КО ЋЕ С КИМ У СТАРИ ДВОР ЈОШ НЕПОЗНАТО: После избора извесно само да у састав Градске скупштине Београда улазе представници седам листа

С. ВИДАЧКОВИЋ

05. 04. 2022. у 08:00 >> 09:32

ТРКА за одборничка места у Скупштини града Београда успешно се завршила за седам листа.

КО ЋЕ С КИМ У СТАРИ ДВОР ЈОШ НЕПОЗНАТО: После избора извесно само да у састав Градске скупштине Београда улазе представници седам листа

Фото: Милена Анђела

Гласови са 1.170 престоничких бирачких места бројали су се и јуче, али резултати које је синоћ објавила Градска изборна комисија на основу 88,6 одсто обрађених података са 1.037 београдских биралишта, нису били много другачији у односу на прве процене током изборне ноћи.Од укупно 1.393.409 Београђана, колико их има право гласа, своју изборну вољу у недељу показало је њих 807.873, односно 57,9 одсто. Такође, ГИК је утврдила да је у Београду било 16.933 неважећих листића, што је 2,11 одсто.

Победу и 48 мандата у главном граду освојила је коалиција око Српске напредне странке, односно 39,1 одсто (305.610 гласова). Листа Владете Јанковића "Уједињени за победу Београда" добила је поверење 20,1 одсто Београђана и 26 одборничких места (169.813 гласова), затим коалиција "Морамо" са 10,4 одсто и 13 мандата (86.134 гласа). Социјалисти имају седам одсто гласова и осам мандата (56.171 глас), док једно место мање у Градској скупштини добија коалиција НАДА, са 6,2 одсто (50.316 гласова). Листа "Заветници" освојила је 3,7 одсто гласова, односно четири мандата (28.208 гласова), колико и коалиција "Двери - ПОКС", за коју се одлучило 3,6 одсто бирача (27.247 гласова).

Како ће изгледати састав нове београдске скупштине, ко ће с ким у коалицију, да ли ће се опозиционе странке ујединити, још је рано да се прогнозира. О могућим комбинацијама за Београд јуче се није говорило, већ се, изгледа, чека на објављивање финалних резултата. Међутим, нема сумње да ће слика новог београдског парламента бити "шаренија" у односу на претходне године. Уколико напредњаци буду поново у коалицији са социјалистима, имаће 56 одборника од укупно 110, што је тесна већина. Лидер СПС Ивица Дачић је током изборне ноћи рекао да је за коалицију са напредњацима.

- Листа коју води Александар Вучић и наша листа, свакако, сигуран сам да имају више од 50 одсто мандата, тако да сам убеђен да је и у Београду остварена победа - казао је Дачић.

У еуфорији изборне ноћи, странка "Уједињени за победу Београда" саопштила је да опозиција има власт у Београду, односно заједно са коалицијом "Морамо" и НАДА, а за председничког кандидата листе НАДА Милоша Јовановића рекли су да је "одлучујући фактор". Међутим, ове три листе заједно броје 46 мандата што је, и када би ступиле у коалицију, било недовољно да преузму власт у престоничком парламенту.

Јовановић је јуче рекао да је у контакту са колегама из опозиције у вези са евентуалним формирањем власти у Београду, али да се та могућности "данас чини даље него јуче".

- Делује да владајућа коалиција, дакле СНС и СПС има 56 мандата од 110 одборника у градској скупштини. Све и да има мање, мислим да ту постоје неке листе које би радо с њима у коалицију. Сачекаћу коначне резултате и искључиво ћу сести за сто са колегама из опозиције - истакао је Јовановић и додао да није ни отворен ни затворен за коалицију са СНС, али да не верује у ту сарадњу.

И носилац београдске листе "Морамо" Добрица Веселиновић каже да планови и разговори са коалиционим колегама тек предстоје и да их улазак у парламент неће зауставити у наставку активности на терену.

- Задовољан сам изборним резултатима, добро је што смо добили зелено- леву опцију у парламенту. У Београду смо освојили 100.000 гласова и тако представљамо трећу политичку снагу у престоници. Иако смо ушли у Скупштину, то не значи да и даље нећемо имати протесте - закључује Веселиновић.

Колико год далеко делује склапање новог мозаика престоничког парламента, прогнозе о новом градоначелнику још су даље. Са почетком изборне тишине, утихнуло је помињање Александра Шапића, носиоца београдске листе окупљене око напредњака, који су освојили највише гласова у престоници. Он се ни у току изборне ноћи није појавио пред новинарима у штабу СНС нити се оглашавао на друштвеним мрежама. То је покренуло спекулације да ће лоши изборни резултати бившег ватерполисту и председника општине Нови Београд коштати кандидатуре и позиције главног адута СНС за чело Београда.

Пет листа остало испод црте

Од укупно 12 листа колико их је било на гласачком листу за Београд, седам је прешло цензус од три одсто, док је пет странака остало испод црте.Ниједан мандаг нису освојили радикали ( 13.069 гласова - 1,63 одсто), Борис Тадић "Ајмо људи" (22.478 - 2,8 одсто), Немања Шаровић "За сав нормалан свет" (4.564 - 0,57 одсто), Суверенисти (17.079 - 2,13 одсто) и Руски мањински савез ( 3.405 - 0,5 одсто).Старом двору најближи је био Борис Тадић, те су му отварали могућности за улазак у београдски парламент и прогнозирали чак два одборничка мандата. Међутим, ситуација се није променила ни са обрађених 88,6 одсто гласова, тако да је готово извесно да листа "Ајмо људи" неће имати ниједног представника у Београду. Становници престонице који су у недељу изашли да гласају најмање поверења имали су у Руски мањински савез, који је био и последњи на бирачком листићу.

Избор градоначелника најкасније за 90 дана од избора

Конститутивну седницу Скупштине града Београда сазива садашњи председник Скупштине, тако што шаље позивно писмо за њено одржавање. То заседање мора да се одржи у року од 60 дана од дана проглашења коначних резултата. Од тренутка кад престонички парламент буде конституисан, одборници имају 30 дана да изаберу градоначелника.

То значи да ће Београђани, најкасније до почетка јула, сазнати ко ће управљати главним градом у наредне четири године. Кандидата за првог човека престонице предлаже председник градске Скупштине, из редова одборника на период од четири године, тајним и већинским гласањем.

Градоначелник има помоћника и заменика, који обављају његове функције у случају дужег одсуства. Шеф престонице заступа град, директно се брине о обављању одлука и других правних аката Скупштине Београда, наредбодавац је за извршење буџета, усмерава и усклађује рад градске управе, доноси појединачне акте за које је овлашћен законом, статутом или одлуком Скупштине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

ТРАЖИТЕ ИДЕАЛАН ВРТИЋ ЗА ДЕТЕ? Имамо решење за Вас!