НОВОСТИ "САЗНАЈУ": Ако Приштина поднесе кандидатуру за пријем у Савет Европе, Србија има одговор - чврсто обећање 14 земаља

М. СТАНОЈКОВИЋ

06. 05. 2022. у 09:11

УКОЛИКО Приштина званично поднесе кандидатуру за пријем у Савет Европе и Партнерство за мир које је предворје НАТО, Србија ће одговорити активирањем кампање отпризнавања Косова. Како "Новости" сазнају, наша држава има чврста обећања 14 земаља које су спремне да повуку своје одлуке о признавању КиМ.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Ако Приштина поднесе кандидатуру за пријем у Савет Европе, Србија има одговор - чврсто обећање 14 земаља

Архива

Јуриш на столице у међународним организацијама, које је приликом састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом најавио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, грубо је кршење Вашингтонског споразума, што отвара могућност нашој страни да одступи од договора постигнутог у време мандата Доналда Трампа.

Вучић је после састанка у Берлину истакао да ће, уколико неко не поштује Вашингтонски споразум, и "наше руке бити одрешене". Како су и раније истицали српски званичници, Београд неће повући први потез, "јер бисмо били проглашени за провокаторе".

Да ово није само Куртијев иступ, већ да је реч о синхорнизованој операцији са Западом у коју је Шолц и те како упућен, сматра дипломата у пензији Зоран Миливојевић:

- Ово је настојање да се потврди косовска "државност" и да се укључи у међународне организације које контролише Запад. Пошто политика признавања Косова не иде, они желе да их на мала врата укључе у међународне организације. Ми ћемо се супротставити. Али, ако се то ипак деси, престају све наше обавезе и ограничења и одрешене су нам руке. За приступање Савету Европе неопходан је пун консензус, а имајући у виду да су Русију искључили, доминантно је присуство Запада. Ово показује да улазимо у фазу појачаних активности да укључе у своју сферу интереса Косово и питање БиХ у корист евроатлантских интеграција.

Београд и Приштина су у септембру 2020. потписали у Белој кући Вашингтонски споразум, којим је тзв. Косово прихватило једногодишњи мораторијум на тражење чланства у међународним организацијама. Наша страна се на исти период обавезала да одустане од кампање за повлачење признавања, као и од лобирања код других земаља да не признају тзв. Косово. Иако је рок истекао, амерички званичници су истицали да споразум остаје на снази, с тим што у Приштини ниједног тренутка није постојала добра воља за поштовање овог и било ког документа.

ДЕБАКЛ У ИНТЕРПОЛУ И УНЕСКУ

ЛАЖНА држава Косово је већ двапут аплицирала за пријем у Интерпол. Тако је 2019. захтев Приштине био повучен непосредно пред седницу Генералне скупштине, а након што је највећи број држава чланица одлучио да не гласа "за". Годину раније захтев за пријем у Интерпол није прошао на заседању у Дубаију, иако су била два круга гласања. План да се придруже Унеску пропао је 2015, а 2017. године Приштина је одложила захтев за пријем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

НОВИ МИГ-41: Лети до 5.500 км/х наоружан ракетама кинџал и циркон - обавља борбене задатке у стратосфери