ЕСКОБАР ОПОМИЊЕ ПРИШТИНУ: Формирајте ЗСО, вратите земљу Дечанима

Танјуг

27. 01. 2022. у 21:17

КОСОВСКА Влада обавезала се да ће имати Заједницу српских општина, а САД очекују да Косово и Србија испоштују претходне обавезе, изјавио је заменик помоћника државног секретара САД и изасланик америчког председника за Западни Балкан Габријел Ескобар.

ЕСКОБАР ОПОМИЊЕ ПРИШТИНУ: Формирајте ЗСО, вратите земљу Дечанима

Фото Амбасада САД Србија

Он је за приштински Репортери рекао да САД позивају косовску Владу да спроведе одлуку Уставног суда и изврши укњижбу земљишта манастиру Високи Дечани.

Ескобар је казао да САД не диктирају и неће диктирати шта ЗСО треба да ради, или које треба да буду њене надлежности, јер је то суверена одлука коју косовска влада мора да донесе.

-Постоје разни модели који функционишу, међу којима су и они који би омогућили бољу локалну координацију без другог нивоа власти или извршне власти, истакао је он и додао да САД позивају косовску владу да пажљиво размотри ове моделе.

Говорећи о томе да ли ће Косово испунити захтев државног секретара Ентонија Блинкена и спровести одлуку Уставног суда из 2016. о враћању земљишта манастиру Високи Дечани, Ескобар је казао да је став САД јасан и да се у овом случају ради о владавини закона, а не о етничкој, политичкој или верској припадности.

Он је додао да САД и даље позивају Приштину да спроведе одлуку Уставног суда из 2016. године и укњижи земљиште.

БОНУС ВИДЕО - НАША СВЕТИЊА, МАНАСТИР ВИСОКИ ДЕЧАНИ: Од Светог Саве до граната и заштите КФОР-а

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПРИШТИНА ЗАТВАРА ВРАТА ДИЈАЛОГУ У БРИСЕЛУ: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић разговарао са амбасадором САД Кристофером Хилом