ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Председник о свим стратешким изазовима који су пред Србијом (ВИДЕО)

Новости онлине

25. 06. 2022. у 11:06

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић се обратио јавности са Андрићевог венца.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Председник о свим стратешким изазовима који су пред Србијом (ВИДЕО)

фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Председник о раговору са радницима "Фијата"

Вучић је на почетку обраћања рекао да су разговори са радницима "Фијата" вођени два сата, и да је ситуација компликована.

- Мислим да смо близу договора, они ће говорити о детаљима, а ми ћемо са Стелантисом наставити да радимо, да бисмо део обавеза према радницима могли да испунимо. Као и код сваког договора морају да се постигну компромиси, а ја сам захвалан радницима који су разумели законска ограничења. Очекујем да са успехом те разговоре приведемо крају - казао је председник.

О ситуацији у Украјини и кризи

Он је истакао да рат у Украјини добија на замаху, и да је политичка ситуација у свету све тежа.

- Руске снаге су у налету, замах њихове офанзиве је све снажнији. И сви они који су говорили да ће бити другачији резултат ратних збивања јасно је да нису били у праву, али то доноси другачије околности везане за економску ситуацију у Европи и Србији - истакао је Вучић.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Председник је рекао да је ситуација изузетно озбиљна, и да се труди да у разговорима са представницима земаља ЕУ и региона пронађе решење за јесен и зиму.

- Толико је криза велика и у енергентима, храни и ценама, да није једноставно из тога изаћи - истакао је он.

Вучић о цени минмалца и повећању плата и пензија

Он је подсетио да 15. августа почињу разговори о цени минималца, а ако синдикалци и радници не постигну договоре укључиће се држава.

- Ми очекујемо да се то брзо заврши, али очекујемо и повећање цене минималца. То је реформски програм који смо преузели, да помажемо послодавцима, и гледаћемо да највећи део трошкова ми преузмемо на себе као држава, а не послодавац. То ће значајно увећати просечне зараде - рекао је председник.

Вучић истиче да ће то пратити двоцифрено повећање плата у јавном сектору, али ће се трудити да нам годишња инфлација буде између 9 и 9.2 одсто.

- Ми не желимо, иако за то нисмо ни криви ни заслужни, да наши људи не живе исто, ми желимо да наши људи живе боље. Зато ће пензије бити повећање 19.1 одсто, то је највеће повећање, и боримо се за сагласност са ММФ-ом. Добили смо сагласност на ПЦИ аранжман са њима - открио је он.

Председник је рекао да је мало ко то очекивао и веровао у снагу српских јавних финансија.

- Двоцифрено повећање плата ће бити, а минималац ће још додатно бити повећаван. Тиме ћемо покушавати да смањимо јаз између богатијих и сиромашних, а приватни сектор морамо да чувамо. То су велике и важне ствари. Ја желим да вам кажем да је стопа раста у првом кварталу била 4.4 одсто, процена за други квартал је 4 одсто. Ту нам добар део носе услуге, грађевинарство, пољопривреда - рекао је Вучић.

Он је истакао да индустрија мора да иде боље и јаче, и да има раст од 1.5 до 1.9 одсто, али да то мора много боље.

- Девизне резерве износе 14.6 милијарди евра, веома чврсто и јако стојимо. НБС је куповала девизе на тржишту, и то су добре вести. Наше златне резерве су највеће, и упркос кризи само смо увећавали наше девизне и златне резерве. Покушаћемо да се то и настави, али не могу да обећам - казао је председник.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Вучић истиче да су стране директне инвестиције готово милијарду и по, и да је то невероватан успех са обзиром на ситуацију у свету.

- То је резултат рада претходних година, и мораћемо да се боримо за сваког инвеститора - истакао је он.

Ваучери за летовање од 15.000 динара

Председник је открио и да ће чак 200.000 људи у Србији, укључујући различите категорије становништва, имати право да узму ваучер од државе Србије од 15.000 динара за летовање у нашој земљи.

- Чак 200.000 људи има право на то. Ми сада дајемо три милијарде у кешу. За 200.000 људи по 15.000 динара, само да проведу део одмора у Републици Србији. То радимо како би се људи упознали са сопственом земљом, да још више људи заволе Србију. Да новац остане у нашој земљи. Разлог је и то што је поново букнуо ковид, који се распламсао на Медитерану - рекао је он.

Вучић је поменувши ковид рекао да Србија има одлично здравство и да ће он примити четврту дозу вакцине,.

