САНКЦИЈЕ РУСИМА, ПА НОВИ КЛАСТЕРИ: Посланици у ЕУ припремили листу захтева Београду, сметају им летови за Москву и руски центар у Нишу

Д. МИЛИНКОВИЋ

25. 05. 2022. у 08:00

ДЕЖУРНИ критичари Србије у Европском парламенту припремили су читаву листу нових захтева за напредак наше земље на европском путу, а уочи јунске расправе врха ЕУ о наредном кораку Београда ка чланству. Циљ је да се Србија примора да пресече све везе са Москвом и у украјинској кризи стане у западни антируски строј.

САНКЦИЈЕ РУСИМА, ПА НОВИ КЛАСТЕРИ: Посланици у ЕУ припремили листу захтева Београду, сметају им  летови за Москву и руски центар у Нишу

Српско-руски хуманитарни центар у Нишу / Фото Танјуг

Тако европосланици сада покушавају да у наш преговарачки процес "угурају" и захтеве који до сада нису били дефинисани, па тако траже да наша држава отвори нове кластере тек када уведе санкције Русији. То је уграђено у многе од укупно 439 амандмана поднетих на извештај о Србији известиоца Владимира Билчика, од којих се велика већина односи на нашу сарадњу са Русијом, па им тако "сметају" чак и летови националне авио--компаније за Москву, "у време када је ваздушни простор ЕУ затворен за летове ка и из Русије".

Прилику да се додатно стегне обруч око Србије, није пропустила ни посланица Европских зелених Виола фон Крамон, иначе известилац ЕП за КиМ, која је поднела амандман у ком се практично тражи укидање Руско-српског хуманитарног центра у Нишу. Она је позвала Србију да "одмах прекине сву војну сарадњу са Русијом, која се често камуфлира као цивилне активности, као што је регионални хуманитарни центар у Нишу".

Министарка за ЕУ Јадранка Јоксимовић већ је указивала на тенденцију да се отварање кластера услови усаглашавањем Србије са санкцијама Русији:

- Постоји снажно очекивање појединих држава чланица ЕУ за додатним усаглашавањем са заједничком спољном и безбедносном политиком Уније за све државе кандидате. То је нови политички кредо који је постао део политичке реалности иако само усаглашавање у тој области није дефинисано као услов у преговарачком оквиру за Србију. Процена сваке појединачне чланице ЕУ о томе колико се Србија приближила тим очекивањима сигурно ће бити критеријум у одлучивању о наредним корацима у преговарачком процесу - каже Јоксимовићева за "Новости".

За Сузану Грубјешић, из Центра за спољну политику, нису изненађење захтеви појединих посланика да се отварање кластера 3, који је технички спреман и усаглашен, услови санкцијама Русији:

- Кластер 3 се односи на конкурентност и нема никакве везе са заједничком спољном и безбедносном политиком. То поглавље 31 нам иначе блокирају и не дозвољавају да га отворимо и наставимо са усаглашавањем. Ово је добар показатељ како ће се ЕП понашати и убудуће, иако треба подсетити да те резолуције које доносе нису обавезујуће, имају само одређени политички значај.

Усаглашавање о поднетим амандманима почело је у Одбору за спољне послове (АФЕТ). Они би тај посао требало да заврше почетком следећег месеца, а да Билчиков извештај усвоје 14. јуна.

ДРСКИ ЗАХТЕВИ, АЛИ ИМА И ГОРИХ

АНАЛИТИЧАР Драгомир Анђелковић каже нам да су смо ми свакодневно суочени са много горим захтевима од оних које сад испоручују европарламентарци:

- Траже нам да се одрекнемо Косова и прихватимо централизацију БиХ, која би довела до гушења Српске. Из ЕП нам траже да урадимо нешто ако желимо да уђемо у ЕУ, а ми смо свесни да ћемо ко зна кад, ако икад, тамо ући. Захтеви европарламентараца јесу дрскост али су потпуно ирелевантни јер нам се заузврат апсолутно ништа не нуди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)