ЗАБРАНА РЕФЕРЕНДУМА "ВЕЖБА" ЗА 3. АПРИЛ? Приштина брутално прекршила основна људска права, Срби са КиМ поручују да ће истрајати

Д. Зечевић - С. Ровчанин Томковић

16. 01. 2022. у 08:25

ЗАУСТАВЉАЊЕМ камиона са материјалом за гласање на референдуму о променама Устава заказаном за данас, на административном прелазу Мердаре као и доношење резолуције о забрани изјашњавања у парламенту лажне државе, којом се Србима одузима једно од основних људских права - да гласају, премијер привремених приштинских институције Аљбин Курти наставио је низ радикалних потеза према нашем живљу на КиМ.

ЗАБРАНА РЕФЕРЕНДУМА ВЕЖБА ЗА 3. АПРИЛ? Приштина брутално прекршила основна људска права, Срби са КиМ поручују да ће истрајати

Прелаз Мердаре / Фото Канцеларија за КиМ

И поред декларативне сагласности ЕУ, амбасадора Квинте, као и ОЕБС који је до сада учествовао у спровођењима свих избора, представник ове организације није се појавио на Мердару, да у петак увече преузме документацију која је требало да буде дистрибуирана на 140 бирачких места. Уместо њега, испред камиона се испречила косовска полиција, а координатор Републичке изборне комисије Марко Јанковић, као и три возача су приведени. Они су после неколико сати испитивања и малтретирања пуштени, а камиони су "предати царини".

Као наставак намере да се Србима ускрате сва права, скупштина тзв. Косова усвојила је у суботу и резолуцију од осам тачака којом се забрањује одржавање референдума. По оцени директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића парламент привремених институција самоуправе у Приштини ушао је у фазу отворене конфронтације са српским народом, што ће имати несагледиве последице:

- Нека Курти и његови екстремисти не мисле да ће моћи Србима да забране да у будућности гласају на КиМ, посебно на изборима 3. априла и да ће успети икога да обесхрабре у борби за опстанак и права српског народа у нашој јужној покрајини!

Председник Српске листе Игор Симић рекао је на седници, коју су касније посланици Срба напустили, да парламент треба да симболизује демократију, а у питању је фарса и парадокс.

- Ово је акт којим се ускраћују основна људска и демократска права српског народа - истакао је Симић и навео низ акција против Срба, од упада РОСУ на север, до покретање неоснованих судских процеса.

- Приштина својим понашањем претвара Србе у грађане другог реда, док истовремено говори да су сви грађани једнаки, али се поставља питање како су једнаки кад их онемогућавате да гласају - навео је председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун. - Оно што ме плаши је понашање ОЕБС, јер како је могуће да се њихови представници не појаве да преузму изборни материјал. То свакако није примерено понашање, јер су они ти који дају коначну оцену избора. ОЕБС тако Приштини омогућава предузимање акција током којих се плени изборни материјал.

Дрецун наводи да је Куртију ово показна вежба за април и за изборе за председника и Скупштину Србије, јер "ако му ово сада прође, урадиће то исто и на тим изборима".

ЈАНКОВИЋ: ОДУЗЕЛИ НАМ ТЕЛЕФОНЕ

КООРДИНАТОР Марко Јанковић рекао је да су га инспектори у цивилу испитивали два до три сата у полицијској станици у Лужанима, а да су им одмах након привођења одузети телефони и речено да немају право на адвоката. Док су били на прелазу Мердаре, он је успео да јави у Београд шта им се десило.

- Тврдио сам да допремам материјал који је усклађен са законима Србије, да је реч о референдумском материјалу који је требало, као и свих претходних година, да предам мисији ОЕБС, који нас нису чекали. После сат и по одведени смо у полицијску станицу у Лужане - рекао је Јанковић, и додао да су након испитивања уз полицијску пратњу враћени до Мердара.

ОЕБС: НИЈЕ БИЛО САГЛАСНОСТИ

ПОВОДОМ одржавања референдума мисија ОЕБС навела је да "пажљиво прати дешавања у односу на српски референдум" односно да је "била спремна да спроведе операцију прикупљања гласачких листића", али да је основни услов за спровођење такве операције сагласност свих страна". Како се наводи у саопштењу ове мисије, у недостатку сагласности свих страна, мисија није у стању да спроведе операцију такве величине, која треба да подржи највише изборне стандарде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

КИНА АРОГАНТНО НАРУШАВА МИР Премијер Тајвана о акцијама кинеске војске