РИО ТИНТО ОДЛАЗИ ИЗ СРБИЈЕ! Брнабић: Поништени сви акти

Novosti online

20. 01. 2022. у 17:57 >> 19:07

У ВЛАДИ Србије одржана је седница на којој је потврђена ранија изјава премијерке Ане Брнабић да за неколико недеља Рио Тинто више неће бити у нашој земљи

РИО ТИНТО ОДЛАЗИ ИЗ СРБИЈЕ! Брнабић: Поништени сви акти

Фото: Printscreen

Ана Брнабић обратила се након седнице и истакла да постоје захтеви еколошких организација који су предати Влади 12. јануара 2022. године.

Истакла је да је просторни план укинут и да више не постоји. Додаје да су поништени сви правни акти, све дозволе, решења и одлуке.

- Просторни план је укинут и више не постоји. Самим тим поништени су сви правни акти у вези са компанијом Рио Тинто односно Рио Сава - додала је.

- Уговоре никада нисмо ни имали, као што смо више пута и рекли - рекла је Брнабић.

- Колико се сећам, 2006. године када је Рио Тинто добио дозволу, на власти је била Демократска странка, а председник Борис Тадић. Данас ти исти блокирају саобраћај, чак и граничне прелазе. Није ми јасно, уколико су ови протести еколошки, због чега нисте питали Небојшу Зеленог Зеленовића зашто су дали дозволу и довели Рио Тинто у Србију, а данас на тим леђима покушавају да граде своју политичку будућност. Позивам све еколошке организације и удружења да преузму ова документа, да анализирају и пружамо могућност мог кабинета да помогне уколико им је помоћ око било чега потребна. Овим смо испунили све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је што се тиче пројекта Јадар све завршено - рекла је Брнабић.

Како каже, укинута је и одлука Владе о Радној Групи за пројекат Јадарит.

- Овим су испуњени сви захтеви еколшких протеста. Готово је све с Рио Тинтом - рекла је премијерка Ана Брнабић.

Фото: Printscreen

 

Саво Манојловић

Коментаришући Саву Манојловића, ореијерка је истакла да су сви захтеви испуњени.

- Што се тиче захтева Саве Манојловића из иницијативе "Крени-промени", испунили смо све захтеве, па чак и неке хирове. Ја сам мислила да је он разуман човек, међутим, имала сам прилику ових дана да се у то разочарам.

- Он је предао захтеве, па је покренуо народну иницијативу. Тај предлог народне иницијативе предао је Народној скупштини 14. јануара 2022. године. По закону о референдуму и народној иницијативи рок Народне скупштине да се одговори је 15 дана. Ако је он мислио да тај рок није разуман, могао је да каже да жели одговор у року од 48 сати. Не, он је то прихватио, а нажалост, након три дана, Саво Манојловић излази испред Народне скупштине и каже да имамо административне опструкције јер председник Републике није верификовао ову иницијативу.

- Поред тога што лаже, он је и неписмен. Имао је прилику да директно утиче на измене и допуне овог закона. Нема шта председник да верификује предлог за народну иницијативу, већ одбор Народне скупштине. Показао је колико ништа не зна, а онда опет позвао на окупљања испред Председништва вечерас зато што председник то није урадио.

- А он ту нема никакву функцију у том процесу и не може да је верификује - каже премијерка.

- Нека се јави, помоћи ћемо му ако му буде била потребна, а очигледно јесте да би урадио ствари са законом у чијем доношењу и нацрту ја и сам учествовао.

Илустрација В. Н.

За Рио Тинто криве нас они који су због њих мењали закон

- Нећу да дозволим да нас за Рио Тинто нападају они који су мењали закон да би тој компанији дали дозволу за експлоатацију. Ђилас, његов кум који је продао земљу Рио Тинту. Сви они који су у то време били на власти сада уз помоћ лажи желе да свале кривицу на Александра Вучића и ову Владу. Нас криве за Рио Тинто, нас криве за референдум на којем су имали више од 16.000 посматрача. Људи, заиста неће моћи.

Фото: Printscreen

 

Ко финансира протесте

Ана Брнабић је истакла да нема речи којима ми би описала "лицемерје странаца који финансирају протесте".

- О овоме сам разговарала и са неколико амбасадора и исту поруку им пренела - рекла је премијерка.

- Највећи финансијери организација за заштиту животне средине су из САД, Рокфелер фондација, УСАИД, Фонд за отворено друштво, Национална задужбина за демократију и многи други. Из Велике Британије Вестминстерска фондација за демократију, Британски савет...

- Сви су се сјатили у последњих годину дана у Србију да финансирају организације и учествују њиховом директном раду и удруживању, па онда и финанситању протеста. Чак ни то не би био проблем, да кажемо заинтересовани су за животну средину. Да немамо овакву врсту лицемерја, да финансијери протеста нападају компаније из тих земаља, а ми ваљда треба да их бранимо и политички слабимо захваљујући протестима који они финансирају - напоменула је Брнабић.

Филм на Н1

Премијерка Србије је, одоговарајући на питања новинара, коментарисала филм емитован на ТВ Н1 "Јунаци доба злог" у којем је она протагониста.

- Што се тиче изјаве Борка Стефановића, он поново креће од себе. Од свог моралног става и вредности да ће данас нешто радити, а сутра кад их неко буде питао, они ће рећи "Не, не, нисам то ја". Не, поносим се сваким секундом проведеним у овој Влади, сваким секундом проведеним поред Александра Вучића, свим путевима, е управом, инвестицијама, пругама, школама и болницама и свим оним што смо урадили за заштиту животне средине.

- Никада се не само нећу стидети, него то ваше обећање да ћете, када дођете на власт, стављати нас у логоре, судити, вешати... Надате се да ћете доћи на власт, ја мислим да никада народ више за то неће гласати. Ако ми ипак будете судили, ја ћу рећи: Јесте, ја сам то урадила, поносна сам што сам била уз Александра Вучића. Ви, као што је Борко Стефановић који сте трчали у америчку амбасаду да молите да се помери проглашење независности Косова да би Борис Тадић победио на изборима. Није вас било брига што ће прогласити, већ вам је било битно само када ће. Нису вас занимали Срби са Косова. Ви ћете мени нешто да кажете.

- Част ми је што сам се нашла у филму "Јунаци доба злог". Јер ако је ово зло доба... Зло је за неке који су изгубили милионе и милијарде, а за народ, ово је добро доба. За пензионере, за људе који могу да се лече јер имају где. Зло доба је само за Ђиласа, Шолака, Зеленовића... Ја се поносим што сам јунак њиховог злог доба - рекла је премијерка.

Фото: Принтскрин

 

Може ли Рио Тинто да тужи Србију

Она је коментарисала и да ли постоји могућност да Рио Тинто тужи Србију.

- Ми се Рио Тинта не плашимо, а они нека раде оно што мисле да треба. Наш посао је да слушамо наш народ и заштитимо њихове интересе, а председник Вучић је данас упутио допис овој компанији. Да ли ће они тужити или не, мени је најважније да су интереси грађана заштићени, а сада ми је битно да се активирам да објасним народу све лицемерје које је присутно у медијима последњих дана - рекла је Брнабић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)