АЛБАНЦИ РУШЕ ГЛАСАЊЕ, ДОК НЕ ДОЂЕ ДИЈАСПОРА: Зашто се одужио изборни процес у Великом Трновцу

М. СТАНОЈКОВИЋ

24. 06. 2022. у 20:21

ПРОЦЕДУРАЛНИ пропусти, свађе међу члановима бирачког одбора, па чак и дојава о подметнутој бомби, довели су до тога да ће се на једном биралишту у Великом Трновцу, код Бујановца, гласати пети пут.

АЛБАНЦИ РУШЕ ГЛАСАЊЕ,  ДОК НЕ ДОЂЕ ДИЈАСПОРА: Зашто се одужио изборни процес у Великом Трновцу

ШКОЛА Бирачко место број шест у Великом Трновцу, Фото Ј. Стојковић

 Сва ова одлагања, међутим, иду наруку представницима Албанаца из овог места.

Према сазнањима "Новости", Албанци којима од гласања на бирачком месту у ОШ "Мухарем Кадрију" зависи да ли ће добити мандат, одговара одуговлачење процеса како би дочекали јул. Тада се, традиционално, у тај крај враћа и њихова дијаспора, на чије гласове рачунају како би Коалиција Албанаца Шаипа Камберија добила потребну већину и ушла у Скупштину Србије с једним послаником.

Од тренутка када је ово, сада већ чувено биралиште отворено 3. априла, када и у свим осталим деловима Србије, прошла су скоро три месеца. У међувремену, ту се гласало још трипут, а последњи пут бирачко место број шест било је отворено пре два дана. Међутим, прекјуче су уследиле несугласице међу члановима бирачког одбора, а главни проблем је што представници Албанаца нису дозволили Србима да контролишу евидентирање гласача, чиме је читав процес директно опструисан.

Због овог грубог нарушавања изборних правила, уместо података о одзиву у првим сатима "заокруживања", са овог бирачког места стигла је вест да гласање није ни почело. Након тога, уследила је и дојава о подметнутој бомби, због чега је пропао и овај покушај да се избори окончају. Само неколико сати касније, полиција је ухапсила З. К. из Бујановца због основане сумње да је починио кривично дело изазивање панике и нереда, а њему је одређено задржавање до 48 сати.

Социјалисти, којима од ових избора зависи да ли ће имати један мандат више или ће он отићи Албанцима, одговарајући на прозивке да су они криви за догађања у Великом Трновцу, наводе да поштују законе и процедуре. Председник посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић истакао је да су, када је реч о актуелним изборима, прихватили све договорено током међустраначког дијалога са европарламентарцима.

Ј.С.

- Наравно да су и Албанци из Великог Трновца грађани Србије и добро је што се ово коначно чује управо од председника Националног већа Албанаца - рекао је Милићевић.

- Само, када то кажете треба се питати да ли су се и ваши досадашњи представници у Народној скупштини тако понашали и да ли су поштовали заклетву коју смо сви као народни посланици положили. Силом и притисцима свакако не можете доћи до мандата, већ само кроз демократске и фер изборе и утврђене процедуре.

Фото Н. Карлић

Ова агонија чекања и намерно одуговлачење процеса омогућено је и изменама изборног закона уочи избора 3. априла. Измене, на којима је инсистирао део опозиционих странака, допустиле су право жалбе на три нивоа, од Општинске, преко Репубичке изборне комисије, до Управног суда - са формулом два пута по 72 сата за пријем и одговор по сваком од ових нивоа. Због ових одлагања ниједан рок још није почео да тече за конституисање републичког парламента и избор нове Владе Србије.

РОКОВИ ДОСАД НИСУ ПРОБИЈАНИ

НАКОН објављивања коначних резултата Народна скупштина мора да буде конституисана у року од 30 дана, након чега да тече рок од 90 дана за састав владе. Иако се још није догодило да се они пробију, Влада из 2007. била је близу и формирана је пред истек рока.

И на Владу чији је мандат почео да тече 2016. године, чекало се око два месеца након што су посланици сели у скупштинске клупе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ВЕЛИКЕ ДРАГОЦЕНОСТИ: Шта је краљица Елизабета II понела са собом у ГРОБ