НЕМАЧКИ “ДЕСАНТ” НА ДОДИКА И БЕОГРАД: Владајуће партије у Бундестагу затражиле конкретне потезе око БиХ, у фокусу и Србија

Д. МИЛИНКОВИЋ

17. 05. 2022. у 07:00

УЦЕНЕ и претње на рачун Србије нижу се као на траци, а нови захтеви да направимо заокрет у спољној политици поново стижу из Берлина, одакле сада "ударају" на Београд преко Бањалуке, односно циљајући Милорада Додика и Републику Српску.

НЕМАЧКИ “ДЕСАНТ” НА ДОДИКА И БЕОГРАД: Владајуће партије у Бундестагу затражиле конкретне потезе око БиХ,  у фокусу и Србија

Драган Човић и Милорад Додик / Фото Срна

Само дан након бруталног саопштења земаља Г7, у којем се од наше земље тражи да уведемо санкције Русији, а српски фактор у Босни и Херцеговини оптужује за сецесионистичке тежње, стигао је и нацрт резолуције владајућих партија у Бундестагу у сличном тону.

У документу које су припремиле партије окупљене око СПД, тражи се од немачке владе да позове челнике Србије и Хрватске да се "дистанцирају од етничко-сепаратистичких снага у БиХ, односно од Додика и Драгана Човића, лидера босанског ХДЗ. Ови политичари се оптужују да својим политичким акцијама имају за циљ да униште БиХ, као и да те тежње представљају претњу миру у југоисточној Европи.

"Мета" посланика Бундестага посебно је Додик, односно руководство Српске, за које кажу да "сецесионистичком реториком поткопавају државне институције и Дејтонски споразум". У резолуцији, о којој је расправа почела у понедељак, позивају и да се појачају санкције против српских лидера у БиХ.

Запад обруч око Србије додатно притеже и преко Приштине, која се после захтева за чланство у Савету Европе увелико припрема да уз помоћ покровитеља своје лажне независности уђе и у предворје НАТО, преко апликације за Партнерство за мир. Приштини у томе највише помажу САД, где је пре неколико дана отпутовао премијер привремених институција у покрајини Аљбин Курти, очигледно по "инструкције" о новим једностраним потезима албанске стране који сигурно неће допринети одрмразвању дијалога. Притом, председништво скупштине тзв. Косова у понедељак је расправљало и о Нацрту закона о војној полицији у "Косовским безбедносним снагама", што је све у склопу припрема да се, противно свим споразумима, направи војска лажне државе.

Нови пакет притисака, у којима предњаче земље Г7, тражећи парадоксално од нас да поштујемо територијални интегритет Украјине, а исте принципе су сами погазили отимајући нам Косово, Дејан. С. Милетић из Центра за проучавање глобализације види као наставак синхронизоване акције Запада:

- Желе да ослабе позиције Србије, да нашу земљу приволе на чист мазохизам и признавање Косова, увођење санкција Москви и препуштање Срба у Српској и БиХ на милост и немилост међународном фактору. Траже од нас нешто што је крајње непримерено, непоштено, неморално и неутемељено у чињеницама. Ти двоструки стандарди само удаљавају Србију и од Европе и од Запада. Плашим се да је то далеко отишло и да немају осећај ни за историјски тренутак, али ни за грешке које су начинили у нашем региону.

Фото АП

Огњен Карановић, из Центра за друштвену стабилност, сматра да би за политички Запад, Г7, а пре свих Немачку, било целисходније да размисле о својој економској будућности, како да обезбеде енергенте за своје грађане и привреду наредне зиме, а не да пишу разна саопштења и резолуције:

- Све те земље су моћне, њихово мишљење има тежину, али Србија је одлучна да штити међународно право и принципе, поготово када је реч о интересима нашег народа. Јасно смо ставили до знања да не прихватамо нарушавање територијалног интегритета ниједне признате државе, свакако и Украјине, као што не прихватамо ни рушење територијалног интегритета Србије. Требало би измислити нови термин за интензитет лицемерја земаља Г7, захваћених антируском хистеријом, када у истом саопштењу траже да Украјина добије подршку свих земаља на свету, а истовремено Србију позивају да сами рушимо и свој и интегритет Српске, да прецртамо Дејтонски споразум, који је такође производ међународног права и чији су гарант та иста међународна заједница.

Када је реч о нападима на Додика које Запад покушава да склони, па у резолуцији Бундестага позива и Србију да им буде савезник у томе, Карановић каже:

- Адреса за Додиково постављење или смену није ни у Србији, ни код владе Немачке, Г7 или високог представника Кристијана Шмита, већ код грађана БиХ, пре свега Српске.

ПУТИН КАО ИЗГОВОР ЗА НАТО

У РЕЗОЛУЦИЈИ коју се спрема да усвоји Бундестаг посланици нису пропустили да помену и руског председника Владимира Путина, који се константно оптужује за дестабилизацију региона.

- Не сме се потценити ни снажна подршка руских власти, са Путином на челу, снагама подела у регији. Русија има нескривени интерес да дестабилизује Западни Балкан, а тиме и ЕУ. Као суверена држава, БиХ има право на слободан избор савеза. У том контексту Бундестаг позитивно бележи вољу земље за приближавањем НАТО - наведено је у нацрту документа.

БИСЉИМИ: УЗ ПОМОЋ ПРИЈАТЕЉА

ЗАМЕНИК премијера привремених приштинских институција Бесник Бисљими рекао је у понедељак да је апликација за чланство у Савету Европе "усаглашена са пријатељима Косова", преносе Репортери. Бисљими је на седници владе оценио да ће чланство у овој организацији имати позитиван утицај на правосуђе, јер ће грађани имати "европску инстанцу да се позабаве својим питањима" што ће, како је рекао, бити у њиховом најбољем интересу. Он је рекао да ће влада "предано радити" у овом процесу и очекује да Приштину подрже државе које признају тзв. Косово, а да оне које га не признају неће ометати процес.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)