ХОЋЕ СРБИМА НА КОСОВУ ДА УКИНУ СВА ПРАВА Амбасадор Боцан – Харченко разговарао са директором Канцеларије за КиМ

Д. З.

07. 02. 2022. у 16:26

АМБАСАДОР Руске Федерације у Републици Србији Александaр Боцан – Харченко raзговарао је данас са директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, као и дијалогу Београда и Приштине у Бриселу.

ХОЋЕ СРБИМА НА КОСОВУ ДА УКИНУ СВА ПРАВА Амбасадор Боцан – Харченко разговарао са директором Канцеларије за КиМ

Фото: Канцеларија за КиМ

Петковић је упознао руског амбасадора са последњим догађајима на Косову и Метохији, нагласивши да се ради о наставку кампање притисака и репресије над српским народом, али и о отвореном настојању да се угрозе и укину сва политичка и грађанска права Срба на Косову и Метохији.

- Директор Канцеларије за Косово и Метохију је иразио очекивања да ће представници међународне заједнице, својим ауторитетом омогућити изјашњавање српског народа на предстојећим изборима на простору КиМ и на тај спречити последице које би могле да угрозе све шо је до сада договорено у Бриселу- истиче сеу саопштењу Канцеларије за КиМ.

Петковић је истакао да Београд остаје доследно опредељен за наставак дијалога, али и да очекује да се коначно заустави серија опструкције преговора и да престане да се толерише кршење постигнутих споразума и договора од стране Приштине. Он је још једном подсетио да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског споразума, што није случај са Приштином која девет година не жели да испуни обавезу формирања Заједнице српских општина, што је кључни елемент досадашњег тока дијалога.

Петар Петковић је указао и на кршење договора у областима енергетике и правосуђа, на несарадњу по питању несталих и на забрану медијима који извештавају на српском језику да обављају свој посао, али и на најновије провокације које се манифестују у намери Приштине да обнови кућу познатог нацистичког колаборационисте Џафера Деве.

- Србија је доследно против Куртијевих покушаја ревизије историје и релативизације злочина албанских фашиста у Другом светском ратуу- нагласио је Петковић.

На крају разговора Петковић је изразио очекивање да ће Србија и Русија, када је реч о Косову и Метохији, у свим важним међународним форумима наставити, као и до сада, да сарађују у борби за поштовање међународног права.

- Београд је опредељен да у дијалогу тежи компромисном решењу, али брани и одбрани српске интересе, и у том смислу је подршка и помоћ Русије од непроценљивог значаја - закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

БОНУС ВИДЕО - BIJU RAFALI, PSUJU NAM MAJKU SRPSKU: Potresna ispovest starice iz Rudara

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛОНДОН ЋЕМО ПРВО БОМБАРДОВАТИ АКО ДОЂЕ ДО СВЕТСКОГ РАТА Гуруљов: Нећемо кренути од Варшаве, Париза или Берлина