НАПРЕДЊАЦИ КРОЈЕ ЛИСТЕ 11. ФЕБРУАРА: Вучићева странка још без одлуке о кандидатима за посланике и одборнике, као и о коалицијама

Д. МИЛИНКОВИЋ

27. 01. 2022. у 14:32

КОНАЧНУ одлуку о листама за парламентарне изборе, Београд и 17 општина у престоници, врх напредњака донеће 11. фебруара, на седници Председништва странке.

НАПРЕДЊАЦИ  КРОЈЕ ЛИСТЕ 11. ФЕБРУАРА: Вучићева странка још без одлуке о кандидатима за посланике и одборнике, као и о коалицијама

Фото Танјуг

Према информацијама "Новости", након тога уследиће седница Главног одбора СНС, који би требало да верификује предложене кандидате за посланике и одборнике. Тада би требало да буде донета одлука и са ким ће напредњаци правити коалицију, односно да ли ће изборну трку трчати заједно са социјалистима или ће СНС и СПС на биралишта ићи на одвојеним листама.

Мада је председник напредњака Александар Вучић на седници Председништва странке у понедељак, помињао потпредседника СНС Александра Шапића као могућег првог на листи владајуће странке на изборима у Београду о томе се, како сазнајемо, није гласало, нити је било каква одлука донета.

Горан Весић, Фото П. Митић

Шапић, који је и председник Општине Нови Београд, јуче је поручио да га је за првог на листи за главни град предложио лично шеф партије и да би то требало да буде потврђено на следећој седници Председништва, у фебруару. Он је подсетио да се на том месту налази већ 10 година и да се престоницом бави већ 12 година. Додао је и да се 2018. кандидовао за функцију градоначелника и да би му била част да се опет нађе у трци.

- То је част, али и обавеза. Ја сам човек са обе ноге на земљи и у овом послу сам поприлично дуго. Испред нас је важан период у коме треба Београђанима представити развојне планове за главни град - поручио је Шапић за ТВ Пинк.

Није тајна да, осим Шапића, амбиције да буде први човек престонице гаји и садашњи заменик градоначелника Београда Горан Весић. Шапићева потврда, а без коначне одлуке страначких органа, да ће бити кандидат СНС за градоначелника, могла би сада да изазове негативне реакције Весића. Поготово имајући у виду да су већ имали сукоб приликом утапања Српског патриотског савеза СПАС у СНС, у мају прошле године, а када је Шапић отворено поручио да "Весића не види у свом тиму".

На седници Председништва СНС одржаној у понедељак, разматрано је и да име лидера Вучића буде у називу листа за републичке и београдске изборе, а како сазнајемо, шеф напредњака је поручио да је то последњи пут да ће се његово име користити у називу неке листе ове партије.

Ивица Дачић, Фото Танјуг

Поводом спекулација да су напредњаци ближе одлуци да не иду на парламентарне изборе заједно са социјалистима, јуче се огласио и председник СПС Ивица Дачић. Он је рекао да ће састанак две странке о наступу на изборима бити одржан до краја недеље. Хоће ли СНС или СПС ићи на једној или две листе у највећој мери зависиће од процене да ли би странкама власти више гласова донело уколико на биралишта буду ишле у једној колони или би тај број у збиру био већи у случају да наступе "свака за свој грош".

Дачић је недавно поновио да ће СПС подржати Вучића у трци за још један мандат председника Републике, ако он буде одлучио да се кандидује. Шеф социјалиста рекао је и да неће учествовати у бици за фотељу на Андрићевом венцу, јер би то значило да "ради у интересу оних који би да сруше Вучића".

Александар Шапић, Фото З. Јовановић

КАМПАЊА СТАРТУЈЕ ЗА 20 ДАНА

ПРЕМА календару изборних рокова, ванредни парламентарни и локални избори у појединим местима, за које је најављено да ће бити 3. априла, требало би да буду расписани 15. фебруара. Председнички избори који би требало да се одрже истог дана кад и гласање за Народну скупштину, биће највероватније расписани 2. марта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ПРИШТИНА ЗАТВАРА ВРАТА ДИЈАЛОГУ У БРИСЕЛУ: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић разговарао са амбасадором САД Кристофером Хилом