ЗАПАДНА ЧЕТВОРКА ПРИТИСКАЛА АНУ ДА ОСТАНЕ "РИО ТИНТО": Три дана уочи одлуке о пројекту "Јадар", амбасадори били на састанку у Влади

Е. В. Н.

22. 01. 2022. у 09:00

САМО три дана пре него што је Влада Србије донела одлуку о обустави пројекта "Јадар" у нашој земљи, амбасадори четири западне државе били су на састанку у Немањиној 11 и без увијања притискали премијерку Ану Брнабић да одустане од намере да се пониште све дозволе издате "Рио Тинту" - сазнају "Новости".

ЗАПАДНА ЧЕТВОРКА ПРИТИСКАЛА АНУ ДА ОСТАНЕ РИО ТИНТО: Три дана уочи одлуке о пројекту Јадар,  амбасадори били на састанку у Влади

Фото АП

Ови дипломатски притисци да се наставе истраживања лежишта литијума још једном су показали све лицемерје центара моћи са Запада. Јер, исте те државе, истовремено, преко својих фондација и невладиних организација, обилато финансирају еколошке покрете у Србији, а управо како би зауставили ископавање вредног минерала.

То је додатно бацило сумњу да је борба за заштиту животне средине само параван за остваривање неких других циљева, пре свега политичких, а око којих су заједнички интерес очигледно пронашли и домаћи и страни фактори - срушити председника Александра Вучића и актуелну власт у Србији. Јер, како другачије објаснити, не само потез поменутих амбасадора на последњем састанку са премијерком, него и то да еколошки активисти, иако су сви њихови захтеви испуњени, и даље спремају протесте.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је јуче да је одлуком о прекидању сарадње са "Рио Тинтом" Влада испунила све захтеве еколошких покрета и да "евентуални нови захтеви који буду стизали спадају у домен дневне политике и предстојећих избора". Подсетио је да је аустралијска компанија дошла у Србију у време владе Војислава Коштунице:

- Свих ових година нисам ниједном чуо никакву изјаву која је дирала у тај пројекат и помињала да има проблема у вези са заштитом животне средине.

Коментаришући захтев иницијативе "Крени-промени" Сава Манојловића, која тражи хитну верификацију народне иницијативе предате парламенту са циљем да се забрани ископавање литијума и бора у Србији, због чега је прексиноћ одржан протест испред Председништва, Дачић је рекао да треба "одвојити политику од процедуре и да та иницијатива нема никакве везе са председником Вучићем":

- Текст иницијативе није комплетан. Процедура предвиђа да Манојловић у року од 15 дана допуни иницијативу, поднесе 30.000 потписа, јер се онлајн парафи не рачунају. Он има за циљ да Скупштина пре распуштања 15. фебруара усвоји народну иницијативу, али има доста процедуралних ствари да би све могло да се заврши до тада и не постоји било каква опструкција.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је да је подржао одлуку о одласку "Рио Тинта", али "да је имао другачије ставове од осталих чланова Владе и да је требало да проблеме решавају ресорни министри, а не председник Вучић":

- Што ресорни министри нису били у Недељицама, објашњавали људима и рекли - избацићемо "Рио Тинто"? Знате, то је као кад би председник Вучић одлазио да хапси клан Беливук-Миљковић. Па, то је мој посао. Ако ја то не урадим, зашто он то треба да ради? На себе је преузео све протесте, сву мржњу, све сукобе, отишао да лично решава проблеме.

Вулин је поручио да они који су довели "Рио Тинто" сада или немају став или протестују против те компаније:

- Није Вучић довео "Рио Тинто", него власт жутог олоша која је дошла после 5. октобра. А није нелогично да када Рокфелер да новац Саву Манојловићу, да очекује да тај новац буде оправдан. Ако то значи да стојиш на киши испред Владе Србије, без обзира на то шта је Влада одлучила, ти стојиш на киши и налазиш начин како да свој ангажман продужиш.

