ЗАКАЗАНА ПОСЕБНА СЕДНИЦА Вучић у Скупштини Србије 31. маја полаже заклетву

М. Ст.

26. 05. 2022. у 13:40

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић званично ће продужити свој мандат полагањем заклетве на свечаној седници у Народној скупштини 31. маја. Реизабрани шеф државе ће дужност преузети пред старим посланичким сазивом.

ЗАКАЗАНА ПОСЕБНА СЕДНИЦА Вучић у Скупштини Србије 31. маја полаже заклетву

Фото Танјуг

Будући да се сутра понављају избори на још једном бирачком месту у Великом Трновцу код Бујановца, као и да нови састав парламента још није конституисан, досадашњи председник Народне скупштине Ивица Дачић могао је да, сходно закону, закаже посебну седницу. За полагање заклетве неопходно је да се обезбеди кворум.


"Завет" за ступање на функцију са најјачим легитимитетом даје се над Уставом Србије изговарањем следећих речи:


- Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности.


Према Дачићевим речима, председник ће се после полагања заклетве обратити посланицима ако буде желео и истакао да на посебној седници није предвиђена дискусија:
- Биће предочен извештај Републичке изборне комисије о резултатима гласања и биће позване адекватне званице, као што је то уобичајено приликом полагања заклетве председника Републике. Тиме почиње Вучићев нови петогодишњи мандат. Још једном му честитам на избору и желим много успеха у интересу грађана Србије, Републике Србије и српског народа у целини.


Вучићев мандат истиче 31. маја, с обзиром на то да је истог дана 2017. ступио на дужност председника. Како је раније изразио жељу, након полагања заклетве могла би да буде уприличена инаугурација у Смедереву. Међутим, то још није потврђено.
Иначе, на изборима за председника, Вучић је задобио поверење 58,59 одсто бирача. Републичка изборна комисија 9. маја прогласила је коначне резултате чиме су се стекли услови да званично преузме нови мандат. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)