"СИЛОС" - ФАБРИКА ЗА УБИЈАЊЕ СРБА: Република Српска обележила 26 година од распуштања злогласног логора надомак Сарајева

С. МИШЉЕНОВИЋ

28. 01. 2022. у 08:12

У Хаџићима код Сарајева јуче су преживели логораши и представници институција Републике Српске обележили 26 година од распуштања злогласног логора за Србе - "Силос" у Тарчину. У казамату смрти у у протеклом рату било је заробљено више од 600 српских цивила, од којих су 24 умрла због последица пребијања, тортуре и мучења глађу. Логор за Србе "Силос" је распуштен два месеца након парафирања Дејтонског мировног споразума, 27. јануара 1996. на Савиндан. Кад је затворен, из "Силоса" су изашла 44 логораша. Иначе, "Силос" је био један од 126 логора за Србе на подручју Сарајева.

СИЛОС - ФАБРИКА ЗА УБИЈАЊЕ СРБА: Република Српска обележила 26 година од распуштања злогласног логора надомак Сарајева

"Силос" је био један од 126 логора за Србе на подручју Сарајева / Фото СРНА

Сведочења српских логораша потврдила су да је логор "Силос", који су муслиманске власти основале 11. маја 1992. у објекту у којем се пре рата чувала пшеница, имао све елементе злогласног логора Аушвиц из Другог светског рата. У њему су углавном били затворени цивили са подручја Тарчина, Пазарића и других околних места, мушкарци од 14 до 85 година и 11 жена, од којих је једна била у шестом месецу трудноће и 11 резервних војника, заробљених на борбеној линији у Хаџићима.

Најмлађи међу њима био је четрнаестогодишњи Лео Капетановић, а најстарији осамдесетпетогодишњи Васо Шаренац, који је умро у "Силосу" на температури која је увек била за 10 степени нижа од спољашње. За злочине над Србима у "Силосу" лане је Суд БиХ на укупно 42 године затвора правоснажно осудио шесторицу оптужених. Када се 42 године казне поделе са бројем убијених Срба, њих 24, онда се долази до тога да је свако убиство кажњено са мање од две године затвора!

Славко Јовичић Славуј био један од логораша из "Силоса" који је изашао на слободу на Савиндан 1996. са њих још 43. Провео је 1.334 дана у сарајевским логорима за Србе, а најдуже је био у "Силосу"! Ову годишњицу затварања логора, Славуј је дочекао у постељи - болестан. За "Новости" је рекао да већ годинама осећа последице стравичних мучења и да ни сам више не зна како је жив и како је преживио "Силос".

- У "Силос" сам доведен 1992. са 77 килограма. Због мучења сам убрзо пао на 34. Кост и кожа сам био. Да није било коже кости би се сам раставиле - присећа се Славуј. - Било је дана кад сам молио чуваре да ме убију. "Силос" је био лабораторија за испитивање људске издржљивости. Људи су били посматрани као животиње и корисни само да раде ствари потребне за војску. Тукли су нас свакодневно и вршили нужду по нама.

БОШЊАЦИ ЗАБРАНИЛИ И СЕЋАЊЕ

ПРВА комеморација испред самог логора "Силос" у Тарчину одржана је прошле године на 25. годишњицу затварања овог казамата. Све до тада бошњачке власти и разна ратна удружења из Сарајева нису допуштала да Срби дођу и обележе датум затварања "Силоса".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ВУЧИЋ ДАНАС И СУТРА У ДАВОСУ: Председник Србије на састанку Светског економског форума