Када је реч о евентуалној тужби "Рио Тинта" против наше државе због поништавања свих дозвола и решења, Бојан Милисављевић, професор Правног факултета у Београду за међународно право и односе, каже, за "Новости", да овај уговор спада у област међународног привредног права, с обзиром на то да је реч о уговору између државе и компаније:

- Нажалост, нисам имао могућност да прочитам уговор, па уколико је реч о раскиду или отказу уговора и ако је он учињен према одредбама које су предвиђене у самом уговору, онда неће бити ни основа за одговорност државе. Ако је, међутим, дошло до отказа уговора мимо његових одредаба или општих правила за отказ или раскид, онда би постојала могућност за утврђивање одговорности и потенцијалне надокнаде штете. Понекад је самим уговором одређена арбитража која решава такве спорове, и указује се на правила која се примењују у њиховом решавању. Свакако би та арбитража решавала на основу уговора између Србије и на основу општих правила о решавању међународних трговинских спорова. Нажалост, висина надокнаде штете се утврђује тек након утврђивања одговорности и она може у овом случају да буде веома висока јер прати количину могуће остварене добити компаније, то јест изгубљену добит због раскида или отказа уговора.

Еколошки активисти Александар Јовановић Ћута и Златко Кокановић преузели су јуче са писарнице Владе Србије документацију која се односи на експлоатацију литијума и пројекте "Рио Тинта".

- Главно питање је шта ће бити са бушотинама у долини Јадра, ко ће платити штету и шта је са рушевинама кућа. Било ко да покушава да прави рудник, нећемо дозволити, јер желимо трајну забрану ексоплоатације литијума и бора на територији Србије - истакао је Кокановић, и додао да држава треба да откупи земљу од "Рио Тинта" и прода је грађанима.

Александар Јовановић Ћута није сигуран да ли је на "Рио Тинто" стављена тачка:

- Морамо да спречимо нови "Рио Тинто", јер Србија није рударска земља, а људи не верују више никоме. Бићемо данас на протесту у Лозници, а блокада испред Сава центра неће бити. "Рио Тинто" смо истерали сви заједно, па је сада "Био Тинто".

МУЦАЊЕ

МАНОЈЛОВИЋ из иницијативе "Крени-промени" написао је на "Твитеру": "Лечим муцање, др Саво Манојловић" и тако одговорио на пост једног пратиоца да премијерка Ана Брнабић није муцала док је говорила о њему.

Посланик Српске напредне странке Владимир Орлић је рекао да Манојловић "вређа јер ништа друго не уме поред узимања пара од Рокфелера и прављење бизниса од дизања дреке".

ПАЛЕ АКЦИЈЕ

АКЦИЈЕ "Рио Тинта" пале су јуче за 4,1 одсто после одлуке Владе Србије да укине све договоре о пословању компаније у нашој земљи. Током трговања на аустралијској берзи у неким моментима су тонуле и за 5,1 проценат, што је најгори дневни пад од августа 2021.

УЈЕДИНИЛИ СЕ, ПА ПРИЗНАЛИ ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ

"ЗАЈЕДНО за Србију" Небојше Зеленовића, Отворена грађанска платформа "Акција", иницијатива "Не давимо Београд" и покрет Еколошки устанак Александра Јовановића Ћуте формирали су зелено-леву коалицију "Морамо" за предстојеће парламентарне и локалне изборе. Да је залагање за еколошка питања у великој мери параван невладиних активиста за пласирање политичких ставова показало је и јучерашње иступање Јовановића, Зеленовића и представнице "Не давимо" Београд Биљане Ђорђевић.

Тако су на питање какав је њихов став о Сребреници, отворено поручили да се тамо догодио геноцид.

- То је питање које је везано за закон. Држава Србија је признала Хашки трибунал. Ако поштујемо законе, онда морамо да поштујемо и одлуке Трибунала - рекао је Јовановић.

Надовезао се Зеленовић, који је рекао да се у Сребреници догодио геноцид, јер је то тако пресуђено.

Ђорђевићева је рекла да "Не давимо Београд" никад није бежао од свих тих тема и да су његови представници "врло јасно говорили да је Сребреница геноцид и да стоје иза тога".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)