ФАЛСИФИКОВАЛИ ЧАК 490 ПОТПИСА? РИК не верује у валидност изјава, а "оверитељ" Иван Марић не постоји

С. В. - С. С. Р.

25. 03. 2022. у 10:07

ОПШТИНА Нови Београд поднеће кривичну пријаву против Н. Н. лица због, како кажу, коришћења фалсификованог печата ове локалне самоуправе за оверавање изјаве подршке листи "Руски мањински савез - Милена Павловић, Павле Бихали Гаврин (Српско-руски покрет, Српско-руска партија Вукови, Покрет Грка Србиза)" за парламентарне изборе.

ФАЛСИФИКОВАЛИ ЧАК 490 ПОТПИСА? РИК не верује у валидност изјава, а оверитељ Иван Марић не постоји

Фото З. Јовановић

Овако београдска локална самоуправа реагује на допис који им је упутила Републичка изборна комисија, после предлога допуне документације ове коалиције. Из РИК сумњају у исправност 490 изјава бирача који подржавају ту листу, а које је наводно оверио Иван Марић у Општинској управи Нови Београд, печатом са специфичном ознаком. Доставили су им и примерак спорне изјаве, те тражили изјашњење.

У ГО Нови Београд истичу да никад нису печатирали ниједну изјаву бирача да подржава ову листу, те да "оверитељ" именом Иван Марић никада није био запослен у њиховој управи.

- Печат који је коришћен за оверу изјаве, коју нам је РИК доставио као пример спорне изјаве, био је у употреби од 4. маја 2005. до 6. септембра 2005. године, а комисијски је уништен 6. августа 2009. године. Испод имена "овлашћеног извршитеља" на изјави коју нам је РИК доставио, као место и адреса уписано је "Градска управа Н. Београд", што је појам који не постоји - наводи се у саопштењу Општине Нови Београд.

Током ове изборне кампање, листа Руског мањинског савеза већ је била оспоравана. Кандидати поменуте коалиције предали су потписе за парламентарне изборе у року. Међутим, листа им је враћена на дораду због недостатка потписа и сумње да заиста представљају мањинске народе Руса и Грка. У РИК су тада образложили да на листи коју су предали са именима за посланике имају тек неколико људи који су уписани у посебан бирачки списак за мањине. РИК је, и када је Руски мањински савез доставио допуну документације, потврдио своју претходну одлуку - да они нису мањинска странка и да не могу да учествују на изборима. Међутим, Управни суд је уважио жалбу Руског мањинског савеза и дозволио им да уђу у изборну трку, и то као 19. на републичкој листи, а 12. на београдској.

ЦРТА: ЗАХТЕВАМО КРИВИЧНО ГОЊЕЊЕ

ЗАХТЕВАМО хитну реакцију органа кривичног гоњења, у циљу утврђивања истине и привођења правди одговорних за потенцијалну изборну превару. Овако, на саопштење ГО Нови Београд, којим се указује на фалсификовање изјава подршке грађана листи Руског мањинског савеза, реагује Посматрачка мисија Црта.

- Уколико је заиста прекршен закон, наведени случај је још проблематичнији због чињенице да се сумње односе на листу коју је РИК већ званично прогласио - кажу из Црте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (0)

БИЛО МИ ЈЕ МНОГО ТЕШКО: Јелена открила какав је Новак отац