СРБИ ЗАЈЕДНО СА ЈЕВРЕЈИМА НАЈСКУПЉЕ ПЛАТИЛИ СЛОБОДУ Милорад Додик: На данашњи дан сетимо се Холокауста

Срна

27. 01. 2022. у 10:02

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни, поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, да је српски народ, заједно са Јеврејима, најскупље платио своју слободу и опстанак на европском континенту, борећи се увек на страни патриота и победника који су били изложени разним страхотама и невиђеној тортури фашиста и окупатора.

СРБИ ЗАЈЕДНО СА ЈЕВРЕЈИМА НАЈСКУПЉЕ ПЛАТИЛИ СЛОБОДУ Милорад Додик: На данашњи дан сетимо се Холокауста

Фото: Петар Милошевић

Додик је истакао да се на данашњи дан, али и сваки дан са великим поштовањем и пијететом треба сетити једног од највећих зала у новијој историји - Холокауста.

- Милиони невиних људи, деце, жена, стараца изгубили су животе током Другог светског рата, страдајући од злогласне нацистичке руке. Такође, посебно треба да се сетимо оних који су тада преживели све страхоте и муке концентрационих логора и нацистичког дивљања - истакао је Додик.

Он је нагласио да српски народ треба да буде поносан на своју победничку прошлост и претке, као и на чињеницу да је увек био на победничкој страни, која је била једина права и слободарска.

- Треба да будемо поносни што припадамо српском народу који је, заједно са Јеврејима, највећи страдалник у Другом светском рату. И Срби и Јевреји су народи храбрости, слободе, правде и поноса. Обавеза свих нас, као и будућих генерација, јесте да никада не дозволимо да се наши преци постиде нас, својих потомака. Ми не смемо да дозволимо да будемо мање храбри, мање одважни, мање поносни и одлучни од наших предака. Ми морамо да будемо њихов понос као што смо и ми поносни на херојску прошлост наших предака - поручио је Додик.

Фото архива

Он је истакао да је на данашњи дан 1996. године, два месеца након што је потписан Дејтонски мировни споразум, затворен и концентрациони логор "Силос" у Тарчину код Сарајева, у којем је било заточено више од 600 српских цивила.

- То је поразна чињеница да и данас има оних који следе идеје најцрње и најмрачније историје која се догодила у 20. веку. То треба да нам буде стална опомена да је фашизам зло које никада никоме не сме да се понови - навео је српски члан Председништва БиХ.

Генерална скупштина УН 2005. године усвојила је резолуцију о обележавању Међународног дана сећања на жртве Холокауста 27. јануара, када су јединице Совјетске армије 1945. године ослободиле највећи нацистички концентрациони логор - Аушвиц.

БОНУС ВИДЕО: 

КРАЈ НА ВЕШАЛИМА: Највеће суђење 20. века ратним злочинцима одржано је у Нирнбергу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВУЧИЋ СА ПАТРИЈАРХОМ: Притисци ће бити све већи, ја ово никада нисам видео - наше је да сачувамо мир (ВИДЕО)