ИЗУЗЕТНА ГОДИНА ЗА ОДНОСЕ АНКАРЕ И БЕОГРАДА: Ердоган задовољан сарадњом са Србијом

Танјуг

18. 01. 2022. у 18:03

ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган истакао је данас, након разговора са председником Александром Вучићем, да је 2021. била изузетна година за односе Анкаре и Београда, који су на одличном нивоу.

ИЗУЗЕТНА ГОДИНА ЗА ОДНОСЕ АНКАРЕ И БЕОГРАДА: Ердоган задовољан сарадњом са Србијом

Фото: Танјуг АП

Истакао је да трговинска размена обара рекорде са две милијарде долара прошле године, са циљем да достигне пет милијарди долара вредности.

Казао је да је са Вучићем разменио мишљење о регионалним и међународним питањима, као и о корацима који ће се предузети за даље јачање сарадње.

Ердоган је, на заједничкој конференцији за штампу, изразио задовољство што је одржан трећи састанак Савета за сарадњу две земље и да је са Вучићем потврдио значај који придају заједно миру и стабилности на Балкану.

Он је подсетио да је Турска 1. септембра отворила Генерални конзулат у Новом Пазару, и да је тиме прва држава која има свој конзулат у том граду.

- Надамо се да ћемо ове године отворити конзулат и у Нишу. Србија заједно са почасним конзулатима у Алањи и Бурси повећала је број својих конзулата на пет - објаснио је Ердоган.

Рекао је да је задовољан доприносом турских компанија развоју Србије.

Подсетио је да у Србији ради више од 1.300 компанија, које запошљавају 8.000 људи.

Укупна вредност турских инвестиција повећала се у протеклих десет година са милион долара на 250 милиона долара, додао је он указујући да су турски привредници у Србији реализовали бројне пројекте у вредности од око 823 милиона долара.

Турска ће, казао је, наставити да пружа подршку српским инвеститорима који желе да улажу у тој земљи.

Рекао је и да ће турске организације наставити са радом у Србији, као што је „Тика“ која је реализовала 323 пројеката и активности, институт за учење турског језика чије курсеве је похађало 1.500 особа.

Указао је и да је број туриста у сталном порасту, изразивши задовољство што је „Анадолу џет“ у децецембру започео диркетне летове Анкара-Београд, а Ер Србија ће вршити летове из Ниша и Краљева за Истанбул.

- То не доприноси само туризму већ и трговини - оценио је Ердоган и истакао је да су сви ови подаци показатељи развоја односа две земље.

Пренео је да је са Вучићем потврдио значај који придају заједно миру и стабилности на Балкану.

- Разменили смо мишљење о БиХ, и разговарали о подршци коју Србија пружа територијалном интегритетом БИХ, што је веома важно за стабилност те земље. Очигледно је да је потребно заједнички деловати са међународном заједницом како би се превазишла криза, а императив је да се све стране суздрже од корака који штете територијалном интегритету БиХ. Турска ће наставити да улаже напоре и доприноси смањењу напетости на Балкану - нагласио је Ердоган.

БОНУС ВИДЕО - МИНИСТАР ПОПОВИЋ ИЗ ДУБАИЈА: Почетак изградње Центра за нуклеарне технологије у Србији до краја године

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)