ВУЧИЋ ИЗ ДАВОСА: Једина тема Украјина и све што се тамо збива - Србија нема суштинских проблема са храном

Новости онлајн

24. 05. 2022. у 18:47

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић борави данас и сутра у Давосу, где присуствује годишњем састанку Светског економског форума.

ВУЧИЋ ИЗ ДАВОСА: Једина тема Украјина и све што се тамо збива - Србија нема суштинских проблема са храном

Foto: Printskrin/TV Pink

Вучић је рекао да је једна и једина тема у Давосу Украјина и све што се тамо збива, а све остало је скрајнуто.

- У Давосу је раније могло да се чује више различитих мишљења, сада је само Украјина тема и то једна иста страна, огромна подршка Украјини и то је то. Живите у свету у којем доминира хистерија и нема здравог разума. Ми смо дали јасан политички став и осудили напад на Украјини, али џаба, некима не можете да промените мишљење, не можете да пренесете ниједну рационалну поруку. Не мислим да постоји расположење да било ко некога чује по овом питању. Јуче је главна вест била, све наше новине су објавиле, да ли је неко аплаудирао или не говору Зеленског. Замислите, сад ја говорим и да неко прати по сали да ли неко аплаудира или не. У коју фазу лудила смо ми ушли, да ли треба да наредимо свакоме да аплаудира? Ја сам срећан што у нашој земљи водимо потворен дијалог и што свако може да аплаудира коме жели. Ово није нешто што бих желео да се пресели у нашу земљу - рекао је Вучић.

Дијалог са лидерима Западног Балкана

- Како ће да изгледа? Тако што ћемо Курти и ја да износимо он ужасне речи о Србију - могу унапред да вам кажем, то сам слушао већ 500 пута - Он ће рећи како ће мали Путин по налогу великог Путина да проводи ратове на Балкану и то је то, то је та реторика. Ја ћу да говорим жестоко и то је то - навео је Вучић. 

Низ важних састанака

Како каже данас је разговарао са много светских и економских лидера. 

- Немам право да говорим о чему смо разговарали. То је наш посао и сви деле забринутост за то шта ће се збивати у свету и како да пронађу решење за себе - како да купе што више хране и угља. Гледају да нађу решење за нафту, гас. Украјинци су заузели руску кући и сада ту представљају њихове злочине. Ове године је Давос обележен украјински бојама, што је очекивано - навео је Вучић.

Каже да је важна чињеница да се због људи који гурају земљу напред да сами не додајемо товар на леђа, да не додамо још неки камен неистине и лажи. 

- Неки се радују томе да Србији буде што теже - наводи Вучић.

Србија за сада проналази решења. 

- Неки кажу да неће бити разговора са Путином - ок, ми смо мала земља, можда и не буде. А шта ће рећи ако се разговор догоди - онда ће да кажу ено га зликовац разговара са Путином, треба њему да уведете санкције. Рећи ће "Одакле њему право да разговара о томе како же Србија да преживи и какву ће цену за гас да плаћа кад једино треба да будете на страни Украјине и да не тражите ништа за себе" - шта год да учините ви ћете бити криви. Имате 30 непознатих и гледате како да решите сваку најбоље за нашу земљу. И како ћете спровети гас и хоћемо ли имати гас? Да нисмо изградили гасовод кроз Србију - шта би било? То смо урадили огромним нобвцем грађана Србије, да уштедимо да изградимо нешто што је важно. Сада чекамо нови пакет санкција из Европе, да видимо да ли ће се то некако на нас одразити. Све ћемо то да решавамо и обезбедићемо људима да имају мирну и нормалну зиму - каже Вучић. 

Наш посао је да вредно и тешко радимо. 

Проблем са шећером

Каже да са шећером има проблема са трговинама. 

- Ми смо заштитили цену шећера од килограм. Онда дођу власници дестилерија, пчелари који купе на по килограм јер је тако јефтиније, што би куповали џак од 50 кила када је цена виша. Ми шећера имамо и све ће бити у реду. Данас ћемо заштити цену за комплетан шећер и интервенисати са додатном количином шећера и све ће бити у реду. У условима друштвених мрежа и жеља да вам неко покаже како нечега нема, морате у ходу да решавате проблем. Са храном немамо проблема - навео је Вучић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?