ВУЧИЋ ОБИШАО ПРИБОЈ Председник послао јасну поруку: "Исти смо у свему и по свему" (ФОТО/ВИДЕО)

А.Ровчанин/М.Стевановић

12. 01. 2022. у 09:48 >> 13:42

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић данас је боравио у посети Прибоју, где се састао са представницима локалне самоуправе, политичких партија, привредницима и представницима обе верске заједнице у том граду.

ВУЧИЋ ОБИШАО ПРИБОЈ Председник послао јасну поруку: Исти смо у свему и по свему (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Новости

Председник је прво обишао фабрику "Flex academy d.о.о", а затим и фабрику "Инмолд", која је у систему дуалног образовања. 

- Ми мало више да помогнемо, а ти мало да повећаш плате радницима - рекао је Вучић у разговору са једним од челника турске компаније “Флекс академи”, која на површини од 20.000 квадрата производног погона у Слободној зони Прибој производи црева,

челичне цеви, шупље профиле и фитинг.

Председник је најавио да ће у овај део земље ускоро стићи и гас. 

- До краја ове године имаћете овде гас - најавио је председник. 

Са једном од запослених председник је разговарао о тренутно ниској температури и истакао како ће долазак гаса допринети и томе да радници обављају посао у топлијим просторијама. 

- Ти сада Булент немаш где да идеш, Београд, Прибој, Србија је твоја кућа - нашалио се председник са челником компаније и истакао како су Турци јако вредни људи. 

Фото: А. Р.

Фото: А. Р.

Фото: А. Р.

Фото: А. Р.

Фото: А.Р.

Председник се поздравио са радницима компаније и пожелео им срећан дан. 

- Адис и Радиша, погледај како лепо раде - рекао је председник. 

Кроз шалу са радницима и челником компаније, председник је ургирао и за повећање плате радницима. Истакао је да је газда компаније дао обећање. 

- Много сам срећан што сам ово могао да видим, што добро радиш, много сам срећан што си се везао за Србију, и ми смо много срећни што вас имамо овде - поручио је председник газди компаније на растанку и обећао помоћ са субвенцијама, чиме је завршио обилазак прве фабрике у Прибоју. 

- Све што можемо да им помогнемо, да им помогнемо. Ако ће да запосле 150 људи, то је велика ствар за нас - истакао је Вучић. 

Председник је у разговору са челником компаније истакао како би ваљало да када стигне гас у индустријску зону у Прибоју обезбеди грејање радницима. 

- Нико није веровао да ћемо ово урадити, погледајте како је некада било, а колико је сада овде запослено радника - истакао је председник. 

Посета фабрици “Инмолд”

Вучић ће у Слободној зони посетити још једну успешну фабрику, и то “Инмолд”, која је у систему дуалног образовања.

Челници фабрике су најпре на самом улазу у погон председнику показали графикон који показује како се фабрика кроз 10 година развијала и како је растао број запослених. 

Фото: А. Р.

Фото: А. Р.

Фото: А. Р.

- Кажу да ова фабрика изгледа као из немачке "Црне шуме" - рекао је Вучић. 

Делови из ове фабрике извозе се и за Норвешку, што се председнику посебно допало. 

Председнику је предочено како је почела производња и идеја око ове фабрике, и како се развио цели бизнис. Предочено му је и како у овој компанији функционише примена принципа дуалног образовања. 

Упознао се и са девојчицом која има 17 година и која већ ради. 

- Они ће брзо научити да преузму одговорност, да знају да цене динар - истакао је председник. 

Фото: А. Р.

Двоје ученика показало је председнику како функционише хидраулична компонента, а председник им је честитао на умећи и послу који обављају. 

- Такви се профили највише траже. Плата ће му за 5 и 10 година бити једна од највећих у Србији, у поређењу и са великим директорима државних предузећа - нагласио је Вучић. 

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Председнику су представљени и уџбеници које компанија сама издаје у скраћеном издању за ученике који су у програму дуалног образовања, као и за запослене. 

- Видели сте и посебно богатство, ову децу која уче посао. Ако ишта можемо да помогнемо, то нема цену. Овде ће остати да раде људи и деца. Погледајте како ово изгледа, као да сте у Немачкој. И праве чудесне ствари. Поносно се осећате када видите шта све наши људи могу да направе - рекао је Вучић. 

