ЗАЈАМ ЗА ИЗБОРЕ ДО 230 МИЛИОНА: Закон о финансирању политичких активности уводи лимите на висину кредита које странке могу да подигну

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

19. 01. 2022. у 09:31

ИЗНОС кредита које ће странке моћи да узимају током једне године за покривање изборне кампање или рада ограничен је новинама у Закону о финансирању политичких активности, који ће се ускоро наћи на дневном реду Скупштине.

ЗАЈАМ ЗА ИЗБОРЕ ДО 230 МИЛИОНА: Закон о финансирању политичких активности уводи лимите на висину кредита које странке могу да подигну

Фото Танјуг

Незванична рачуница показује да ће сваки политички играчи моћи да од банака и других финансијских организација (под контролом НБС) подигне позајмицу у износу од око 230 милиона динара за трошкове парламентарне односно председничке кампање, док ће за редован рад моћи да позајми око 346 милиона динара.

Овај пропис, део је сета изборних закона - о избору председника и посланика, локалним изборима, спречавању корупције и ванпарничном поступку у које су уврштене ставке договорене током међупартијског дијалога о изборним условима и биће примењене током гласања 3. априла.

Закон који се бави финансијама странака сада превдиђа да максимална висина кредита и зајма може износити до 25 процената средстава која се обезбеђују из јавних извора за финансирање редовног рада или покриће трошкова изборне кампање, у зависности од тога да ли се задужују за изборну трку или редован рад, са роком отплате до најдуже три године.

Немања Ненадић из "Транспарентности Србије" објашњава за "Новости" да је за кампању за парламентарне изборе странака, из републичког буџета, предвиђено 922 милиона динара, што значи да износ кредита не сме да пређе четвртину овог новца, што је око 230 милиона динара:

- Иста рачуница требало би да важи за председничке изборе. Када је у питању редован рад, држава је ове године за ову ставку издвојила око милијадру и 384 милиона, па је максимум за подизање кредита у ове сврхе око 346 милиона динара.

РАПОРТ О ТРОШКОВИМА ПРЕ ГЛАСАЊА

НОВИНА у закону је и да ће странке подносити прелиминарни извештај о трошковима у кампањи 15 дана пре гласања.

- Странке скоро све трошкове кампање плаћају после избора, па се у овим извештајима неће видети много. Било би добро да се подзаконским актима предвиди да се овде наведу и преузете обавезе, да се макар види шта све треба да плате и колико ће то да кошта - објашњава Ненадић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВУЧИЋ СУТРА СА КРИСТОФЕРОМ ХИЛОМ: Председник Србије ће разговарати са америчким амбасадором