ВАРВАРСТВО УОЧИ ВИДОВДАНА: На Газиместану освануло градилиште, изливају бетонску плочу за ауто-сервис

Новости онлине

27. 06. 2022. у 22:02

УОЧИ Видовдана, на Газиместану је освануло градилиште, 70 метара од капије симбола непокореног народа, места на коме се одиграо Косовски бој.

ВАРВАРСТВО УОЧИ ВИДОВДАНА: На Газиместану освануло градилиште, изливају бетонску плочу за ауто-сервис

Фото Wikipedia

Реч је о Спомен - подручју у заштићеној зони, о којој такозвано Косово мора посебно да брине. Ово је провокација, не може се градити на Газиместану, поручују Срби са Косова и Метохије.

Усред заштићене зоне изливена је бетонска плоча, очигледно темељ будуће грађевине од три стотине квадрата.

Ово није први нелегални објекат на месту које за Србе има посебан значај. Одмах по обзнањивању да се формира заштићена зона непосредно уз Газиместан почела је градња. Борба да се први градитељ на Газиместану заустави трајала је неколико година. Узалудно, јер је после годину и по дана зграда је стављена под кров, поред светог места сада је стовариште.

Новинар и публициста са Косова и Метохије Живојин Ракочевић, рекао је за Спутњик да ово није атрактивна зона за ту врсту бизниса, место је удаљено од пута, далеко је од Приштине и Обилиц́а, па он верује да постоји неки виши циљ, потпуно, каже, ирационалан, да ти људи наносе штету другима, желе да се виде у срцу Газиместана.

Живојин Ракочевић/Фото: Никола Илић

- У време када је доношен Ахтисаријев план, они су већ видели стратегију којом ће уништити те заштићене зоне и узурпирати их. То није случај само са Газиместаном, ту је специјална заштићена зона Велика Хоча, где се такође гради без дозволе, инвеститорима нико ништа не може, затим старо градско језгро Призрена које је у добром делу девастирано, продато и зазидано. То су процеси у којима други не постоје и не постоји закон, када се споје та два принципа, онда нема ничег. То је потпуна анархија - каже Ракочевић.

Ракочевић претпоставља да ће на заштићеном Спомен - подручју нићи ауто сервис са перионицом.

Реч је о приватној њиви у власништву Албанца, али чија год да је њива, инвеститор нема право да гради, јер то је заштићена зона коју штити Устав такозваног Косова, а даноноћно је чува Косовска полиција.

- Заштићене зоне су саставни део законодавства који је међународна заједница уврстила у Устав и законе, да би подигли ниво људских права и заштитили стотине објеката Српске православне цркве, места која су од посебног значаја за нашу културу, историју и наслеђе. Шетао сам тамо пола сата, нико од полицајаца ми није пришао да пита шта радим, нико не жели да преузме било какву одговорност, да примени закон. Донети су савршени европски закони – са савршеним непримењивањем - истиче Ракочевић.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

КИНЕСКИ РАЗАРАЧ: Ово је једна од најсмртоноснијих интерконтиненталних ракета - до Америке може стићи за 20 минута