- Многи мисле да вакцине нису добро, и сви мисле да су најпаметнији, па и да могу да буду председник. Сви су фудбалски тренери и председници. Али не може свако да буде лекар - додао је он.

Председник је истакао да ваучери које држава даје грађанима морају да буду потрошени до 15. или 31. октобра.

- Да видите колико нам је земља прелепа, и да будете задовољни и срећни. То ћемо већ од понедељка или уторка да организујемо, очекујемо да буде велика навала. Можда ћемо то да проширимо на још 100.000 људи. Али видим да се Синиша већ намргодио. Очекујемо да то буде велико чудо, и позивам људе да размисле, у Србији је много лепо, и позивам их да што више времена проведу у нашој Србији - казао је Вучић.

Стратешки проблеми са којима се суочавамо

Говорећи о стратешким проблемима са којима се Србија суочава, он је рекао да су највише у питању пољопривреда и енергетика.

- То је узроковано кризом која је захватила цео свет, а делимично и нашим структуралним проблемима. А на све то се надовезала светска финансијска криза и инфлација. Новац постаје све скупљи, сви повећавају референтне каматне стопе. Ризици су за нас у три нивоа: у снабдевању струјом, гасом и нафтним дериватима - казао је он.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Председник истиче да је питање и како ћемо обезбедити термо блокове а да сви ремонти буду завршени на време.

- И лети трошимо све више струје, као што смо навикли да зими ходамо у мајицама и шорцевима, тако смо и лети навикли на климу. Други проблем је низак ниво хидрологије са којим се већ суочавамо. Трећи проблем су недовољне количине угља. Ми нисмо никада користили камени квалитетни угаљ, већ лигнит, како бисмо га натопили мазутом и за то од државе добили паре. Имамо проблеме и са откривкама, и то је кривица наше државе, пошто се машине чекају три године, а раније то није рађено - истиче Вучић.

Он каже ни да струју нећемо моћи више лако да купујемо, и да данас држава тражи начин да купуји струју која ће се трошити у новембру.

- Те цене су невероватно високе, што додатно угрожава нашу стабилност. Што се тиче гаса имамо добре вести. Уговором са Гаспромом смо решили око 64 одсто наших потреба. Ми смо преко ОТП банке обезбедили средства да у наредних два месеца напунимо 147 милиона кубних метара гаса у Мађарској. За то хоћу да се захвалим Синиши и Ани. За то време напунићемо овде наш део Банатског двора руским гасом, на 250 милиона кубних метара гаса. До 1. септембра ћемо имати у резерви 400 милиона кубних метара гаса - додао је он.

Председник истиче да када би атомске бомбе падале по свету Србија би имала довољно гаса за два месеца.

- Све је у нашем домену, и не зависи од тога хоће ли неко да прекине нешто или не. За гас су вести добре. Скупе, али добре. Све смо платили, да имате у виду - казао је Вучић.

Он истиче да је Србија близу најниже цене нафтних деривата на пумпама у региону, али да смо у тешкој ситуацији зато што две велике компаније у нашој земљи не увозе ништа.

- Све је спало на НИС, наша нафтна компанија ради са 100 одсто капацитета. Ми имамо и проблем што морамо да нађемо алтернативу руској нафти. Нама нафта може да дође само преко Јадранског нафтовода, пошто почињу да нас уцењују и за ирачку Киркук нафту. Поједини произвођачи кажу да неће да сарађују са фирмама где су Руси већински власници, као што је НИС - рекао је председник.

Вучић је додао да су транспортни трошкови све већи, и да сукоб у Украјини прави огромне проблеме.

- Због тога морамо да обезбеђујемо велики новац. Ми се за сада држимо добро, ниво јавног дуга нам је низак. Читао сам неке глупости данас у новинама да смо се задужили према Кинезима због инфраструктуре. Ајде престаните да причате глупости и лажете овај народ. Наша стопа јавног дуга је најбоља у региону. И сви су у много тежој ситуацији него ми - истиче он.

Председник је рекао и да имамо стабилне и добре јавне финансије, али фискални ризици постоје.

- Ми смо израчунали да имамо новца за све ово што смо причали. Постоје ризици и опасности за зиму, али ћемо превазићи све. Сада јуримо да купимо угаљ, и запањен сам ценама транспорта. Све ми ово можемо да издржимо захваљујући инвестицијама. Дајте камионима да превозимо из Каменграда, коштаће нас јефтиније. Гледамо да од Кинеза купимо више од милион тона, и онда би знали да смо највећи део проблема решили - казао је Вучић.

