У ОПЦИЈИ И ЗАЈЕДНИЧКЕ СЕДНИЦЕ: Црногорски премијер данас у Београду, циљ да се поправе односи двеју држава

В. К.

29. 06. 2022. у 07:20

НОВИ црногорски премијер Дритан Абазовић данас стиже у прву званичну посету Београду, током које су планирани сусрети са српским државним врхом, председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и председником парламента Ивицом Дачићем.

У ОПЦИЈИ И ЗАЈЕДНИЧКЕ СЕДНИЦЕ: Црногорски премијер данас у Београду,  циљ да се поправе односи двеју држава

Дритан Абазовић, Фото Танјуг

Уочи пута у Србију, Абазовић је поручио да иде у земљу која је "Црној Гори најближа у сваком могућем смислу" и да очекује да се ресетују односи двеју држава.

Међу кључним темама које ће се наћи на столу на данашњим састанцима, а које дефинишу односе Подгорице и Београда су прикључивање Црне Горе иницијативи "Отворени Балкан" и потписивање Темељног уговора са Српском православном црквом. Ове теме су и тачке спорења у самој црногорској Влади, али и у новој парламентарној већини која је подржава, посебно ДПС.

Из Владе Црне Горе јуче је саопштено да је са СПЦ начелно усклађена радна верзија Темељног уговора.

Како су поручили из Подгорице, посета Абазовића биће прилика да се разговара о раније покренутим иницијативама и темама, које ће бити поново размотрене и потенцијално обновљене. Једна од њих је и конкретизовање сарадње кроз успостављање механизма заједничких седница двеју влада, на којима би се детаљније разматрала кључна политичка, економска и сва друга питања. Осим политичког дијалога на високом нивоу, две стране ће, како је предвиђено, сагледати могућности за даље унапређење сарадње у свим областима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

УПОЗОРЕЊЕ: Немојте пити кафу ако сте у некој од ОВИХ група