ПРОФ. ДР БОРИС АЛЕКСАНДРОВИЧ ШМЕЉОВ: Русија никад неће клечати пред Западом

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

30. 01. 2022. у 10:00

ОСНОВНИ проблем што не може да дође до битног побољшања односа између САД и Русије је у томе што у Вашингтону не могу да схвате да са Московом треба да разговарају само на равноправној основи. Американци и даље доживљавају Русију као у Јељциново време, као земљу поражену у Хладном рату која мора да им стално попушта и буде послушна.

ПРОФ. ДР БОРИС АЛЕКСАНДРОВИЧ ШМЕЉОВ: Русија никад неће клечати пред Западом

Фото:

Руско руководство не жели такав однос и инсистира на томе да се поштује руски став. Русија је сада далеко јача него пре, и војно и економски, па је логично што председник Путин не мора да се сустеже и отворено каже Американцима шта мисли о њиховој политици.

То, у интервјуу за "Новости", каже угледни московски професор др Борис Александрович Шмељов, руководилац Центра спољне политике Русије при Институту економике Руске академије наука. Аутор запажених књига и многобројних научних радова, који је и врсни познавалац прилика на Балкану, указује да су садашњи односи између Москве и Вашингтона такви да није реално очекивати да ће се брзо изаћи из кризе, па "постоји опасност да се још више уђе у ћорсокак".

* Када је у децембру Москва објавила свој предлог за гаранције о безбедности мало ко је и у Русији веровао да ће га прихватити на Западу, назвавши га "Путиновим ултиматумом"?

- Наравно да су и у Москви били свесни да руски ултиматум Американци неће прихватити. Током прошлогодишњих преговора у Женеви председник САД Бајден је казао Путину да напише шта га све брине што се тиче безбедности Русије. И то је написано. Сада смо у ситуацији игре нерава јер ниједна страна не може да одустане од својих ставова. Мада се амерички одговор дуго чекао, из Вашингтона је саопштено да неће одустати од примања нових чланица у НАТО, дакле ширења на исток.

* Зашто је Русија у свом предлогу написала и то што Вашингтон ни случајно неће прихватити, као што су, рецимо, гаранције да никада неће бити примљени у Алијансу Украјина и Грузија?

- На годишњој конференцији за новинаре, у децембру, Путин је објаснио да нам је НАТО дошао на праг куће. Предлог за гаранције безбедности је написан тако да Американци схвате да им Москва више неће попуштати. Да би се схватили данашњи односи Русије и САД мора се знати да су ситуацију у Украјини режирали Американци. Они су подржавали украјинске националисте који су организовали и извели пуч када је председник Јанукович био присиљен да побегне из земље да би сачувао главу. Наравно да је такво понашање Вашингтона и касније наоружавање Украјине утицало на погоршање односа између две велесиле. Вашингтон је још више погоршавао односе блокирањем гасовода "Северни ток 2". Свима је јасно да без подршке Вашингтона руководство у Кијеву не би могло толико дуго да игнорише договор према коме би Донбас добио одређену аутономију и остао у саставу Украјине.

Фото:

* Чека се реакција Путина на амерички одговор. Каква би могла бити?

- Верујем да ће се Путин огласити ускоро. У руском парламенту захтевају од Путина да се признају као независне Доњецка и Луганска република. Парламентарци траже да се у Донбас руском становништву пошаље наоружање како би могло да се супротстави нападу украјинске војске.

* Док на Западу говоре како ће Русија напасти Украјину, руководство у Кијеву тврди обрнуто...

- У Кијеву је дошло до трежњења када су им Американци и НАТО рекли да њихови војници неће ратовати против Руса. Једино на шта могу да рачунају то је слање оружја. Зеленски је свестан какав би био резултат рата па је почео да умирује свој народ и моли да се не шири паника.

* Неспорно је да је на граници разграничења Украјина довезла велики број војника и наоружања.

- Не верујем да ће Зеленски командовати војсци да крене блицкригом да заузме Доњецку и Луганску републику. Јер, Путин је већ рекао да неће дозволити да се понови у Донбасу оно што је Туђман направио у некадашњој Републици Српској Крајини. Управо зато што им је Путин поручио када ће кренути у рат подгрева наду да неће доћи до нових страдања и погибија у Донбасу.

* Постоји ли реална опасност да би националистистички украјински батаљони могли да направе провокацију?

