ДРУГА ДРЖАВА МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИ ТЕМУ: Италија није уврстила у дневни ред седнице захтев Приштине за чланство у Савету Европе

Танјуг

20. 05. 2022. у 09:40

ДРЖАВНИ секретар у Министарству спољних послова Србије Немања Старовић изјавио је да Италија, која председава Комитету министара СЕ, није уврстила захтев Приштине за чланство у нацрт данашње седнице која се одржава у Торину.

ДРУГА ДРЖАВА МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИ ТЕМУ: Италија није уврстила у дневни ред седнице захтев Приштине за чланство у Савету Европе

Архива

Старовић је за РТС рекао да то, нажалост, не значи да се не може десити да на самом почетку седнице, приликом утврђивања дневног реда, нека од држава чланица предложи да та тема ипак буде уврштена.

Наводећи да седници Комитета министара Савета Европе у Торину присуствује и министар спољних послова Србије Никола Селаковић, Старовић је рекао да ће Србија учинити све што је у њеној моћи да заштити виталне националне интересе.

Додао је да је, ако би се и десило да у неком моменту, па и данас, да Комитет СЕ двотрећинском већином покрене приступну процедуру за привремене институције из Приштине, тај процес изузетно захтеван, компликован и да изузетно дуго траје.

- Дакле, Комитет министара то пребацује даље у надлежност Парламентарне скупштине СЕ, тамо је, такође, потребна двотрећинска већина. Парламентарна скупштина пребацује трима надлежним комитетима, који потом расправљају, па се све опет враћа на Парламентарну скупштину, захтева се двотрећинска већина и у коначном кораку опет на Комитет министара СЕ - објаснио је Старовић.

Према његовим речима, све то скупа не може да траје технички мање од годину дана, а врло је вероватно да може трајати и много дуже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СУСРЕТ КРАЈ ПАТРИЈАРХОВЕ БОЛНИЧКЕ ПОСТЕЉЕ: Павле је у једном трену отворио очи и дигао руку - прекретница у Новаковој каријери