ХИСТЕРИЈА У ХРВАТСКОЈ ЗБОГ ОПТУЖНИЦА: Прете блокадом Србији како би сакрили злочин

Д. МИЛИНКОВИЋ

26. 05. 2022. у 09:00

УМЕСТО да признају стравичне злочине које су починили над цивилима на Петровачкој цести, и то на територији друге државе, Хрвати ни после скоро три деценије не одустају од наратива да им је "у отаџбинском рату против агресора" било све дозвољено и да самим тим никакве њихове кривице не може ни бити.

ХИСТЕРИЈА У ХРВАТСКОЈ ЗБОГ ОПТУЖНИЦА: Прете блокадом Србији како би сакрили злочин

Фото Н. Фифић

Скандалозна реакција званичног Загреба, али и највећег дела хрватске јавности на то што је српско тужилаштво за ратне злочине подигло оптужнице против четворице хрватских пилота због бомбардовања избегличке колоне у "Олуји", не само да је у супротности са моралом, правдом и правом, него и са вредностима за које се као чланица ЕУ наводно залажу и на шта стално позивају нашу земљу.

Хрватски државни врх, предвођен председником Зораном Милановићем, очекивано је тужбу искористио за још једну претњу блокадом наших европских интеграција, истовремено активирајући медијску хајку против Срба, Србије и Александра Вучића.

Шеф српске државе, који се у среду на маргинама Светског економског форума у Давосу, накратко срео са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, оценио је да је хрватско понашање пример како многи у ЕУ мисле да због интеграција могу да Србији одређују шта сме или не сме да каже.

- Некадашње руковство Србије је пузило пред њима, а чим неко није такав и каже да поштује њихове жртве, али и тражи правду за побијену српску децу у Хрватској, одмах постаје најцрњи непријатељ. Исто како ће да забране Шведској и Финској улазак у НАТО, е исто тако ће да забране нама приступ ЕУ. Ако је цена уласка у ЕУ да се помиримо са тим да убице наше деце не одговарају, Србија то неће прихватити - поручио је Вучић.

Подсетио је и да Хрватска академија знаности и умјетности захтева да се забрани јасеновачки мит:

- То није мит. То је трагедија Срба, Рома и Јевреја. Треба да заборавимо највеће страдално место на простору бивше Југославије на које су се згражавали и немачки нацисти? Да заборавимо да би лепо писали о мени? Ја сам у стању да говорим о жртвама које су Срби направили другима, а они нису у стању да говоре о својим.

Поводом последњих порука и претњи из Загреба, огласила се и премијерка Ана Брнабић како би, како је навела, подсетила све у Србији, али и у Хрватској, БиХ и ЕУ, за кога и за какву правду се боре председник Вучић и држава Србија:

- Говорим о подизању оптужнице против кукавица и монструма који су пре 27 година из ваздуха, на територији друге државе, убијали децу и старце у збегу, који су само неколико сати пре тога изгубили своје куће и све што су на свету имали. Овај претходни злочин - највеће етничко чишћење у Европи након Другог светског рата, услед ког су се ови људи нашли у збегу (за који, такође, нико није одговарао), изгледа није био довољан. Било је потребно сустићи колону стараца, жена и деце авионима и гранатирати их, како би се обезбедило да се они никада не врате.

Брнабићева је подсетила да су колону избеглих Срба с подручја Лике и Далмације, 7. августа 1995, на магистралном путу Босански Петровац - Кључ, у месту Капљух, село Бравско, напали хрватски "мигови" и за мање од два минута убили најмање 13 људи, од којих је шесторо деце. Рањено је близу 50 цивила, међу којима, такође, велики број деце.

- Европска вредност није заштита убица деце и стараца, а није ни претња онима који траже правду. Злочин је почињен - то и хрватски адвокат Анте Нобило каже: "Основна је ствар да наше морално право за приговарање Србији слаби ако знамо да је овај злочин заиста почињен, да су авиони хрватске војске заиста гранатирали цивилну колону... Морамо почети од тога да смо ми у греху и да смо направили пропуст и сад смо објективно у проблему" - навела је Брнабићева.

Поводом медијске хајке у Хрватској, министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је да "када види колики страх, панику и мржњу изазива међу усташама које владају Хрватском, Вучић може да буде поносан" и пита да ли то "наследници јасеновачких кољача могу да кажу и за себе и за своје претке":

- Вучићу су усташе у Другом светском рату заклале деду Анђелка. Отац му је у мајчином стомаку чудом избегао усташку каму, а у последњем грађанском рату у Босни и Херцеговини, породици Вучић су у Чипуљићима спаљене све куће. Усташе не могу да прежале што су пропустиле прилику да са кућама спале и Вучиће, зато кидишу на Александра и не могу да сакрију мржњу према председнику свих Срба - навео је Вулин.

ШТРБАЦ: КОРИСТЕ ПРИЛИКУ

САВО Штрбац, из "Веритаса", каже, за "Новости" да је подизањем оптужнице против хрватских пилота држава Србија показала да јој је вреднији живот сваког детета, него чланство у ЕУ:

- Да су у Хрватској показали бар трунку емпатије и поштовања, коју су Београђани, врх СПЦ и представници наше државе исказали поводом смрти младог Сплићанина Матеја Периша. Али, не, у Хрватској не одустају од политике да стварају мит о безгрешном отаџбинском рату, као ни од тога да користе сваку прилику да нас условљавају.

МИЛАНОВИЋ: ПАЗИТЕ ШТА РАДИТЕ, ПОГЛЕДАЈТЕ ШВЕДСКУ

ИЗ дана у дан хрватски председник Зоран Милановић коментарише прилике у Србији, као што је урадио и приликом предаје америчких хеликоптера УХ-60М Блек Хок, што је донација САД Хрватској.

- Ко је премијерка Србије? Брнабићка још? Наша бодулица са Крка. Добродошла је. И те како смо се могли договорити да подигнемо оптужницу против Вучића. Али ми то нисмо учинили. Не знам зашто је Брнабићка нервозна. Рекао сам да би Србија требало да пази шта ради. Погледајте како Швеђани улазе у НАТО прекоТурске. Пази како разговараш и, како каже наш народ, "све се враћа, све се плаћа".

За Милановића је Вучићев одлазак у Глину кривично дело, али је у Хрватској донета политичка одлука да се преко тога пређе.

- А они оптуже хрватске пилоте. Мислите ли да би у Хрватској неко трепнуо да се дигне оптужница против Вучића? Али то није паметно. Да, он никога није убио, али његово бургијање је многе коштало главе. И душе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)