НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ У САД: Велики потенцијал дијаспоре у САД,Срби у расејању приоритет

Танјуг

09. 01. 2022. у 09:28

ВЕЛИКИ је потенцијал српске заједнице у САД, која је најбројнија на северу Америке, у Чикагу и околини, изјавио је министар спољних послова Никола Селаковић, наводећи да су Срби у расејању један од приоритета министарства које води.

НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ У САД: Велики потенцијал дијаспоре у САД,Срби у расејању приоритет

Tanjug

Он је рекао да у наредном периоду морамо да радимо на успостављању још већег националног јединства и чвршћих веза за Србијом.

Tanjug

Селаковић је, сумирајући посету Чикагу, српској дијаспори на северу САД, са којом је провео божићне празнике, у изјави Тан‌југу, истакао да је реч о највећој српској заједници, која ту живи, остаје и опстаје више од једног века.

То је била прилика да се сретне са представницима пословне заједнице у том крају САД, са власницима озбиљних компанија, који приходују велики капитал и жељни су и вољни да инвестирају у различитим крајевима света.

- То је за нас фантастична прилика да промовишемо Србију као једну од најбрже растућих економија Европе и као државу која је број 1 по нивоу директних страних инвестиција три године за редом, напоменуо је Селаковић.

Истиче да је српска заједница у САД једна од најбројнијих не само ван Европе, него у целом свету, коју везује изузетно јако патриотско осећање, као и СПЦ, која делује на том простору дуже од века, успешно и добро.

Tanjug

Изразио је задовољство што су, каже, сви заједно прославили Божић, као и славу Републике Српске, управо ту, у Чикагу.

- Овде смо дошли, не да било шта од људи из расејања тражимо, већ да чујемо од њих шта они очекују од матице, од своје отаџбине, шта Србија, Министарство, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у регион, може да учини за њих”, нагласио је Селаковић.

Министар је, такође, током посете обишао и најстарију српску организацију у том делу САД, разговарао са припадницима различитих удружења српског народа, како би сагледали шта заједнички може да се уради у будућности.

- Уверили смо се у изузетно велики потенцијал нашег народа овде. То је оно на чему морамо да радимо у будућности још више, на успостављању још већег националног јединства, чвршћих веза за Србијом и на промоцији онога што Србија данас јесте, што је постала од времена када је Александар Вучић дошао на чело владе, а затим и државе, која се из месеца у месец мења, рекао је Селаковић.

Tanjug

Поновио је да Србија осам година није имала генералног конзула у Чикагу, али да у последњих шест месеци Конзулат у том граду ради на нови начин, новим темпом, што важи и за амбасаду у Вашингтону, и самог амбасадора Србије у САД Марка Ђурића.

- Наставићемо тако да радимо у будућности, јер Србија која је почела и успешно решава проблеме у самој матици, данас је способна и вољна да се посвети и Србима у расејању и то је, и остаће, један од приоритета рада Министарства спољних послова”, поручио је Селаковић.

БОНУС ВИДЕО: 

ЗВОНЕ ЗВОНА НА ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Патријарх Порфирије стигао у Бањалуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИ СУ ЗА БАЛКАН РАТОВАЛИ! Безочне лажи Славоја Жижека - добро знамо шта је Балкан!