Фото: Новости

Након обиласка две фирме које послују у Слободној зони и запошљавају заједно више од 400 радника, председник државе се упутио ка Дому културе где ће разговарати са локалним руководством, представницима бошњачких странака и исламске заједнице. Председника испред Дома културе чека неколико стотина грађана, који су се окупили у знак подршке.

Обраћање председника

- Дошао сам да вам кажем неколико важних ствари. Видите колико смо урадили последњих година у Прибоју. То су велика улагања, најпре у путеве, око 8 милиона евра. Пре краја јесени ћемо овде довести гас. Томе се радују људи у индустријској зони, али томе треба да се радују и Прибојци, имаћете јефтиније грејање и моћи ћете да привучете инвестиције. 

- Обновићемо гимназију у Прибоју, као и Општу болницу и Дом здравља у вредности од 15 милиона евра. Улагања ће се наставити и биће само још већа. Моја молба је да својим глупостима не направимо нешто чиме ћемо зауставити овакав напредак. Верујем да смо довољно велики људи, да само заједнички и уједињено можемо земљу даље да развијамо и да идемо напред - истакао је Вучић. 

Истакао је да држава по питању очувања мира и стабилности неће имати милости. - За нас је Прибој испит јесмо ли људи или нисмо људи. И не сме да нам се догађа да нам деца певају да пуцамо на џамије. Као што волимо наше светиње, морамо да поштујемо и оно где наше комшије одлазе да клањају. Ако неко мисли да то може да сруши, имаће посла са државом и држава по питању очувања мира и стабилности неће имати милости. 

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

- Ја знам да ће Срби рећи није то ништа, Бошњаци да су уплашени. Сви који су одговорни за било какво прављење проблема биће санкционисани. Ми морамо да учимо своју децу да морамо и можемо заједно - нагласио је председник. 

- Много фантастичних планова имамо за Прибој. Зато вас молим, људи, сада гледајући извештаје око Нове године, како год коју кафану погледам избила је нека туча. Дајте да то решавамо на тај начин да знамо да ми морамо да живимо заједно. То није бајка, то је стварни живот. И Бошњак из старог Прибоја, као и сваки Србин из Прибојске бање, једнако је ово његова земља, као што је и моја. Ја сам Србин и наравно да волим Србе, али не могу да замислим Прибој без Бошњака који имају једнака права - нагласио је председник.

- Немојте данас, када видите да ствари иду набоље, да сад нешто покваримо. 

- Дајте да само ове наше односе направимо да будемо добро. Дајте да дамо шансу развоју и нашој економији, дајте да се боримо заједно. Ја сам већ који пут дошао у Прибој јер ми је важно да се овај град развија и да буде боље. Зато гледајте како ће да вам изгледају болнице. Уложићемо 15 милиона евра. Желим да се заједно боримо да свима покажемо да је Прибој једно дивно место заједничког живота, и да проблеме можемо да решавамо - закључио је председник. 

Почео састанак

Након обраћања грађанима председник је почео састанак са представницима верских заједница, локалне самоуправе и бошњачких партија.

Фото: А.Р.

- Нажалост, односи између Срба и Бошњака нигде нису на оном нивоу на којем бисмо ми желели да буду - нагласио је Вучић. 

- Морамо да укажемо на одговорност свих нас и док је могуће смирујемо ситуацију. Увек је лудих и неодговорних глава много више и лакше је те идеје промовисати него идеје пристојног понашања. Наше је да покушамо да умиримо ствари. 

- За годину дана нећемо имати кога да запослимо из Прибоја, већ ћемо морати из околних места да доводимо људе. И да то све уништимо због свађа? За људе који су певали да ће Сјеница бити нова Сребреница, не само да ће бити кажњени, већ ће и добити премештај из Прибоја. Не само да ће бити покренут поступак, него и тужилац ради свој посао. Такође се води поступак и против младих лица који су певали о пуцању на џамије. 

- Наравно, одмах сам добио одговор од Срба да им је узвраћено на гори начин - рекао је Вучић. 

- Сви они који би да кољу туђу децу и да пуцају на џамије завршиће иза решетака. Ми морамо да поштујемо муслимане, јер је ово њихова земља колико је и наша. И заштитићемо свакога - рекао је председник и објаснио како је добио два писма, а да је у једном било питање неког Бошњака, да ли треба да се исели из Сјеверина. 

