ВУЧИЋ И ЕРДОГАН НАКОН САСТАНКА: Односи Србије и Турске на највишем могућем нивоу (ВИДЕО)

Новости онлајн

18. 01. 2022. у 17:35

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић борави у једнодневној посети Републици Турској. Председника Србије свечано је дочекао у Анкари председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, а након састанка двојица лидера су се обратила медијима.

ВУЧИЋ И ЕРДОГАН НАКОН САСТАНКА: Односи Србије и Турске на највишем могућем нивоу (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин/Пинк

Ердоган је изјавио да је срећан што су односи две земље на високом нивоу.

- Наши односи са Србијом су на највишем могућем нивоу. Разговарали смо о корацима које треба да предузмемо у наредном периоду. Обим наше трговине, упркос пандемији, наставља да обара рекорде. - рекао је Ердоган.

Додаје да су размењене идеје о заједничким пројектима.

- Хвала драгом пријатељу јер пружа подршку нашим предузетницима. На састанку смо снажно и одлучно потврдили значај мира и стабилности на Балкану, разменили смо мишљења о политичкој кризи у БиХ, а подршка коју Србија пружа интегритету БиХ је важна. Неопходно је сарађивати са међународном зајендицом како би се избегле кризе и очува мир - рекао је Ердоган.

Фото: Принтскрин/Пинк

Обраћајући се медијима, Вучић се захвалио на дочеку који је уприличен за српску делегацију. Разговарано је о свим темама, највише о регионалним питањима, а у свим темама покушан је да се нађе заједнички именитељ.

- Треба да разумемо околности, да гурамо земље унапред, а не у прошлост која је важна да бисмо из ње извукли поуке. Важно је да својим рукама градимо бољу будућност. Наша економска сарадња расте, имамо 110 турских компанија које послују у Србији и оне су важне јер послују, између осталог, у малим местима, што је нама важно - рекао је председик Вучић.

- Надам се да ће што више наших људи посетити Анкару. Истанбул је један од најлепших градова на свету, а Анкара је један од најмодернијих. Позивам и све Турке да посете Ниш, Београд и Нови Сад, али и Копаоник и Стару планину и многа друга места у нашој лепој земљи.

Такође, рекао је да су важни инфраструктурни пројекти и да сарадња расте у свим областима. Разговарано је, додаје, о односима две земље, о миру, стабилности, о поштовању Дејтонског споразума, а по овом питању су се, каже Вучић, одлично разумели.

- Рекао сам Ердогану да Србија подржава интегритет БиХ и интегритет РС унутар БиХ. Заједнички ћемо морати да радимо на враћању поверења и вере, иако је то много тешко радити, јер на то део медија у Србији увек гледа с подозрењем - рекао је Вучић.

Ердоган је рекао да је територијални интегритет БиХ од велике важности, а да ће заједно са Вучићем наставити на решавању свих проблема. Након избора у Србији биће одржан заједнички састанак са Председништвом БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)