СИНХРОНИЗОВАНА КАМПАЊА ЗАГРЕБА И САРАЈЕВА: Послужили се Путином да наштете Србији и Вучићу

Novosti online

27. 04. 2022. у 00:21

"ПУТИН понизио Вучића" - овако гласи лаж коју су вечерас на централним позицијама пласирали хрватски и босански медији, злоупотребљавајући изјаву руског председника Владимира Путина, а све како би напали председника Србије Александра Вучића и Србију.

СИНХРОНИЗОВАНА КАМПАЊА ЗАГРЕБА И САРАЈЕВА: Послужили се Путином да наштете Србији и Вучићу

Фото: Принтскрин

Регионални медији показали су патолошку опседнутост Србијом и њеним председником Александром Вучићем, у текстовима који се односе на став који је изнео лидер Руске Федерације Владимир Путин, у којем он појашњава зашто Москва има право да призна Доњецку и Луганску Републику, користећи се преседаном који је установио Међународни суд правде по питању Косова.

У поменутој изјави руски лидер се само послужио лицемерјем Запада, које је по питању статуса наше јужне покрајине актуелно и дан-данас, користећи се недоследношћу евроатлантске заједнице како би оправдао посебан статус Донбаса.

Иако се зна да је тадашњи шеф дипломатије, а садашњи лидер опозиционе Народне странке Вук Јеремић поставио своје чувено питање пред МСП о проглашењу независности Косова, то порталима у Загребу и Сарајеву није сметало да у један глас "закључе" како је "Путин за чувеним столом понизио Вучића", иако шеф државе данас није био у Кремљу, нити је 2010. учествовао у правном аутоголу наше стране пред судијама Међународног суда правде.

Фото: Принтскрин

Фото: Принтскрин

Фото: Принтскрин

Шта је тачно Путин рекао?

- Лично сам прочитао све документе Међународног суда правде УН о ситуацији на Косову. Добро се сећам одлуке Међународног суда која каже да у остваривању права на самоопредељење ова или она територија није у обавези да се обрати централним властима земље за дозволу да прогласи свој суверенитет. То је речено у вези са Косовом, а то је одлука Међународног суда. И ову одлуку су сви подржали - рекао је Путин.

Он је додао да ДНР и ЛНР имају исто право да се изјасне о свом суверенитету без апеловања на централне власти, јер је „преседан створен“.

- Ако се створио овај преседан, онда су то исто могле да ураде и републике Донбаса... Са наше стране, добили смо право да их признамо као независне државе. Толико држава света, укључујући и наше противнике на Западу, је то урадило у вези са Косовом. Косово признају многе државе као независну државу. Ми смо исто урадили и са републикама Донбаса - рекао је Путин.

Председник Русије објаснио је и да на Косову и Метохији није био одржан референдум, док је на Криму народ одлучио да се та територија припоји Русији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

ВУЧИЋ ОБЈАВИО ВЕЛИКУ ВЕСТ:  Ваучери за 200.000 лица за летовање! Ове године чак 15.000 динара!