У УНИЈУ БЕЗ ПОРИЦАЊА ГЕНОЦИДА: Премијерка са бриселским лидерима на Савету за стабилизацију и придруживање

Горан Чворовић - стални дописник из Брисела

25. 01. 2022. у 19:59

НИКАДА раније нисмо овом брзином ишли ка ЕУ. Желимо да имамо већу владавину права, независно судство, самостално тужилаштво, то смо и показали референдумом о уставним променама у области правосуђа.

У УНИЈУ БЕЗ ПОРИЦАЊА ГЕНОЦИДА: Премијерка са бриселским лидерима на Савету за стабилизацију и придруживање

Премијерка и министарка Јоксимовић у Бриселу

То је у уторак на заједничкој конференцији за медије са шефом европске дипломатије Ђозепом Борељом и комесаром за проширење Оливером Вархељијем, истакла премијерка Србије Ана Брнабић. Она је са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић учествовала у раду шестог по реду Савета за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ.

Председница Владе је најавила формирање Радне групе, која ће, без чекања на изборе, почети да ради на сету закона у области правосуђа. Навела је и да приоритети остају владавина права, реформа јавне управе, економске реформе и зелена агенда.

Европски званичници узвратили су похвалама на рачун досадашњих реформских процеса, и посебно истакли да је Брисел посвећен европској перспективи Србији. Поновљена су добро позната очекивања од наше државе да настави да усклађује своју спољну и безбедносну политику са ЕУ, а Борељ је посебно истакао и још једно питање:

- Нема места у Европи за то да се поричу геноциди, за слављење ратних злочина и ратних злочинаца, да се јавно подржавају они који подривају интегритет земаља у суседству, угрожавају регионалну стабилност и помирење.

Поводом дијалога с Приштином, Борељ је нагласио да треба да се оствари брз напредак у процесу нормализације и у спровођењу постигнутих договора, као и да се настави пут ка постизању правно обавезујућег свеобухватног споразума.

- Треба створити праве услове за даље вођење дијалога и суздржати се од једностраних некоординисаних дела или реторике - рекао је Борељ и посебно поздравио ангажман Београда у дијалогу.

Европски шеф дипломатије најавио је да ће Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар следеће недеље ићи најпре на Косово, како би се нашли с политичким лидерима и како би се залагали за обнављање дијалога.

Премијерка се такође осврнула на ситуацију у региону, нагласивши да сав труд може да се поремети, уколико нема мира и стабилности. Поручила је и да очекује отварање кластера 3 у јуну, и још једног кластера до краја ове године.

- Ископавање литијума није било на дневном реду. На крају ћемо, као што смо и показали, слушати наш народ и шта људи и стручњаци у Србији мисле о томе - казала је Брнабићева.

На то се надовезао и Борељ, који је као нетачне одбацио спекулације да ЕУ индиректно гура Србију у правцу пројекта са "Рио Тинтом".

ОДГОВОР ЗА Н1: ДРЖАВА ЈЕ БЕЗБЕДНА

НА питање новинара телевизије Н1 да ли је на састанцима било речи о томе да ли је Србија безбедна земља, ако се узме у обзир да су информације о планираном атентату на председника Вучића стигле из ЕУ, а не од домаћих служби, премијерка је узвратила да је питање донекле злонамерно, јер инсинуира да Србија можда није безбедна земља:

- То закључујете на основу тога што смо ми те информације добили од партнера из Европола. А то по мом мишљењу показује управо супротно, да Србија јесте безбедна, зато што су наше службе добро повезане и добро сарађују са колегама широм света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

КУРТИ МОЛИ СВОЈЕ САВЕЗНИКЕ: Српски историчар са Космета о захтеву да Бондстил постане стална америчка војна база