ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ ЈАСНО ПОРУЧИЛА: Србија штити сопствене интересе (ВИДЕО)

Новости онлине

20. 05. 2022. у 20:50

СРБИЈА треба да брани и штити сопствене интересе и сасвим је јасно да наша земља треба да настави да штити начела међународног права и правног поретка СБ УН, поручила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ ЈАСНО ПОРУЧИЛА: Србија штити сопствене интересе (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Б92

Брнабић је говорећи о притисцима због неувођења санкција Русији, рекла да се наша земља бори да заштити своју позицију и доноси самосталне одлуке као једна суверена земља.

На питање како види однос према санкцијама унутар Србије, Брнабић је рекла да је приступ опозиције крајње неозбиљан и неодговоран, додајући да се њихов став током предизборне кампање и сада знатно разликује.

"Они су тада причала да не треба уводити санкције и да они не би уводили ни по којој цени, или су у најбољем случају ћутали и нису причали о тој теми, како не би изгубили потенцијално глас", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да "ти, који су причали да не би, данас причају да морамо, да смо морали и зашто не уводимо санкције".

Брнабић је навела да данас у Србији постоји "шеста колона", која како год било, жели да ми по сваку цену будемо на страни Русије, без обзира на последице по нашу земљу.

"Мислим да морамо да бранимо и штитимо наше интересе, сасвим је јасно да морамо да останемо она земља која брани начела међународног права, међународног правног поретка Савета безбедности Уједињених нација. То је једини могући пут пред нама, јер то су наши аргументи за одбрану наше позиције", нагласила је Брнабић.

Брнабић је рекла да су они са Запада који говоре о томе да Србија мора да има стриктнији став по том питању, брутално погазили наш територијални интегритет и резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

"Они који су признали једнострано проглашену независност тзв. Косово, али и када су извршили агресију на нашу земљу која није никога напала, на једну суверену међународно признату земљу, то су урадили без било какве одлуке СБ УН. Они по сваку цену бране територијални интегритет Украјине, што је потпуно у реду, али они су све основне принципе међународног права и поретка поломили на грбачи Србије 1999. године", поручила је Брнабић.

Истиче да се Србија бори да заштити своју позицију и доноси самосталне одлуке као суверена земља у складу са међународним правом и правним поретком.

Нема наговештаја крају, дојаве из много земаља

Брнабић је изјавила да нема наговештаја да ће лажним дојавама о постављеним бомбама ускоро доћи крај и истакла да надлежне институције настављају борбу против ''таквог вида хибридног рата''.

Брнабић је најавила да ће државни врх ускоро имати састанак на којем ће се разматрати евентуално формирање јединственог тима у који ће бити укључене службе безбедности МУП-а и Војске Србије и Канцеларија за ИТ са циљем, како је рекла, да се централизују сви ресурси.

''Тешко да ово може да се заустави јер је јако добро организовано, долазе из много земаља са различитих сервера, али ми настављамо да се боримо против тога 24 сата седам дана у недељи'', рекла је Брнабић.

Додала је да се штите све државне институције, подаци грађана, банкарског сектора, привреде, царине и све што, како је рекла, покушава да се нападне хакерским нападима.

На констатацију да опозициони медији тврде да држава није тражила помоћ Европола у расветљавању лажних дојава, а да је та међународна организација саопштила да је Србија тражила помоћ и на питање у чијем је интересу да се шире лажне информације о томе, Брнабић је приметила да када Европол демантује, ти медији не кажу ништа на то, већ, како је рекла, наставе са својим лажима.

Коментаришући тврдње да лажне дојаве долазе ''из домаће кухиње'', да су пропаганда власти и да власт од тога профитира, Брнабић је рекла да свако ко мисли да такве ствари на било који начин доносе корист Александру Вучићу или Влади Србије ''није при здравом разуму''.

Нагласила је да се Србија налази у озбиљној, тешкој и комплексној ситуацији, пре свега политички, и да мора да бранимо своје интересе и нађе начин да се, како је рекла, настави раст и развој, сачувају радна места и настави раст плата и пензија.

На констатацију да опозиција спочитава председнику Вучићу да причом о глобалном сукобу шири панику међу грађанима и говори о несташици хране, Брнабић је рекла да је задатак озбиљних државника и политичара да грађанима каже истину, а не да улепшава и крије.

Навела је да су изјаве Вучића увек биле јасне и да је говорио да ће Србија имати довољно хране, али да ће у свету бити несташице.

Брнабић је рекла да последњих дана скоро сви светски званичници такође рекли да ће бити ужасних несташица хране и да свету прети глад, пре свега у Африци, али и другим континентима, укључујући и Европу.

''Забринути су за блокирање украјинских лука, да ли ће моћи да се извезе пшеница, кукуруз и друге намирнице из Украјине. Ако не, криза ће бити већа. То је све председник Вучић причао пре месец или чак два месеца и то се потврдило као тачно'', рекла је Брнабић.

Нагласила је да ће Србија имати довољно хране и да је наша држава прва говорила о робним резервама и да ће набавити оно што нема, што је, како је рекла, и учињено.

''Тада су такође причали да је то глупост и да се шира паника, иако су председник Републике и влада најодговорнији да наши грађани не буду гладни и да, колико год да ескалира сукоб у Украјини, будемо безбедни у том смислу јер то зависи од нас. То није као гас, за који морамо да се ослањамо на друге'', рекла је Брнабић.

Посета Мишела потребна да се покаже веза Србије и Европске уније

Брнабић је оценила да је посета председника Европског савета Шарла Мишела била потребна да би, како је рекла, грађани Србије видели да постоји суштинска и дубинска веза Европске уније и Србије, а не само притисак.

Брнабић је рекла да је захвална Мишелу на посети и на томе што је, рекла је, провео значајно време у Београду.

''Не слажемо се по свим питањима, али су односи Србије са Европском унијом суштински и стратешки'', рекла је Брнабић и навела да је 70 одсто страних, директних инвестиција у Србију из земаља чланица Европске уније, а да је око 66 одсто нашег извоза у  Европску унију.

Истакла је да је посета Мишела и потписивање уговора са Европском унијом о додатних око 85 милиона евра за улагање у српски стартап екосистем и иновативне компаније, најбољи начин да се покажу позитивне сарадње Европске уније и Србије.

Брнабић је рекла да разговори између Мишела и председника Вучића нису били нимало лаки и да су двојица званичника највише разговарали о темама о којима Србија и Европска унија нису сагласне, а у којима је, како је рекла, председник Вучић аргументовано брани позиције Србије.

Брнабић је коментарисала и изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у којој је председника Вучића назвао аутократом и навела да човек који је, како је рекао, Србима на Косову и Метохији у 2022. години укинуо основно људско право, право на изборе, нема право да прича о аутократским режимима.

"Курти је на турнеји у САД у нади да ће успети да закаже неки састанак, а не делује ми да то иде тако најбоље. Једино што остаје је да напада Александра Вучића који је извор његових фрустрација", рекла је Брнабић.

Додала је да је много важније за све, па и за албански народ на Косово и Метохији, да се Курти фокусира на преговоре између Београда и Приштине јер је то, нагласила је, једини начин да се обезбеде мир и стабилност и бољи квалитет живота свих који живе на овим просторима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СМАЊУЈЕ СЕ ШАНСА УКРАЈИНАЦА: Силовит напад Руса на Лисичанск - огласио се заменик Кадирова