- Свако ко помисли да може да угрози нечију кућу, живот, џамију или цркву, имаће посла са државом која ће немилосрдно да реагује. И молим све људе да не изазивају државу. Ми морамо да обезбедимо да људи могу овде да раде. Сви председници држава нису заједно били у Прибоју колико сам био ја, зато што сам желео да помогнем Прибоју - истакао је Вучић и најавио завршетак радова на новим путевима, који ће, између осталог, допринети и развоју туристичких потенцијала овог краја. 

Фото: А.Р.

Фото: А.Р.

Фото: А.Р.

Фото: А.Р.

- Кад год неко мисли да не знам шта се збива, знам ја добро. И по кафанама где су Бошњаци, и тамо где су Срби. Мислим на приче о протеривању и питам да ли ви стварно мислите да је било шта од тога могуће? Да ли ми стварно треба да прекинемо овакав раст да бисмо се тукли? Ја имам два сина, и не желим ниједног да изгубим. И то све причају они који желе да туђа деца страдају. Ајде прво размислите шта бисте радили да ваше дете страда, па онда размислите да ли ћемо да правимо ратове или нећемо? - нагласио је Вучић. 

- Одговорсност мора да постоји, морамо да мислимо на своје комшије, не постоји јачи, јер у овој држави сви су једнаки. Сви су једнаки пред законом, звао се Адмир, Самир, Зоран, Предраг, Ненад или како хоћете. Неко може да се свиђа, некоме не мора да се свиђа, али тако ће да буде. Гледаћемо да снажнију заступљеност имамо Бошњака у органима реда, правосуђа, јер они као мањина овде морају да се осећају безбедно - навео је Вучић. 

Након обраћања муфтије Додића, председник је најавио да ће држава помоћи изградњу џамије. 

- Болница и Дом здравља ће само они коштати 15 милиона евра, фекална канализација за Прибој је 12,8 милиона евра, пут 8 милиона евра. Добио сам писмо од Хоџић Сакиба - рекао је председник и упитао шта је са Програмом повратка протераних Бошњака. Најавио је и изградњу нових путева у овом делу Саставци-Забрњица-Кукуровићи. 

Председник је истакао како данас због нечијег хира у Србији имамо и антикаменаре, антипутаре, и да је све много теже урадити. 

Власник млекаре из Саставака истакао је да је ово што се десило у Прибоју за сваку осуду, да су то појединци, јер је Прибој увек био град мира, толеранције и љубави. Како каже, тешко му је и када појединци из бошњачких кругова нападају породице људи који су певали спорне песме у Прибоју. Истакао је и да му је жао када се напада Република Српска и представља као "геноцидна творевина". 

Председник се захвалио на позиву да дође у Саставке и обећао да ће то и учинити. 

- Ја сам овде дошао не да стичем политичке поене, већ да пре свега говорим о одговорности нас Срба, јер ми је то обавеза. Верујем да ће Бошњаци то разумети. Владика Атанасије је говорио: „Дајте да опростимо неком другом оно што смо себи већ опростили”. Свака погрешна реч је овде као литар бензина, и зато је боље да будете господар сваке неизговорене речи, него слуга изговорене. Да пођемо од себе, а онда ћемо лако са другима. Стотину пута сам пита зашто им је тешко да изговоре име Републике Српске када је она Дејтонска творевина. 

- Треба да се ујединимо око тога које ћемо путеве да радимо и које ћемо фабрике да отварамо. 

Подсетио је на пример Адиса и Радише који раде на истој машини. 

- Исту муку деле, исти хлеб једу. Никакав проблем немају добри људи - истакао је председник. 

Једна од присутних на састанку, Сакиба, која је из повратничке породице, изнела је проблем са електричним прикључцима за куће повратника Бошњака. 

Председник је одмах кренуо у решавање овог проблема, позвао је премијерку и замолио да се сутра на Влади донесе закључак да се повратници Бошњаци на територији прибојске општине ослободе плаћања додатне надокнаде, већ да електрични прикључци могу да се заврше без преноса финансијских средстава.

Председник се осврнуо и на излагања двојице ефендија. 