- Таква опасност постоји, али они сами не могу да заузму Донбас јер су слабије организовани и припремљени. Због тога су у бившем рату имали велики број погинулих и рањених.

* Кад се анализирају садашње изјаве украјинских највиших политичара и генерала и оног што се пише на Западу, изгледа да је до рата у Украјини више стало Америци него Украјинцима.

- Америчко руководство би било задовољно да зарате Руси и Украјинци. Њих би обрадовало да Русија почне да крвари. Тај руско-Украјински рат би им помогао да се што пре заборави америчка брука у Авганистану.

* Изјава хрватског председника Милановића да Загреб не треба да се меша у руско-украјински сукоб и да Украјину као високо корумпирану земљу не треба примити у НАТО изазвала је велико незадовољство у Кијеву.

- Ситуација око Донбаса се битно разликује од оне која је била у Српској Крајини. Да су Срби у Крајини имали војну подршку, Туђман би размислио да ли ће напасти. Русија неће дозволити да украјинске јединице направе масакр какав је хрватска војска направила над Србима.

* Као добар познавалац ситуације у бившим совјетским републикама у Азији, како видите оно што се догодило у Казахстану?

- Иако смо знали да постоје сукоби међу клановима у Казахстану, нисмо очекивали да ће тамо доћи до немира. Тамо се објективно боље живи него у другим централноазијским републикама. Сећам се да нас је још пре три године збунила изјава једне од у учесница округлог стола око Казахстана у нашем институту у Москви који делује у том региону да је у Казахстану ситуација доста затегнута. Поскупљење гаса је само био побвод за немире, а у суштини се ради о борби за власт.

* Колико је на немире утицао долазак муслиманских фанатика у Казахстан?

- Председник Токајев је рекао да је дошло 22.000 терориста. То је преувеличана бројка, али се не сме занемарити спољни фактор. По мом мишљењу, главни проблем је у сукобу кланова у казахстанској елити.

* Хоће ли Турска успети у реализацији свог пројекта стварања појаса држава туркофонских народа?

- Тај процес који форсира Турска се не сме потцењивати и занемарити. Русија мора да се озбиљно позабави тиме јер из Казахстана, од распада СССР-а, траје процес исељавања Руса. Ако Руси оду из Казахстана, а Немци и Јевреји су већ отишли, у тој земљи се под утицајем Турске ситуација може битно променити. Треба знати да богатији део грађана Казахстана има станове на Западу, али се млађи људи све више оријентишу ка Турској.

Фото:

ЦРНА ГОРА ПРИСТАЛА НА ПРОТЕКТОРАТ

* ТОКОМ нашег последњег интервјуа говорили сте о неминовности одласка Ђукановића са власти у Црној Гори. Сада смо сведоци нове кризе, кризе владе у Подгорици?

- Црна Гора је пристала да буде протекторат и зато не могу да воде самосталну политику. То што њихови чланови владе иду по западним амбасадама где добијају инструкције је нормално стање за протекторате. То је и разлог због чега није могло да дође до нормализације односа између Црне Горе и Русије који су били најављивали. Властима у Подгорици западне амбасаде не дају да побољшају односе са Москвом јер их терају да критикују руску спољну политику. Надајмо се да ће и у Црној Гори доћи до трежњења.

РУСИЈА ПОДРЖАВА ДОДИКА И РС

* ЧИНИ се да се ситуација у БиХ погоршава, са Запада све више стижу отворене претње Додику - да га треба сменити и слично...

- Суштина проблема у БиХ није персонална, већ у Сарајеву сматрају да је модел устројства какав је направљен Дејтонским договором превазиђен. Наравно да Срби желе да сачувају права која су тада добили. Русија ће подржавати ставове Републике Српске и њиховог лидера Додика јер сматра да су оправдани. Додику је битно, не само да има подршку Москве, већ и Србије.

НЕЋЕ БИТИ НОВЕ КУБАНСКЕ КРИЗЕ

- РУСКА армија данас има много других бољих могућности да одговори агресивној Америци него да пошаље ракете на Кубу или Венецуелу. Одржавати тамо војне базе је веома скупо. У Венецуели је и политичка ситуација нестабилна, па и када би дозволили да Русија довезе тамо оружје, то би представљало велики ризик - каже Шмељов.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КИНЕСКИ РАЗАРАЧ: Ово је једна од најсмртоноснијих интерконтиненталних ракета - до Америке може стићи за 20 минута