МАКРОН О ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ: Дати јасну перспективу уласка региона у ЕУ

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

19. 01. 2022. у 15:55

ЕВРОПА не може још дуго да се окреће од Западног Балкана. Он је и географијом и историјом и трагедијом, али и обећањем будућности, у срцу европског континента.

МАКРОН О ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ: Дати јасну перспективу уласка региона у ЕУ

Фото АП

Тим речима обратио се у среду француски председник Емануел Макрон пред посланицима Европског парламента, представљајући приоритете француског председавања ЕУ у првој половини ове године:

- Овај регион носи ожиљке који нас подсећају истовремено на осетљивост мира и на снагу нашег јединства. Зато данас треба да знамо да осмислимо наш однос са земљама Западног Балкана и да им на јаснији, видљивији и проактивнији начин дамо искрене перспективе уласка у ЕУ.

Француски председник је истовремено нагласио да то не би требало да буде "пријем противљења", да би се, како је рекао, одбили спољни покушаји дестабилизације, већ "пријем прихватања", у корист заједничких пројеката, у разумном времену.

Макрон је истакао да је у последње време модернизована процедура пријема, али да би истовремено ЕУ "лагала саму себе" када би рекла да може да фукционише по садашњим правилима са 31 или 32 чланице. Зато је поручио да, током конференције која следи крајем француског полугодишњег председавања, треба дубински да се преиспитају правила, да би била јаснија, видљивија, да би могло да се одлучује брже и јаче, али и да ЕУ, у којој Западни Балкан, како је рекао, има своје место, треба да буде политички јаснија.

- Треба, дакле, да поново осмислимо правила функционисања и географију наше Европе. Због тога после конференције о будућности Европе треба да следи конференција о Западном Балкану - закључио је Макрон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

О ЧЕМУ ЈЕ СВЕ ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ВРХОМ СПЦ: Да покушамо да сачувамо земљу и да будемо јединствени