СИНИША МАЛИ ПРВИ КАНДИДАТ ЗА МАНДАТАРА: У игри за премијера и Брнабићева, Вучевић и Весић

С. С. Р.

18. 05. 2022. у 07:00

У ИГРИ за новог премијера, према сазнањима "Новости", налазе се четири имена - актуелна председница Владе Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

СИНИША МАЛИ ПРВИ КАНДИДАТ ЗА МАНДАТАРА: У игри за премијера и Брнабићева, Вучевић и Весић

Фото: "Новости"

Кладионичарски речено, најмање шансе да "победи" у овој групи има Весић, док се најбоље котира Мали. Иако је слоган Социјалистичке партије Србије на изборима 3. априла био "Ивица Дачић - премијер Србије", мале су шансе да се ово предвиђање и оствари и да актуелни председник парламента у новој расподели карата шефује у Немањиној 11.

Ипак, до коначне одлуке о томе коме кога ће председник Александар Вучић изабрати за мандатара остало је доста времена, али је извесно да ће име за највишу позицију дати Српска напредна странка, као највећа партија победничке коалиције "Александар Вучић - Заједно можемо све".

Тачан датум за завршетак изборног процеса за парламент, који је започео гласањем 3. априла, и даље је у магли. Чека се расплет око понављања избора на једном бирачком месту у Великом Трновцу. Изборна комисија је одлучила да већ једном поновљено гласање овде 28. априла - поништи, а на основу приговора социјалиста да је један бирач гласао, иако није имао личну карту ни пасош. Сада се чека одлука Управног суда о ставу РИК.

Под претпоставком да се до краја маја опет организује гласање и прогласе коначни резултати, парламент би морао бити конституисан до краја јуна. Од тада треба да почне законски рок од 90 дана за формирање новог тима у Немањиној 11. По овом реду вожње, председник Владе и министри морали би бити изабрани најкасније до почетка октобра.

Ако је судити по ранијим изјавама председника Вучића, карте у Влади ће бити промешане, те се очекује да добар део тренутних министара неће обновити мандат. У Влади ће свакако бити и нових лица, која су јавности непозната, али су успешни у пословима којима се баве. Вучић је у више наврата истицао да ће Влада бити просрпска, а не проевропска ни проруска.

Фото Н. Скендерија

Заклетва пред старим сазивом?

ПРЕДСЕДНИК Вучић требало би да отпочне нови мандат до 31. маја, када му истиче први петогодишњи. Уколико се до тада не формира нови сазив, он ће заклетву положити пред постојећим посланицима.

Члан 10 Закона о председнику каже:

- Председник се бира на пет година. Мандат почиње када положи заклетву пред Народном скупштином. Ако Народна скупштина није у редовном заседању или ако јој је престао мандат, састаје се да би председник републике пред њом положио заклетву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

КРЕМЉ ПОТВРДИО: Ево какву поруку је Зеленски послао Путину - видите како је успео да је председник Русије ЛИЧНО добије