег округлог стола оригинална у овом времену када Србија постаје плодно тло једног заборављеног појма, а то је појам слободе.

– Морамо да признамо, ја сам недавно боравио у неким земљама Западне Европе, да тамо постоје табу теме. Данас Европа ћути и како би многи наши интелектуалци рекли, врши самоубиство. Ја мислим да је то потпуно обрнуто, да Европа не врши самоубиство, него да је дављена – закључио је Кустурица.

(Искра)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)