ЗАПАД ПОДСТИЧЕ АЛБАНЦЕ НА УГЊЕТАВАЊЕ СРБА: Званична Москва дала саопштење - јака порука из Русије

Новости онлајн

21. 01. 2022. у 11:25

ЗАПАДНЕ земље, које су покровитељи радикалних косовских Албанаца, слепо их подстичу на покушаје угњетавања српског становништва и распиривање национализма, истичу у Москви.

ЗАПАД ПОДСТИЧЕ АЛБАНЦЕ НА УГЊЕТАВАЊЕ СРБА: Званична Москва дала саопштење - јака порука из Русије

Фото АП

- Приштинска врхушка је одавно требало да схвати да су покушаји да се провокацијама преостали свет убеди у одрживост озлоглашене ‘косовске државности’ у старту осуђени на пропаст. Распиривање албанског национализма и шовинизма, систематско угњетавање српског и другог неалбанског становништва, притисак на СПЦ сведоче о неодрживости тог пројекта - истакло је руско Министарство.

Како се истиче, ћутање Запада одавно већ не чуди.

- То је симптом слепог подстицања радикалних косовских Албанаца од стране њихових покровитеља. Европска унија, којој је Генерална скупштина УН доделила посредничку функцију у дијалогу Београд-Приштина, очигледно не успева да се избори са својом улогом, с обзиром на то да после скоро девет година од постизања споразума није у стању да савлада то што косовски Албанци саботирају испуњавање обавеза по питању формирања Заједнице српских општина - наводи се у одговору на једно од питања које је стигло за недавно одржану годишњу конференцију руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, а на које тада није успео да одговори.

Русија, истиче се, намерава да инсистира на томе да испади Приштине буду адекватно оквалификовани у међународним организацијама, пре свега у Савету безбедности УН.

Поновљен је став да је трајно решење косовског проблема могућ једино на основу међународног права, односно Резолуције СБ УН 1244, којом је прецизирано да је покрајина део Србије.

- Управо на бази тог документа могу и треба да се воде преговори Београда и Приштине. Њихов резултат треба да буде трајно решење које ће задовољити српску страну и које ће бити одобрено у Савету безбедности - истичу у руском Министарству.

Такође, Министарство дели забринутост због идеја о стварању „велике Албаније“ које се повремено могу чути из Приштине и Тиране.

- Како другачије назвати такве замисли осим да су подривачке, јер је било какво закулисно мењање граница у региону по дефиницији деструктивно за ионако крхку стабилност у том делу Европе - закључују у Министарству.


БОНУС ВИДЕО:

ПИНК ПАНТЕРИ УХАПШЕНИ У АТИНИ: Пала и два Србина због пљачке продавнице скупоцене одеће

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)