РЕФЕРЕНДУМ ИЗЛАЗНОСТ: Колико је људи гласало до 16 часова

Novosti online

16. 01. 2022. у 17:02

РЕПУБЛИЧКА изборна комисија (РИК) саопштила је да је до 16 часова на референдуму гласало 20,06 одсто од укупног броја бирача.

РЕФЕРЕНДУМ ИЗЛАЗНОСТ: Колико је људи гласало до 16 часова

Фото: С. Бабовић

Право гласа на референдуму има 6.510.323 бирача се изјашњавају на нешто више од 8.000 бирачких места. Због повећаног броја заражених короном, гласање се одвија под посебним правилима - уз обавезно ношење маске, држање размака од најмање 1,5 метара, сталну дезинфекцију и проветравање просторија. На биралишта се не може без личне карте или пасоша, а позив за гласање који су грађани ових дана добијали на адресе није неопходан.

Питање које се налази на гласачком листићу гласи: "Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?", уз понуђење одговоре - "да" и "не". У Уставу се сада уводе нова правила у начину избора судија односно тужилаца. Њих више директно неће бирати парламент. Скупштина Србије ће сада изгласати по четири истакнута правника који ће ући у састав Високог савета судства, односно Државног већа тужилаца. Они ће затим, заједно са осталим члановима ова два тела (има их укупно по 11) бирати судије и тужиоце. Укида се и пробни мандат судија, па се они неће као до сада бирати прво на три године већ на цео радни век, под условом да не прекрше нека од правила обављања функције из закона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КУРТИ МОЛИ СВОЈЕ САВЕЗНИКЕ: Српски историчар са Космета о захтеву да Бондстил постане стална америчка војна база