СТАРОВИЋ: Жар којим ССП заступа политику Ђукановића је на нивоу трагикомедије, Владимир Божовић је и даље амбасадор Републике Србије

Novosti online

28. 01. 2022. у 20:11

ЖАР са којим Странка слободе и правде (ССП) заступа политику Мила Ђукановића њихова саопштења своди на ниво трагикомедије - изјавио је члан главног одбора СНС и државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић.

СТАРОВИЋ: Жар којим ССП заступа политику Ђукановића је на нивоу трагикомедије, Владимир Божовић је и даље амбасадор Републике Србије

Фото: Танјуг

- Очигледна острашћеност у критици сопствене државе их нагони да посегну за аргументима који не пролазе тест елементарне логике и здравог разума, што само потврђује да је реч о политичкој организацији лишеној и најмање дозе патриотизма и државотворне свести. 

 

Покушаје личне дисквалификације не бих легитимисао својим коментарима, али не могу остати без одговора на крајње нетачну и злонамерну интерпретацију потеза којима је амбасадор Божовић доведен у тренутни статус. 

Наиме, тврдња да "једном протеран амбасадор више не може бити враћен" једноставно није тачнa, што и аутори из ССП сасвим сигурно знају. Република Србија је, сагласно начелу реципроцитета, након протеривања амбасадора Божовића донела одлуку о проглашењу амбасадора Црне Горе у Србији непожељном особом, да би убрзо ту одлуку опозвала и тиме показала доносиоцима политичких одлука у Подгорици како се постојећи спор може разрешити, без нарушавања добросуседских односа. 

Иако тада већ одлазећа црногорска влада Ђукановићеве Демократске партије социјалиста није уважила наш гест добре воље, остаје нејасно због чега актуелни кабинет Здравка Кривокапића до данашњег дана није реципрочно опозвао ту одлуку својих претходника, примењујући тако у пракси принцип политичког дисконтинуитета на који се позива. 

Уместо да постави такво питање влади у Подгорици, ССП данас неаргументовани и крајње политикантски за постојеће стање оптужује Министарство спољних послова Републике Србије. 

Владимир Божовић је и даље амбасадор Републике Србије у Црној Гори, са свим правима и обавезама које из те дужности проистичу, укључујући и прописану месечну плату, иако не својом или вољом МСП Републике Србије посао тренутно обавља из Београда. 

Демагошка брига о висини плате коју примају српски амбасадори би једино имала смисла када би била пропраћена критичким освртом на бахатост и расипништво који су красили МСП у време док су министарством руководили некадашњи партијски пријатељи Драгана Ђиласа - Вук Јеремић и Борко Стефановић. 

Но, исувише би било очекивати такав вид самокритике од припадника политичке странке коју предводи лидер чије фирме су приходовале 619 милиона евра у време док се он налазио на високим јавним функцијама министра и градоначелника српске престонице - саопштио је Старовић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)