ВАЖНА ПОСЕТА: Брнабићева сутра у Бриселу на састанку Савета за стабилизацију

Танјуг

24. 01. 2022. у 10:15

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић предводиће делегацију Србије на састанку Савета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Србије, који се 25. јануара одржава у Бриселу.

ВАЖНА ПОСЕТА: Брнабићева сутра у Бриселу на састанку Савета за стабилизацију

Фото: Танјуг

Током једнодневне званичне посете, Брнабићева ће се састати и са свим највишим званичницима ЕУ, укључујући и три председника најважнијих ЕУ институција- Европске комисије, Европског савета и Европског парламента.

Званична посета премијерке Србије Бриселу почеће у уторак радним доручком са председавајућим Одбора за спољнополитичка питања Европског парламента и некадашњим известиоцем за Србију Дејвидом Мекалистером.

Након тога, Брнабићева би одвојено требало да разговара са комесаром за проширење ЕУ Оливером Вархељијем и шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом, након чега је планиран састанак Савета за стабилизацију и придруживање између Србије и ЕУ.

Премијерка Србије и министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић предводиће делегацију Србије на шестом састанку Савета за стабилизацију и придруживање који је планиран да почне у 11.30 часова у згради Савета ЕУ у Бриселу.

На челу делегације ЕУ наћи ће се шеф дипломатије Жозеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархељи.

Циљ састанка Савета за стабилизацију и придруживање је преглед општег напретка Србије у области приступног процеса, унутрашњих реформи, усклађивању са ЕУ законима, али и спољном и безбедносном политиком, регионална сарадња, дијалог Београда и Приштине као и преглед опште ситуације на Западном Балкану.

На састанку ће бити представљени и даљи приоритети којима Србија треба да се посвети и у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

Око 12.30 часова, између два дела састанка Савета за стабилизацију и придруживање, предвиђено је и заједничко обраћање медијима премијерке Србије Ане Брнабић, шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља и комесара за проширење Оливера Вархељија.

У поподневним часовима, Ана Брнабић састаће се са председником Европског савета Шарлом Мишелом, а затим и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

У седишту Европске комисије премијерка Србије разговараће са потпредседником Комисије Франсом Тимермансом и комесаром за правосуђе Дидијеом Рејндерсом.

Званичну посету Бриселу Брнабићева завршава састанком са новоизабраном председницом Европског парламента Робертом Метсолом, након чега ће се из Брисела обратити домаћим медијима.

БОНУС ВИДЕО - ПОЛИТИЧКА КРИЗА У ЦРНОЈ ГОРИ: Протест грађана Никшића

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)