Он додаје да што се хране тиче, држава има више него довољно свих основних намирница. 

- Видели сте са шећером, како се направи тензија и штета без потребе. На крају ћемо да бацимо пола тог шећера из кућа. Увек се лакше верује негативним гласинама, него нормалном позитивном обавештавању. Људи ми вас не лажемо. Као што су ме питали радници "Фијата" шта су гаранције, ја сам одговорио: "Оно што сам рекао". Ја не лажем. Кад вам кажем да имамо шећера имамо га, знамо у килограм колико имамо - истакао је председник.

Вучић је рекао да рачуна на лудило у региону, и да ће долазити комшије из региона да купују код нас.

- На све то рачунамо, зато ћемо 70 одсто приноса оставити за нас. Оно што је проблем је када скачу цене нафте, скаче цена и на тржишту хране. То су ствари које утичу на повећање цена хране, а не то што нема хране. Не знам како ће неки други, али ми ћемо имати више него довољно хране - додао је он.

Вучић о глади у свету и Европској унији

Председник је истакао да је проблем са житом у Украјини само око питања ко ће пратити бродове са житом.

- Пошто је тамо рат, свако хоће да заштити своју позицију, и неће да има непријатељска пловила иза леђа. Зато су борбе око Змијског острва, ко ће да контролише море. Зато у Африци нема жита. Е па када глад крене у Европу, онда ћемо имати додатне проблеме. Надам се да смо донели данас неке добре вести за грађане Србије. Борићемо се, и на крају, пошто видим да у Србији данас постоји једна велика хистерија против ЕУ, и желим људима да кажем да је лепо када уз пиво гледамо ТВ и можемо да опсујемо. Али немојте да сметнете са ума да за новац који имамо можемо да захвалимо огромном броју инвестиција које су стигле из ЕУ - истакао је он.

Председник каже да је 16 председника влада и држава директно у Бриселу говорило о неопходности усклађивања Србије са санкцијама Русији.

- Ко год мисли да је то лако слушати и издржати, да вам кажем да наравно да није, али зато не треба да идемо у другу крајност, па да мислимо да можемо да нађемо замену за тржишта, партнере или наш политички пут - истиче Вучић.

Он додаје да у политици мора да постоји глас прагматичног приступа, и да нама директно у страним компанијама ради 300.000 људи, а индиректно 500.000 људи.

- Бар две трећине тих компанија су из ЕУ. Ако ви не разумете колико нам је важна ЕУ, ја то не могу да променим. Као што они на Западу не разумеју колико је нама важно да не уведемо санкције, и колико су нам Кинези и Руси важни. Ми настављамо свој европски пут, много тога морамо да урадимо до децембра, али морамо да сачувамо срж, суштину, структуру наше економије која је постала много снажнија, и верујем да можемо да одржимо раст наше економије преко четири одсто - рекао је председник.

Обраћање премијерке Ане Брнабић

Председница Владе Ана Брнабић се потом обратила и истакла да што се тиче смањивања јаза између богатих и сиромашних да је за иницијативу Моја прва плата јуче у Бриселу Србија добила награду.

- Прво место за најбољу иницијативу у 2021. години, која у центар економије ставља људе, смањује јаз између руралног и урбаног становништва. Тај програм је обезбедио да преко 17.000 младих у Србији стекне радно искуство, и ми ћемо наставити са овим програмом. Министар Синиша Мали ће отићи да прими ту награду - рекла је Брнабићева.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Она је додала да Србији све већу улогу у расту економије игра сектор услуга, што значи да наша економија постаје све софистициранија.

- Извоз наших ИТ услуга је достигао 740 милиона евра у првом кварталу. Толико је износио 2014. године за целу годину. Ми смо три пута повећали наш извоз за шест година, и верујем да ћемо достићи наш циљ, а то је да извоз наше памети буде преко две милијарде евра - рекла је премијерка.

Одговори на питања новинара

Председник Вучић је, на питање да ли је фер што су статус кандидата добили Украјина и Молдавија, рекао да је Србија у децембру добила кластер од ЕУ, и да није било фер очекивати да сада добијемо датум о преговорима са ЕУ.

