ИНТЕРВЈУ Обрад Кесић: Хоће да избришу име Републици Српској

С. МИШЉЕНОВИЋ

27. 06. 2022. у 10:00

БОШЊАЧКА политика користи резолуцију о Сребреници да дискредитује Републику Српску и њено постојање.

ИНТЕРВЈУ Обрад Кесић: Хоће да избришу име Републици Српској

Фото П. Милошевић

Такође, лобисти који раде у корист Сарајева и Бошњака у Вашингтону, увек као темељни аргумент за растурање концепције РС користе пресуде из Хага које говоре да је почињен геноцид у Сребреници. Документ који се сад гура у Генералну скупштину УН наставак je активизма бошњачке политике да се у међународним круговима негира легитимитет и легалитет Српске.

На ово, у интервјуу за "Новости", указује Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону, поводом акције политичког Сарајева да се на дневни ред Генералне скупштине УН уврсти резолуција којом би се нанела штета РС и српском народу.

Шта је коначни циљ оваквих акција?

- И кроз квазилегалистичке аргументе, попут резолуције, Сарајево жели да дође до ревизије Дејтонског споразума. У првом кораку хоће да избришу име РС, а затим да Српска остане без икаквих овлашћења и буде празна љуштура унутар БиХ. Резолуција је само још један политички алат Сарајева у пројекту уништавања РС.

Како да се Бањалука одбрани од оваквих напада?

- Кључно је да се изгради политичко јединство свих српских странака. У Сарајеву све бошњачке политичке партије заузимају одмах исти сав кад су у питању бошњачки национални интерес. Нажалост, у РС имамо вакуум, јер је неким партијама у РС важније рушење власти, него да стану у одбрану Српске и њених грађана.

Али, Бошњаци напад изводе и преко заједничких институција БиХ...

- Српска мора озбиљније да схвати заједничке институције БиХ и да тамо шаље најквалитетније кадрове. Ти кадрови морају да се држе одбране националних интереса РС, као што то раде бошњачки кадрови. Морамо показати више активизма.

Фото П. Милошевић

Из Републике Српске стално стижу поруке да неће дозволити да БиХ уведе санкције Русији, што је Додик недавно потврдио Путину. Колико с таквим ставом Бањалука може да брани своју позицију?

- Бањалука добро брани своју међународну позицију. Има велику подршку Србије, зато што Србија спроводи неутралну политику. То отвара простор и за БиХ, али и за став РС. Постоји неискреност политичког Сарајева кад нападима покушава да прикаже РС као врсту "тројанског коња" Русије и Путина. На тај начин позиционирају политичке и националне циљеве како би добили подршку Запада, а у суштини прижељкују успех политике Српске зато што неутралност у великој мери гарантује највише енергетске интересе Федерације БиХ, а поготово Сарајева.

Шта је онда кључно како би Бањалука одбранила позицију?

- Кључ за Републику Српску је да Србија истраје у политици неутралности. Србија спроводи сопствену политику једне столице, а то је столица Србије. А то отвара простор Српској за став неутралности који је кључан.

И Србија је под јаким притисцима, а често стижу критике због веза са РС и захтеви да се "умири Додик". Хоће ли везе Београда и Бањалуке истрпети све изазове?

- Везе Београда и Бањалуке су нераскидиве и јачале су кад су притисци били јачи и у тежим временима. Све је тање јединство у ЕУ и у НАТО по питању ситуације у Русији, и то отвара простор за Србију. Многе земље су незадовољне.

На последњем самиту ЕУ није Западном Балкану дозволила ни корак напред ка чланству, како се поставити?

- Председник Вучић је успео да изгради ефикасну координацију са суседним државама кроз иницијативу "Отворени Балкан". Видели смо да су први пут три државе преговарале и изградиле јединствен став према ЕУ. Сада је право време да лидери Србије, Северне Македоније и Албаније прекину преговоре са ЕУ на одређен период и покажу да су спремне на конкретне мере. Треба да граде међусобну сарадњу и јачају сопствену позицију у преговорима. А представници ЕУ се понашају као империјалистичке снаге које само наређују и дају ултиматуме које сви морају да прихвате.

ШМИТУ ПРОШАО РОК

КАКО видите могући епилог ситуације око високог представника Кристијана Шмита, кога Српска сматра "туристом у БиХ"?

- Док нема једногласне одлуке СБ УН о именовању Шмита, све одлуке које доноси у БиХ су кршење међународног права, Дејтонског споразума и Устава БиХ. Ситуација са Шмитом је као кад официр нареди стрељање цивила. Сваку нелегалну наредбу војник има право да одбије. Основни аргумент РС јесте да овај човек нема легално право да наређује и намеће одлуке и законе. Институцији високог представника у БиХ је прошао рок трајања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

УПОЗОРЕЊЕ: Немојте пити кафу ако сте у некој од ОВИХ група