САВО ПОНОВО БЛОКИРА: У четвртак опет протест, иако је Влада испунила све захтеве у вези са "Рио Тинтом"

Д. М.

26. 01. 2022. у 10:36

ИНИЦИЈАТИВА "Крени-промени" у четвртак започиње нову серију протеста против рударења литијума иако су испуњени сви њихови првобитни захтеви у вези са пројектом "Јадар", а Влада Србије је поништила све дозволе и решења издата компанији "Рио Тинто".

САВО ПОНОВО БЛОКИРА: У четвртак опет протест, иако је Влада испунила све захтеве у вези са Рио Тинтом

Манојловић на Андрићевом венцу / Фото И. Маринковић

Лидер "Крени-промени" Саво Манојловић овакав потез, о којем се још нису одредиле бројне друге еколошке организације, образложио је тиме да је начин на који је укинута Уредба о пројекту "Јадар", како је рекао, велика превара и да је намера власти да се "Рио Тинто" врати после избора. Он сада поставља два нова услова: да се Уредба укине на правно исправан начин и да се уведе мораторијум на експлоатацију бора и литијума.

Еколошки устанак и чланице Савеза еколошких организација Србије (СЕОС) нису још одлучили да ли ће наставити са протестима "Србија није на продају", које је Манојловић заказао за сутра у 19 сати испред зграде Председништва. Када су они протестовали, покрет "Крени-промени" је, задовољан испуњењем захтева о промени Закона о референдуму и народној иницијативи и Закона о експропријацији, обуставио своје учешће у блокади саобраћајница.

СЕОС је саопштио у уторак, дан након разговора удружења "Не дамо Јадар" са премијерком Аном Брнабић, да је на састанку договорено да ће инспекције изаћи на терен у најкраћем року да испитају загађење и да утврде насталу штету.

Премијерка је у уторак разговарала са представницима удружења, а на састанку им је пренето да је Министарство за заштиту животне средине укинуло Решење о стратешкој процени утицаја на животну средину и да су остали акти аутоматски поништени, укидањем те уредбе.

ДОБРА ВОЉА ЗА МОРАТОРИЈУМ

ПРЕДСТАВНИЦИ СЕОС предложили су на састанку са премијерком доношење Закон о забрани истраживања и експлоатације руда које у свом саставу имају литијум и бор. Како наводе, речено им је да постоји добра воља, али да нема довољно времена да се спроведе процедура доношења тог закона до 15. фебруара, кад се распушта парламент. Додају да су им засметале, како кажу, премијеркине политичке инсинуације, јер, наводе, проблем није политички, већ државни и национални.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ ПОРУЧИЛА У СКОПЉУ: Србија поуздан партнер Северне Македоније и кад је најтеже