СИНИША МАЛИ ОДГОВОРИО ДУШАНУ НИКЕЗИЋУ: Затворили фабрике, а данас се праве паметни и деле лекције

Novosti online

06. 05. 2022. у 17:41

МИНИСТАР финансија и потпредседник Српске напредне странке Синиша Мали одговорио је данас на саопштење Душана Никезића из Странке слободе и правде и истакао да је српска економија у потпуности стабилна и да су сви макроекономски показатељи добри.

СИНИША МАЛИ ОДГОВОРИО ДУШАНУ НИКЕЗИЋУ: Затворили фабрике, а данас се праве паметни и деле лекције

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

- Фискални резултат о коме говори Никезић је бољи од планиране динамике, а и поред тога што смо се одрекли 20 одсто акцизе на гориво. Даље, ако погледате раст БДП-а у првом кварталу, најновија флеш процена је да ће износити 4,3%, иако је првобитно било планирано 3,9%. Када је реч о јавном дугу, он је и даље у потпуности под контролом и износи 52,4%. Дакле, у потпуности смо стабилни, упркос глобалној кризи и томе што уопште није лако, рекао је Мали.

Он је додао да на рачуну буџета данас има вишеструко више новца него у време док су државом руководили Душан Никезић и његов газда Драган Ђилас, а упркос томе што тада није било економске кризе.

- У 2012. години су нам на рачуну буџета оставили само 8 милијарди динара, што није било довољно ни да се покрије трошак за пензије. Данас на рачуну имамо 155,2 милијарде динара. То се није десило случајно већ је последица одговорне економске политике, навео је министар финансија.

Мали је рекао и да је у првом кварталу ове године отплаћено чак 188 милијарди динара дуга.

- Исплатили смо тај велики дуг, имамо стабилан курс динара према евру, а изложеност портфолија према долару је сведена на 10,9%. Такође, у протеклом периоду се активно радило на смањењу ризика од утицаја промене курса на јавни дуг, те су се хеџовали кредити у различитим валутама, пре свега у доларима, рекао је Синиша Мали.

Он је закључио да је тешко лицемерје што Душан Никезић, који је познат по томе што је Србију довео на корак од банкрота, данас, у тешкој ситуацији за цео свет, дели економске лекције.

- Разорили су нашу земљу, затворили фабрике и радна места, довели је пред банкрот, а данас се праве паметни и деле лекције из економије. Никезићев газда Драган Ђилас је Град Београд оставио пред банкротом, док је са друге стране пунио сопствене џепове, а Никезић је то исто радио као државни секретар у Министарству финансија. Са друге стране, ми смо показали како држава може одговорно и озбиљно да се води за време кризе. Помогли смо привреду и грађане и спасили нашу економију, тако да је стопа незапослености данас на нивоу од пре пандемије. И даље се трудимо да преузмемо сав терет кризе на себе тако да смо ограничили цене основних животних намирница, затим одреки се 20% акцизе на гориво. Тако се понашају одговорне државе, закључио је Мали.

БОНУС ВИДЕО: ФК-3 ИЗБЛИЗА: Погледајте како изгледа најновије појачање Војске Србије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (1)

ЗНАМ ШТА ЈЕ ПРОБЛЕМ Цеца има поруку за Пиксија пред меч одлуке: Водила сам фудбалски клуб