БРИСЕЛ СПРЕМАН ДА РУШИ КУРТИЈЕВУ РАМПУ: ЕУ затражила да Приштина омогући гласање Србима са КиМ на парламентарним изборима

Е. В. Н.

18. 01. 2022. у 10:12

УПРКОС томе што је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти спречио одржавање референдума о променама Устава на Косову и Метохији, Београд ће наставити мирним и демократским путем да ради на томе да се избори 3. априла одрже у јужној покрајини.

БРИСЕЛ СПРЕМАН ДА РУШИ КУРТИЈЕВУ РАМПУ: ЕУ затражила да Приштина омогући гласање Србима са КиМ на парламентарним изборима

Архива

Огласили су се и из Брисела, одакле је портпарол Петер Стано нагласио да ЕУ жали због чињенице да Србима са КиМ није било омогућено гласање на рефереднуму и позвао обе стране да се договоре о међусобно прихватљивом решењу које би омогућило Србима да на КиМ гласају на "будућим српским изборима".

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић указао је да ће последња Куртијева "демонстрација силе" имати несагледиве последице по нормализацију односа између Београда и Приштине.

- Ситуација је напета јер су на дан одржавања референдума припадници косовске полиције и РОСУ наоружани дугим цевима и оклопним возилима стајали на регионалном путу између Лепосавића и Косовске Митровице. Погранична полиција је у много већем броју била присутна на Јарињу и Брњаку, а регуларна косовска полиција била је присутна у свим српским срединама на КиМ и јужно од Ибра, тамо где се наш народ окупљао и желео да искаже протест и незадовољство због тога што му је Курти забранио изјашњавање на референдуму - рекао је Петковић, и нагласио и да је српски народ са КиМ гласао на измештеним бирачким местима у Врању, Куршумлији, Новом Пазару и Рашки.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)