МАЛИ ПОРУЧИО РАДОСАВЉЕВИЋУ: Не можете да прежалите што помажемо привреди и грађанима

Novosti online

26. 01. 2022. у 15:25

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије и потпредседник Српске напредне странке Синиша Мали данас је реаговао на изјаву некадашњег државног секретара у Министарству финансија Горана Радосављевића и оценио да су и он и његове газде одавно познати по томе да лажу када год стигну, а да не краду само када не могу.

МАЛИ ПОРУЧИО РАДОСАВЉЕВИЋУ: Не можете да прежалите што помажемо привреди и грађанима

К.Михајловић

- Поново српску економију критикују они који су били актери њеног срозавања до границе банкрота. Тако је и Радосављевић одавно познат као један од „експерата за пропаст“, који очигледно пати од недостатка фотеље, па изнова износи бруталне лажи, највероватније с надом да ће му неко можда и поверовати. Али, грађани Србије памте и да су покрадени за 619 милиона евра, и да су им оставили осиромашену и уништену земљу. Србија је на њихову жалост остварила одличне резултате, што се најпре може видети по питању раста, који је прошле године био 7,5 одсто, а 2020. године, када је почела пандемија вируса корона минус 0,9 процената. Кумулативно, остварили смо најбољи резултат у Европи за претходне две године, односно раст од 6,5 одсто. Боље од нас само стоји Ирска која је неупоредива са остатком Европе као седиште највећих мултинационалних компанија. Дакле, Србија побеђује, али без њих у фотељама - истакао је Мали.

Напоменуо је да су Радосављевићеве тврдње да се Србија задужује да би помогла привреду и грађане апсолутна лаж и подсетио да је стопа јавног дуга тренутно на завидном нивоу од 51,4 одсто БДП-а.

- Јавним дугом се управља веома пажљиво, јер је то важан део наше економске политике. Абнормално задуживање може се приписати искључиво таквима попут Радосављевића, што су у прошлости и доказали - рекао је он.

Истакао је да Радосављевића и његове налагодавце највише нервирају пакети помоћи које је Србија определила за привреду и грађане, и истакао да су управо они помогли да остваримо фантастичне економске резултате упркос глобалној кризи.

- Да се Радосављевић пита, привреда и грађани би сада били празних новчаника, јер овакви „стручњаци“ највероватније не би ни помишљали да им помогну. Не могу да прежале што помажемо привреду и грађане. И да, задатак државе јесте да у фокусу има обичне људе, грађане, као и привреду, и да им помогне када год је то реално и могуће. Када су Радосављевић и други „експерти“ владали, то просто није била њихова политике, јер је она усмерена искључиво ка креирању простора за лично богаћење. За разлику од таквих, који су посвећени пуњењу сопствених рачуна, држава Србија је успела да у доба највеће економске и здравствене кризе помогне и привреду и грађане са 8,7 милијарди евра, односно са чак 18 одсто БДП-а, како би биле умањене последице пандемије вируса корона. Пакети помоћи се дакле спроводе две године континуирано, и апсолутно немају везе са изборима, како то Радосављевић тврди - навео је Мали и подсетио да све то не би било могуће да држава није спровела фискалну консолидацију и тешке мере, као одговор на банкрот који нам је претио, а  који су они изазвали спровођењем никад горе економске политике.

Мали је подсетио да је држава правовремено и одговорно реаговала када је почела пандемија вируса корона.

- Тако су током 2020. године спроведена два пакета економске подршке привреди и грађанима, а у 2021. години и трећи пакет помоћи. Ове године дата је помоћ од 10.000 динара здравственим радницима, док ће најстарији грађани добити уплату од по 20.000 динара у фебруару. Близу милион младих се већ пријавило за помоћ од 100 евра, која ће почети да се исплаћује од 1. фебруара - навео је он.

Како је рекао, и поред тешких услова, ми нисмо имали сценарио као у многим развијенијим земљама, где су затваране фабрике, а радници остајали на улици.

- Такав сценарио су управо имали Радосављевић и његови налагодавци, а да нису имали пандемију вируса корона. Тако су имали двоцифрену инфлацију од 11 одсто, а курс евра је са 81 трагично порастао на чак 113,13 динара, што је утицало на драстичан пад животног стандарда, привреда је пропадала, затваране су фабрике, радна места. Да не помињем екстремно задуживање, како би вештачки подизали плате и пензије пред изборе, и наравно део тог новца склонили на рачуне у иностранству. Између осталог, поред узимања прескупог задуживања, успели су да упропасте државне банке, јер су се делили кредити без покрића,  шаком и капом - закључио је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ВУЧИЋ ПРИМИО АКРЕДИТИВЕ НОВОГ АМБАСАДОРА: Србија уважава територијални интегритет Украјине