РАНКОВ АТАК НА ИСТОРИЈУ И СРБИЈУ: Црногорски министар спољних послова на почетку мандата оправдао епитет србомрсца

В. Н.

21. 05. 2022. у 08:00

НОВОПОСТАВЉЕНИ црногорски шеф дипломатије Ранко Кривокапић не испушта барјак антисрпске политике, који је унео одмах по доласку у владу Дритана Абазовића, па је, након што се отворено заложио за формирање аутокефалне цркве у Црној Гори, у петак два пута ударио на Србију: најпре је оптужио Београд да "присваја црногорску историју", а затим и Бучу назвао новом Сребреницом!

РАНКОВ АТАК НА ИСТОРИЈУ И СРБИЈУ: Црногорски министар спољних послова на почетку мандата оправдао епитет србомрсца

Фото: ЕПА

С друге стране, велики антифашиста Кривокапић ни реч није прозборио о фотографији која се појавила на појединим порталима, а на којој је он у пози која неодољиво подсећа на злогласни хитлеровски поздрав. Али, зато је у петак усред седнице Комитета министара Савета Европе у Торину Бучу срамотно упоредио са Сребреницом, желећи тиме да локални наратив о злочинцима Србима појача метафором о нама "као малим Русима".

Иначе, ово није први пут да Кривокапић користи дешавања на истоку Европе да нападне нашу земљу, па је током разговора са амбасадором Кијева у Подгорици упоредио Црну Гору са Украјином, односно Србију са Русијом, речима да Црна Гора зна и најбоље разуме украјински народ јер има сличних проблема са "великим суседом". Затим је "јунак" сa цетињских улица, који је учествовао у покушају спречавања устоличења митрополита Јоаникија, током одвојених сусрета у Берлину са шефовима дипломатије Украјине Дмитром Кулебом и Северне Македоније Бујаром Османијем, отворено агитовао за стварање тзв. Црногорске православне цркве.

Само неколико сати пре јучерашњег скандала у Савету Европе, црногорско Министарство спољних послова, на чијем челу је човек који у Црној Гори одавно важи за осведоченог противника Срба, Србије и СПЦ, упутило је ноту у којој "оштро осуђује крађу историје и идеолошко памфлетистичко тумачење црногорске историје које се налази на интернет адресама амбасада Републике Србије".

У саопштењу Кривокапићевог МСП наводи се и да "Србији не служи на част да се кити историјом Црне Горе - туђим перјем" и тражи се од надлежних органа Србије да уклоне са своје интернет странице нетачне информације које се тичу Црне Горе.

Иако у "жалби" није конкретно назначено шта је то што их "жуља" од информација наведених на интернет страницама наших амбасада, Кривокапићу је вероватно спорно то што се међу важним датумима у српској историји и стварању српске државе помињу и догађаји који су се одиграли на територији данашње Црне Горе. Односно, историјске чињенице да је прва уједињена српска држава настала под влашћу Часлава Клонимировића средином 10. века у Рашкој (данашња Западна Србија и северна Црна Гора), а да је управо у Зети (данашњој Црној Гори) Бодин добио круну од папе.

У Кривокапићевом ресору, међутим, не желе да прихвате ове непобитне чињенице, које злонамерно називају "свесном намером оних који кроз своје политичко деловање и даље баштине принципе великосрпске идеологије".

- Верујемо да није потребно много подсећања на погубност ове идеологије која је нанела многа зла свим државама региона, укључујући и саму Србију. Још једном позивамо политички врх Србије да будућности ради прихвате прошлост и садашњост таквима какве јесу, а не да их тумаче онако како то одговара појединим идеолошким и псеудонаучним обрасцима партија на власти. Такође, будућности ради, позивамо их да коначно прихвате утемељену историјску чињеницу о вишевековној независности црногорске државе. На крају, истичемо да Црна Гора искрено жели да развија добросуседске односе са Републиком Србијом, али у оквирима принципа савременог света и света Европске уније, а не кроз искривљену идеологију "српског света" - наводе у црногорском МСП.

МСП: СМЕТЊА ИМ СРБИ НА ТОМ ПРОСТОРУ

МСП Србије поштује Црну Гору као свог суседа и као суверену и независну земљу, не спорећи њену државност.

У нашем министарству спољних послова за "Новости" су рекли да немају шта да коментаришу, нити да троше време водећи историјску расправу са Кривокапићем:

- Некима очигледно смета што на тим просторима и даље живе људи који се осећају Србима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)