ВУЧИЋ СА ПРВИМ ЧОВЕКОМ ЕВРОПСКОГ САВЕТА: Хвала председнику Мишелу што је одвојио време за Србију

Novosti online

19. 05. 2022. у 14:53

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић угостио је данас председника Европског савета Шарла Мишела.

ВУЧИЋ СА ПРВИМ ЧОВЕКОМ ЕВРОПСКОГ САВЕТА: Хвала председнику Мишелу што је одвојио време за Србију

Фото: Принтскрин

Вучић и Мишел прво су обишли компанију у Научно-технолошком парку.

Ту су и премијерка Ана Брнабић, министри Јадранка Јоксимовић и Бранко Ружић, заменик градоначелника Београда Горан Весић. Тренутно су у току разговори са представницима компанија у Научно-технолошком парку.

Током презентације председника је занимало колико пуњача за елетричне аутомобиле имамо и како се формира цена пуњења.

Домаћини су објаснили да постоје 44 пуњача и да се цена формира према снази пуњача.

- Свакако је дупло јефтиније него бензин или дизел - прокоментарисао је Вучић.

Потписан споразум о заједничком пројекту

У Научно-технолошком парку потписан је споразум о заједничком пројекту, односно финансирању српске истраживачке и стартап заједнице у укупном износу од 84,5 милиона евра.

Од укупне вредности пројекта, ЕУ ће донирати 41,5 милиона евра, док ће Светска банка дати кредит у износу од 43 милиона евра.

Пројекат ће бити реализован у сарадњи са Фондом за науку Репулике Србије и Министарсрством просвете, науке и технолошког развоја.

Четири компаније које послује у НТП Београд биће финансиране овим средствима, а то су: Цхарге&Го, Анорис технологy, Пирате Арт и Десигн.

Обраћање председника Александара Вучића:

Вучић је рекао да је Србија, на почетку процеса дигитализације, пре три, четири године, имала годишњи извоз у том сектору око 500 милиона евра, док је тај извоз сада превазиђен већ у првом кварталу.

- То је огромна и фантастична промена у односу на претходних три или четири године - рекао је Вучић.

– Видео сам на два места овде у научно технолошком парку речи николе тесле који рекао мислим да нема већег узбуђења него када човек види креацију свог ума. Желео бих свим младим инжењерима да се креације њиховог ума остваре, као Николи Тесли. Оно што је за нас важно је да смо могли да видимо колико смо прожети. – рекао је Вучић.

Председник је нагласио да сада у Научно-технолошком парку има много више компанија.

– Када сам пре пет година био овде било је 20 компанија сада има стотину и двадесет компанија.

У 16 часова састанак Вучића и Мишела

За 16 часова планиран је састанак Вучића и Мишела у Генералном секретаријату председника Републике, а затим ће у 17 сати уследити изјаве за медије двојице званичника.

Председник Вучић је у недељу рекао да са Мишелом очекује добре разговоре о европској будућности Србије.

- Шарл Мишел је искрени пријатељ наше земље, то стварно мислим, и помогао нам је са дерогацијом правила за треће земље, и он и Урсула Фон Дер Лајен. Хвала им на томе - казао је тада Вучић.

Мишел је у среду предложио формирање Европске геополитичке заједнице која би допринела приближавању и јачању сарадње европских земаља, укључујући и Западни Балкан, на решавању заједничких изазова, промоцији мира, стабилности и безбедности на заједничком континенту.

- Земље Западног Балкана, земље које се придружују из нашег источног партнерства и друге европске земље са којима имамо блиске односе су прве на које овде мислим. Лидери земаља које које би учестовале у овом пројекту састајали би се најмање два пута годишње, а спољна политика би била најважнија област сарадње у оквиру те заједнице - поручио је Мишел.

Посетом Србији Мишел ће отпочети балканску турнеју, током које ће 20. маја из Београда отпутовати Албанију, а затим и у БиХ, где ће бити до 21. маја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)