- Ми смо рецимо далеко одмакли даље од Северне Македоније и Албаније. Ја се надам да ми у децембру можемо да напредујемо и отворимо нови кластер. У складу са тим треба постматрати и Макронову иницијативу о Европској политичкој заједници. Идеја је да чим отворимо кластере можемо добијати више новца, али и учествовати у изградњи политичког система те заједнице - истакао је он.

Вучић је рекао и да се он не нуди да решава проблеме који се не тичу њега и Србије, и да је за нас било важно да нас чују у Бриселу, и да имамо много тога да урадимо.

- И морам да кажем да су у овој критици и свему бирали речи и начин на који су то радили. Јер ја знам колики је бес према нама многих од њих. Многе земље ЕУ су у директном рату против Русије. Шаљу хаубице, авионе, С-300 Украјини, и шта мислите како ће да се односе према нама. Они нису у нашим ципелама као што ми нисмо у њиховим, и зато је наша позиција изузетно тешка. Хоће ли бити лакша? Па неће - рекао је председник.

Он је рекао да је у Бриселу јасно рекао да неће да оцрни никога другог из региона, и да неће да учествује у играма одређених фактора.

- Зато је Отворени Балкан страшно важан, и зато сам подржао нашу браћу и пријатеље, који су имали велика очекивања, а та очекивања нису испуњена. Пре свега мислим на Македонце који су очекивали одобрење бугарског парламента - казао је председник.

Вучић је поновио да су одређене земље ЕУ у директном рату против Русије, и да Балкан ове године на самиту није био велика тема.

- Велика вест је била Украјина. Ја као ђавољи адвокат сам имао једно питање које нећу поновити јавно. Питање на које је веома тешко одговорити када су у питању Молдавија и Украјина, посебно Украјина. Нама су деценијама говорили да њима не треба нови Кипар у Европи. А сада видите да могу да добију и три Кипра, четири Кипра. То вам говори да је политика увек била доминантна и пресудна. Виктор Орбан је рекао да су у економском смислу Србија и Црна Гора много спремније да буду део ЕУ од неких других земаља. Али кога то брига - рекао је председник.

Вучић о Куртијевим провокацијама

Он је говорио и о провокативним изјавама Аљбина Куртија, који је поновио да тражи међусобно признање, и да ће он признати Србију.

- Нама су деценијама говорили, и имали смо преговарачки оквир, а сада Курти тражи да се то на силу мења. Чуј он ће да призна Србију. Да није тужно било би смешно, али иовако човек мора да се осмехне. Страшно нам је потребно његово признање, нико нас у свету не признаје - рекао је иронично Вучић.

Председник је негирао да су његове речи о летовању на мору биле упућене грађанима, већ странима лидерима који су се хвалили да ће ићи на море на егзотичне дестинације.

- Неки у окружењу од страних лидера размишљају како ће ићи на море, у Шпанију или Португал, а ја их питам да ли су решили проблеме са струјом и гасом. Добро овај један нема проблема са гасом, пошто гаса и нема. Наравно да ће грађани који имају новца ићи на море, али ја их позивам да део одмора проведу и овде. А ви са Н1 и Нове С изврћете моје речи, и ви хоћете да вам ја одговарам. Па не пада ми на памет, да вам објашњавам да мој син није менаџер Влаховића, па уморан сам више од тога - рекао је Вучић.

Председник је рекао да се преговорима са радницима "Фијата" највише посветила премијерка Ана Брнабић.

- Не зато што ја нисам могао, већ зато што немам када. Ми смо синоћ са Стелантисом изгурали нешто што нисмо имали. А данас смо гледали да подигнемо финансијски оквир. Ми морамо да запослимо део људи овде. Део људи у Заставу Терво, део људи у Борбене системе у Великој Плани. Дакле два су проблема, људи који хоће да наставе да раде а немају где, и људи који неће да иду преко. Ти људи су у праву, они кажу слушајте, није лако да некоме кажете мораш да радиш 24 месеца. Пробаћемо да то променимо на 12 месеци, да људи могу да се врате на одређено време кући. Причали смо и о отпремнинама, мислим да смо ту постигли договор - казао је он.

Вучић истиче да неће да прича о политици и политичким паразитима, већ да је он ту због радника.

Foto: Printskrin

- Чули сте неке политичаре који кажу хајде да заузмемо фабрику и правимо "Фијат". Шта је то људи, па то мој Вукан не би изговорио. Ви имате целе парламентарне странке које тако мисле. Детету од пет година то не би пало на памет - истакао је он.

Председник истиче да је Беливукова група ухапшена уз тежак рад српских служби, и да није истина да су за све заслужне стране службе.

