ПРИМИТИВНИ ТОН МРЖЊЕ: САНУ о ставу ХAЗУ да морамо да се одрекнемо “мита о Јасеновцу”

С. С. Р.

23. 05. 2022. у 20:01

УПРКОС искуству, чланови Српске академије наука и уметности затечени су примитивним тоном мржње у објави Хрватске академије знаности и умјетности "Прилози за заштиту хрватских националних интереса приликом преговора Републике Хрватске са Босном и Херцеговином, Црном Гором и Србијом у погледу њихова уласка Европску унију".

ПРИМИТИВНИ ТОН МРЖЊЕ: САНУ о ставу ХAЗУ да морамо да се одрекнемо “мита о Јасеновцу”

Фото П. Милошевић

Овако је у понедељак Извршни одбор САНУ реаговао на ставове хрватских академика који су крајем прошле недеље поручили да Србија, уколико жели да настави евроинтеграције, између осталог, мора да престане са "подстицањем непријатељства према Хрватској, да се одрекне великосрпске пропаганде, као што су питања Буњеваца, језика, јасеновачког мита и односа према Алојзију Степинцу".

- Без илузија да ће се ико од оних у међународној заједници, који су нас неуморно подучавали новим цивилизацијским вредностима, огласити поводом овог хушкачког политичког памфлета, сами, управо из поштовања према свим жртвама "логора смрти", нећемо улазити у обезвређени простор реплике са онима који бесрамно користе израз "јасеновачки мит". Али је добро и корисно да знамо шта мисле! - истиче се у саопштењу САНУ.

Иначе, хрватски академици изнели су свој став непосредно после вести да је српско Тужилаштво за ратне злочине подигло оптужницу против четворице официра који су командовали злочиначком акцијом протеривањем Срба "Олуја" и гранатирањем колоне на Петровачкој цести пре 27 година. У оптужници се наводи да је убијено 13 цивила и рањено 24 људи. Политичари из Загреба су истицали и да због овог потеза треба зауставити Србију на њеном путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

ВУЧИЋ: УБИЈАЛИ СРБЕ, А НЕ ОНИ ЊИХ

НА предлоге из Загреба да против председника Александра Вучића треба подићи оптужницу, јер је у Глини држао ратнохушкачки говор, лидер Србије је рекао:

- Нису Срби убијали Хрвате и протерали их из Глине, него обрнуто. То вам је кад немате политику и кад мислите да ратне злочине можете да чините. Ја никог нисам убио, а они против којих је подигнута оптужница јесу. Убиства деце не смеју да прођу некажњено и то је много важније од моје политичке судбине. Иначе, ништа није спорно у том мом говору. Неколико дана после тога поубијали су Србе који тамо живе, а не Срби њих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КО ИМА НАЈВЕЋУ ПЛАТУ? Просек изнад 70 хиљада динара