ИНТЕРВЈУ Ивица Дачић: Србији треба чист рачун са Европом

Снежана РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

06. 01. 2022. у 17:08

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Србије Ивица Дачић ове године обележава 30 година од када је први пут сео у скупштинске клупе. Исто толико је прошло од када је 1992. био учесник међустраначког дијалога о изборним условима, а недавно је закључио још један такав. Био је посланик, министар унутрашњих послова, шеф дипломатије, премијер, потпредседник Владе, председник парламента...

ИНТЕРВЈУ Ивица Дачић: Србији треба чист рачун са Европом

Фото З. Јовановић

У његовом кабинету у законодавном дому, док још стижу честитке поводом празника, али и 56. рођендана који је дочекао у новогодишњој ноћи, председник Социјалистичке партије Србије одговара на питања "Новости" од којих је прво: Да ли се круг затвара?

- Да, круг се затвара, али чим се један затвори, отвара се нови - каже, уз смех.

* Ушли смо у изборну годину. Вечита жеља опозиције ја да се, како кажу, социјалисти, као вечита власт преселе у опозицију. Хоће ли им се то остварити?

- Више пута сам парафразирао Тита који је једном рекао нешто што може да се каже и сад - власт која има овакву опозицију нема разлога да брине за своју будућност. Њихова очекивања се не темеље ни на каквим реалним проценама. Сигуран сам да ће владајуће коалиције, оне које предводи СПС и СНС, освојити убедљиву већину и на овим изборима.

* Како ће се наставити ваш низ функција. Да ли бисте желели још један мандат као шеф парламента?

- Не знам, ја се нисам ни до сада руководио неким жељама. То да ћу бити министар или председник парламента није била моја жеља него предлози људи са којима сам сарађивао. Вучић је предложио да будем министар спољних послова и да будем председник Скупштине. Вероватно је била процена да је то најбоље у том тренутку, тако да не размишљам на ту тему. Код мене не влада јагма за функцијама, али сам на већини већ био.

* Када ће се знати да ли ћете на изборе на једној листи са СНС или одвојено?

- Питање да ли ћемо ићи са једном или две листе је више питање процене како бисмо више добили, него што је то проблематично питање. Постоје различите процене како бисмо више добили, да ли одвојено или заједно. Вучић и ја ћемо о томе разговарати током јануара.

* Да ли вам у странци замерају што инсистирате да Вучић буде заједнички кандидат за председника, а да СПС нема кандидата?

- Па не, ми смо то питање расправили пре пет година када је Вучић био кандидат први пут и он је тада био наш заједнички кандидат. Ми не подржавамо туђег кандидата, он би био заједнички кандидат коалиције на власти и ми ту немамо дилему.

* Кажу да је лако Дачићу да буде председник Скупштине једногласја. Па, да ли је?

- Није лако. Више пута сам се шалио, када чујем неке дискусије, како неки посланици износе различите ставове у односу на став Владе - не треба нам опозиција, када имамо овакву расправу, иако сви кажу да је парламент једногласја. Нису криви ови посланици што опозиција није у парламенту, јер су одлучили да бојкотују, а неки нису прешли ни три одсто. Али, добро је да ће сви учествовати на изборима и добро је да се политика води у парламенту.

* Притисци на Србију око Косова и Метохије и ЕУ стижу са свих страна. Имали сте искуства са сличним стварима током власти Слободана Милошевића, па шта саветујете Вучићу?

- Мој став је оно што сам понављао и у изборним слоганима. Јасно, чврсто и одлучно, а сада бих додао и - мудро.

* Често дижете глас када су у питању услови које нам поставља ЕУ и тврдите да исто говорите и лидерима ЕУ. Шта сте им рекли?

- Говорио сам да је веома битно имати чисте рачуне и мислим да је то био велики подстицај да уопште дођемо до пуне сагласности око уставних амандмана. Нисам присталица тога да се нешто разговара начелно, него сам веома прагматичан и сматрам да треба да се види са ЕУ, ЕП, Венецијанском комисијом, ОЕБС, шта конкретно очекују, које су то формулације око којих треба да постоји заједничка сагласност. Нисам присталица да се каже - сагласни смо у начелу, а када дође до реализације онда да то и није баш то и не можемо да подржимо. Зато сам био и на једној седници Венецијанске комисије да рашчистимо та питања. И зато је веома важно да се зна шта хоће и шта траже од нас. А, на нама је да одлучимо да ли то хоћемо или нећемо, али генерално треба да се разговара.

* Слично сте замерили и представницима цивилног друштва који нису долазили на договоре о уставним амандманима о правосуђу, а онда су изнели замерке. На том састанку сте се посвађали и са министарком Јадранком Јоксимовић. Јесте ли се помирили?