- Тада нисмо имали ниједан разговор скинут са Скаја. А замислите какав је то напор и храброст изискивао од наших момака да им закаче бубице испод аутомобила који су чувани 24 часа. Да би открили где су тајни зидови и где су људи убијани и клани. А наш је посао да сарађујемо са светским службама. И када нам доставе те доказе ми људе хапсимо, за разлику од неких - казао је Вучић.

Вучић о прислушкивању

О прислушкивању председник је рекао да он верује у институције, и да је тај случај сада у рукама тужилаштва.

- За мене је важан тренутак када сам добио разговоре, пошто сам знао да сам прислушкиван. Имам их сачуване у свом телефону. То је за мене ужасна ствар, али не желим да се бавим тиме, нека надлежни раде свој посао. Ја ћу да се бавим кључним проблемима државе. Сада је тај случај на тужилаштву и судовима. А што се тиче Јовањице, да вас питам, када се мој брат чуо са овим из Јовањице. Судски доказано - никада. Него ми јавите кад Влаховић буде потписивао нови уговор да сазнам колико ми је син зарадио - рекао је он.

Председник додаје да нема ништа против ни против Дијане Хркаловић ни против Небојше Стефановића, и да је сада на институцијама да раде свој посао.

Вучић је истакао да нема шта радници "Фијата" да му верују или не, пошто ће већ у среду почети да добијају отпремнине.

- Ја сам им рекао када су ушли, оно што вам кажем и шта обећам, то ће бити. Али у среду ће видети све - рекао је он.

фото: принтскрин/TANJUG

О ситуацији са гасом је рекао да ситуација није сјајна, и да верује да ће Србија имати мање проблема, али је и позвао медије да добро прате шта говори да се не би догађале грешке.

- Сви су објавили пре неколико дана да је 2.629 текстова било о санкцијама Русији, а ја сам рекао да је наша служба избројала толико текстова у страним медијима, у којима је оптуживана Србија да ће као руски прокси да нападне некога у региону. Молим вас људи слушајте шта говорим. То сам видео и на Пинку и на РТС-у - казао је он.

Председник је додао да верује Урсули фон дер Лајен када позива на штедљивост. 

- А ја то да кажем, да смањимо за два степема, одмах би ме на конопче обесили. Одмах би рекли "јаој шта смо дочекали". Верујте ми, не дође ли до примирја после Донбаса, имаћемо гори светски рат него што је био други. То вам каже овај мали човек са Балкана. Надам се да ће почети са мировним преговорима, иначе одосмо сви - рекао је Вучић.

Он је рекао на тему ваучера да је Србија за њега најлепша земља, и да имамо дивне бање и градове.

- Позвали смо људе да буду у Србији, ево вам на поклон паре. Увек потцењујемо нашу земљу, увек нам је туђе грожђе лепше него наше. Јефтинији смештај, лепше пределе, све имамо. Овде нам је скуп хотел од 100 евра, а преко нам је то јефтино. И сви смо такви. Па више волим да оставим паре овом у Србији, него неком другом - казао је председник.

Вучић је, повом дезинфомација да је Србија ушла у дужничко ропство према Кинезима, рекао да се у систему Еуростата гледа колики је дуг у односу на све оно што једна земља створи годишње (БДП).

- Немци данас имају 84 одсто ниво јавног дуга у односу на БДП. Када сам постао премијер имали смо 79 одсто тај ниво, а реформама које смо спровели успели смо то да смањимо. Имали смо одличне министре финансија, увек најстручније и најбоље у целом региону. Ми са лакоћом измирујемо наше дугове, али не можемо да изађемо на тржиште зато што су скупе паре. Ми морамо да зановимо кредите које смо узимали некада на 7 одсто. Па имате и дефицит који морате да покријете. То кажем да научите, а не да читате глупости - рекао је он.

Председник истиче да смо међу најбољим земљама у Европи, и да жели домаћински да се понаша како бисмо оставили добру будућност нашој деци.

- И да поручим још једном, људи навалите на ваучере. Ко год хоће да иде на море нека иде, а ја вас позивам и да упознате своју земљу. Плате и пензије ће драстично да порасту, пензије посебно, а ми ћемо у понедељак ујутру да објавимо када крећу ваучери - закључио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

КИНЕСКИ РАЗАРАЧ: Ово је једна од најсмртоноснијих интерконтиненталних ракета - до Америке може стићи за 20 минута