- Нисам ја дошао да доказује било коме, било шта. Шта год ја урадио нећу никада никоме ништа да докажем. Зато ми је жао што код обојице видим вишак гнева. Чак и да је потпуно са правом, размислите ако ви показујете такав гнев, како ће то утицати на ваше вернике. Овако никада ништа нећемо решити. Ја немам више никакав интерес - Бошњака који ће изаћи на изборе 3 посто. Ја долазим да вам покажем да ми је до вас веома стало. Ми нисмо у држави која је 30 и нешто посто муслимана. Ја вас само молим, ако су два полицајца укључена у ово, да не буде да је сва полиција таква. Ја сам често разговарао са Зукорлићем. Кад смо говорили о правди, он је увек говорио о страдању Бошњака, ја о страдању Срба, трудећи се да га разумем. У једном тренутку смо престали о томе да причамо и кренули да решавамо своје проблеме. Јер тешко да ћемо моћи да истерамо правду икада. Нисам имао проблем са каменицама у Сребреници, и наравно да никоме ништа нисам доказао. Ја нећу да вам кажем скидај хиџаб, иако би ме славила цела Србија, али ја ћу да вам кажем како ћемо ми да поштујемо ваша права и слободе - истакао је председник. 

- Пут можда може да касни, али ће бити изграђен, али ово што сам вам рекао да се неће десити, неће се десити - рекао је Вучић. 

Обилазак Хасан-агине џамије

Велики број грађана окупио се испред Хасан-агине џамије да дочека председника. 

Фото: А.Ровчанин

Фото: А.Ровчанин

Фото: А.Ровчанин

- Од данас сав страх треба да нестане. Председник је и делом данас доказао Бошњацима да су они ту на своме, не само што је дошао, него је и донео радосне вести за оно што смо се залагали, а то је једнака правда за све оне који су покушали да унесу немир у нашу мултиетничку средину - истакао је један од ефендија. 

- Ви сте данас дошли да остатке фашизма отерате из Прибоја - истакао је ефендија. 

Додао је и да се нада да ће председник поставити камен-темељац за нову џамију, и да ће тада отворити још фабрика у Прибоју. 

- Радостан сам ако се ви осећате сигурније, а ја вам гарантуијем да вас нико неће дирати, и да ко год помисли да вас дира само зато што сте Бошњаци, имаће посла са државом. Осећајте се безбедно код своји кућа, без обзира на то којој вери припадате. Исти смо, једнако право у свему и по свему имате као и свако од нас. Ни у чему не смете да будете дискриминисани. Решавају се имовинскоправни спорови око изградње џамије. За мене су увек највећа радост путеви, гас, канализација, и све то треба да решавамо ове године. Ја могу да се ставим у ваше ципеле и да разумем ваше страхове, и зато вас молим да нам опростите када погрешимо, а ја ћу дати све од себе да ми опростимо кад направе грешку неки од припадника ваше заједнице - истакао је Вучић. 

Фото: А. Р.

Фото: А. Р.

Фото: А. Р.

Фото: А. Р.

Фото: А. Р.

На крају обраћања муфтија се захвалио председнику што је одговорио на свако питање, и што се понашао као прави домаћин који не бежи од проблема, већ решава проблеме. Истакао је и да је Вучић први председник који је посетио Хасан-агину џамију.

Обилазак манастира Светог Николе

Након обиласка Хасан-агине џамије, председник је отишао у Прибојску бању, где је обишао манастир Светог Николе. 

- У време Божића је посебно лепо - истакао је председник. Оно што је за мене важно јесте да ћемо много да уложимо у инфраструктуру, да видите будућност за ову дивну децу, да повећавамо плате. Спремни смо да још више помогнемо, за нас је важно да чувамо мир и градимо односе са нашим комшијама. Ја могу само да кажем да ће Србија још много да улаже у решење свих проблема који овде постоје. Предивно се овде осећам и Христос се роди - рекао је председник. 

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Након кратког обраћања, председник је кренуо у обилазак манастира. 

Владика милешевски господин Атанасије говорио је председнику о манастирском братству. 

Председник је добио књигу "Богатство ризнице манастира", као и икону Светог Саве, након чега се уписао и у књигу утисака

Фото: Новости

Обиласком манастира Светог Николе, председник је завршио своју посету Прибоју. 

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Подсетимо, Вучић је претходно потврдио да иде у Прибој како би се спустиле нарасле међунационалне тензије, предузеле неопходне и конкретне мере у вези са тим и обезбедила пуна сигурност за све грађане Србије.

Председник је одласком у Прибој практично одговорио на позив који су му упутили представници локалне самоуправе у том граду, председник општине Лазар Рвовић и све три бошњачке странке које партиципирају у власти, као и представници Исламске заједнице, да дође у њихов град, како би заједнички улили поверење Бошњацима и потврдили још једном да је Србија и њихова држава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (3)

СВЕЧАНО ПРЕСЕКАО ВРПЦУ: Ћустићева жена се породила код куће - старији син присуствовао