- То није никаква свађа била. Мој циљ је био да истерамо на чистац цивилно друштво и ЕУ око референдума, да не испадне да је референдум неки хир Вучића и Дачића, односно власти, него да се свима стави до знања да је нама годинама саопштавано да је то први и неопходан услов за реформе у области правосуђа и наставак европских интеграција. А, сада испада да то није морало да се деси, да је то сада нешто што није неопходно, а опозиција користи референдум да би се позиционирала уочи избора. Странке, али и невладине организације и представници цивилног друштва који су финансирани од стране ЕУ залажу се да се гласа против. Па, како је то спојиво једно са другим, ако смо све урадили у складу са препорукама ЕУ. Моја намера је била да се све то истера на чистац.

* Треба ли наставити европске интеграције ако се чланство Србије условљава споразумом са Приштином и признањем лажне државе?

- То нигде не пише да тај споразум треба да подразумева признавање Косова. Они су то тако и написали да се заиста и не зна шта то треба да буде. То је написано давно, још за време Штефана Филеа. Он је написао да сви треба да се сложе око споразума о нормализацији односа, а шта то подразумева то нико не може да каже, а нарочито не у ситуацији када постоји пет земаља ЕУ које не признају Косово. Тако да је апсолутно нетачно да признавање може да буде захтев ЕУ. То може да буде билатералан захтев одређених земаља да оне не дају сагласност на приступање наше земље ЕУ. Али, то свакако није нешто што ће бити скоро на дневном реду. Мој одговор је јасан, да ЕУ не би смела да поставља такав услов Србији, а ако га постави Србија то прихватити неће.

Фото З. Јовановић

* Ваша деца се често помињу у јавности. Смета ли им то или им прија?

- Имају различите фазе, некад им смета некад не. Они не могу да побегну од јавности. Моја породица се држи ван јавности, јер моја супруга сматра да то тако треба, да је наш живот приватна ствар и ја то поштујем и подржавам. Осим, уколико деца не желе да се баве јавним послом или ако желе да искажу таленте. И за мене је било изненађење када сам открио како Андреа добро пева. Најбоље од свих нас, али то крије од јавности, а ја је стално терам да покаже таленат, али неће.

* Критикују ли вас понекад за професионалне потезе?

- Не. Имам у мојој породици велику подршку, управо зато што они мене не оптерећују неким стварима које се тичу мог професионалног ангажмана. Једине примедбе се тичу здравља, јер имам висок шећер, па питају шта једем, колико једем, да ли сам јео слаткише или нисам. Морам да се придржавам, доста сам регулисао тежину и шећер. Ја сам званично сладак и имам потврду за то.

УВЕК ПОСЕТИМ ЛАВРОВА

* ОБИШЛИ сте као шеф дипломатије бројне егзотичне земље. Да ли сте са лидерима и даље у контакту?

- Сада сам председник парламента и имам неке друге партнере у међународној заједници. Са министрима спољних послова се чујем када за то има разлога и када их видим на неком међународном скупу. Остали су пријатељски односи.

* Чујете ли се са Лавровом?

- Са њим имам изузетно пријатељске односе и даље. Он увек када дође у Београд, обиђе и парламент, и кад ја одем у Москву идем код њега. Поклонио сам му гитару, а он мени микрофон. У српску Скупштину ће 27. јануара доћи председник Думе Вјачеслав Володин и биће заседање заједничке комисије скупштина.

ЗАМЕРАМ РУЖИЋУ ЗБОГ БОЖИЋА

* ДА ли вас идеологија и црвена страначка боја спречавају да славите Божић?

- Можда је некада било да је комунизам супростављен вери, али то кад су социјалисти у питању никада није био проблем. Крштен сам када сам био мали, увек сам присутан на литургијама и годинама славим Божић. Идеологија нема везе са тим. Замерам нашој држави и министарству просвете на томе што ми не фаворизујемо стварање услова да се Божић обележава у кругу породице. Празник је у сред распуста и онда углавном људи нису код куће, или су породице раздвојене. Они који раде не могу на одмор, али шаљу децу, па нису заједно. Уместо да као западњаци идемо на одмор после Божића и да га славимо заједно у оквиру породице.

ЛЕНКА - НАША ЉУБИМИЦА

* КОЈИ лични и професионални тренутак су вам обележили прошлу годину?

- Лични је рођење сестричине Ленке. После дуго година, у 50. години моја сестра је добила ћерку и она је сада наша љубимица и обузима сву нашу пажњу. То је баш велика срећа. Професионално, велики изазов је био међустраначки дијалог о изборним условима и ту је био циљ да се постигне нека заједничка сагласност, која би омогућила да сви изађу на изборе, јер је то за нашу државу јако битно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)