"ШИБАТИ" ДОДИКА, А НАТО ТРУПЕ ДА ПРЕПЛАВЕ БОСНУ! У британском парламенту дебата о ситуацији у БиХ, главни тон дали лобисти Бошњака

Д. МИЛИНКОВИЋ

20. 01. 2022. у 11:42

У СВЕ очигледнијој намери да "вежу руке" Милораду Додику, у корену сасеку тежње Републике Српске да се избори за дејтонска и уставна права, покидају везе Београда и Бањалуке и, успут, да се истерају Русија и Кина из Босне и Херцеговине и региона - званични Лондон поново активира и добро познате лобисте за "бошњачко питање" и оживљава матрицу да су Срби искључиви кривци за све.

ШИБАТИ ДОДИКА, А НАТО ТРУПЕ ДА ПРЕПЛАВЕ БОСНУ! У британском парламенту дебата о ситуацији у БиХ, главни тон дали лобисти Бошњака

Фото: Free Images Pixabay

Тако су учесници расправе о ситуацији у БиХ, која је у среду одржана у Комитету за спољне послове Британског парламента, готово папагајски понављали: српског члана Председништва БиХ и руководство Српске треба "шибати" санкцијама, а НАТО мора да преплави Босну како би се "одвратили сецесионисти". Ударано је и на Москву и Пекинг и њихов "малигни утицај" у региону, али и на све остале који не следе слепо политику рушења Српске.

Да је ова дебата унапред добро режирана без сумње указује и избор сведока на расправи, сва три из редова само једног конститутивног народа у БиХ, бошњачког, чији је досадашњи ангажман и те како познат Србима са обе стране Дрине.

Тако је своје виђење ситуације у БиХ дала баронеса Арминка Хелић, чланица Дома лордова, главни бошњачки лобиста у Беликој Британији, којој се приписује и скандалозна резолуција о геноциду у Сребреници, на сву срећу, стопирана у Савету безбедности Уједињених нација од стране Русије. Она је позната и по јаким везама са бившим британским шефом дипломатије Вилијамом Хејгом. Са њим и глумицом Анђелином Џоли, ауторком контроверзног филма о рату у БиХ "У земљи крви и меда", заједно је 2014. обилазила БиХ, укључујући и Сребреницу, досољавајући монструозне наративе о масовним сексуалним злочинима које су Срби наводно починили током деведесетих.

Баронеса се последњих месеци, а посебно од наметања Инцковог закона о негирању геноцида, поново политички активирала, не кријући да јој је Додик "трн у оку". На расправи је тражила још јаче санкције за "корумпираног Додика" и напала Русију и Кину, али и Мађарску, Словенију и Хрватску јер отворено подржавају руске интересе на Балкану.

Ништа мање оштар није био ни други сведок, посланик у Парламенту БиХ Дамир Арнаут, иначе син бившег амбасадора у Београду Борише Арнаута, који се сматра одговорним за давање босанског држављанства хиљадама муџахедина током рата. Тако је млађи Арнаут, којег су у сарајевским круговима називали "приватним дипломатом" Хариса Силајџића (коме је био саветник за уставноправна питања) такође тражио да се све земље придруже санкцијама Додику и оптужио Русију да има "најзлоћуднији" утицај у региону.

Члановима Комитета у британском парламенту обратила се и Мајда Руге, виша сарадница Европског комитета за спољне послове у Берлину, која је поручила да нестабилност у БиХ изазивају политички лидери, посебно оптужујући Додика да жели да очува своју аутократску владавину. Руге је тражила да се појача присуство НАТО и ЕУФОР снага, уз аргумент да је "некадашњи високи представник Педи Ешдаун имао на располагању 32.000 војника и да је то био период најбоље сарадње".

Срђана Граовца из Центра за друштвену стабилност не изненађује листа сведока који су добили позивницу да учествују у дебати о БиХ у британском парламенту:

- Обнавља се стара матрица да су Срби "дежурни кривци", а како би се лакше остварили њихови планови унитаризације БиХ. После напуштања ЕУ, Лондон ће на Балкану бити на линији спољне политике Вашингтона. Ова дебата у британском парламенту је наставак те политике снажних притисака на Србе, РС и Србију. Ова година заиста може бити година историјских одлука - казао је Граовац за "Новости".

УДАРИЛИ НА ВУЧИЋА И ЕРДОГАНА

ЗА Дамира Арнаута кривци за ситуацију у БиХ нису само Срби у овој држави и њихово руководство. Тако се Арнаут у дану сведочења у британском парламенту устремио и на председнике Србије и Турске, Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана. Парадоксално, оптужио их је да се уплићу у унутрашње ствари БиХ, и то док је сам у страној земљи, Великој Британији, тражио њену интервенцију.

Арнаут је на свом твитер-налогу објавио фотографију Вучића и Ердогана са састанка у Анкари, уз коментар да је у Парламенту Велике Британије управо "сведочио о малигном утицају на БиХ од стране земаља региона - Србије, Хрватске, Мађарске и Турске":

- Говорио сам управо о амбицијама ове двојице (Вучић и Ердоган, прим. аут.) плус Милановић и Орбан. Скините шапе са БиХ. Ово је западна територија. Правог Запада.

ЗАЛАГАЊЕ АНКАРЕ ЗА ПОШТОВАЊЕ ДЕЈТОНА

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поздравио је разговор председника Вучића и Ердогана о ситуацији у БиХ и њихово залагање за поштовање Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ.

- Захвалан сам им на томе и подржавам настојање да се дијалогом дође до решења у БиХ, што су и иницирали председници Вучић и Ердоган. РС се све време јасно залаже за поштовање Дејтонског споразума и дијалог политичких представника три конститутивна народа у БиХ. Било чије друго мешање у дешавања у БиХ неће донети ништа добро. Судбина БиХ је у дијалогу домаћих политичара у констелацији Ердоган, Вучић и Милановић. А Српска ни у једном моменту није угрозила мир и стабилност у БиХ, нити нам је то била намера, већ инсистирамо на поштовању Устава и онога што је потписано у Дејтону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕМЦИ ПОТКОПАВАЈУ ОТВОРЕНИ БАЛКАН: Црна Гора све ближа регионалној иницијативи, што није по вољи Берлина