"ГОНГ" ЗА ТРКУ ОД СРЕТЕЊА: У календару 2022. утврђени рокови и званичан почетак кампање за предстојеће изборе

С. С. Р.

03. 01. 2022. у 09:11

ПОЧЕТАК нове године, у којој ће грађани бирати скупштински сазив, београдски парламент и градоначелника, као и председника државе, обележиће њихово расписивање и званичан почетак кампање.

ГОНГ ЗА ТРКУ ОД СРЕТЕЊА: У календару 2022.  утврђени рокови и званичан почетак кампање за предстојеће изборе

Фото Ж. Кнежевић

Према календару који је договорен у међустраначком дијалогу о изборним условима без посредства странаца, када је утаначено и да ће се гласања на три нивоа одиграти у истом дану - 3. априла, предвиђено је да парламентарни и београдски избори буду расписани на Сретење, 15. фебруара, а председнички 2. марта.

Последњи задатак Скупштине Србије биће да двотрећинском већином потврди резултате рефередумског гласања о промени Устава, које је заказано за 16. јануар. Затим ће бити распуштена, а председник Александар Вучић ће расписати изборе. Истовремено, први човек парламента Ивица Дачић означиће почетак трке за престоницу.

Према Закону о избору народних посланика, од дана расписивања до дана одржавања избора не може проћи мање од 45, ни више од 60 дана. То значи да је Сретење последњи дан до када би парламентарци могли да буду у клупама.

Избори за председника Републике расписују се 90 дана пре истека мандата (Вучић је заклетву положио 31. маја 2017. године), тако да се окончају у наредних 60 дана од тренутка када буду расписани. Од давања знака да кампања може да почне, не сме протећи мање од 30, ни више од 60 дана. Држећи се законских рокова, Дачић ће 2. марта означити званичан почетак трке за новог председника.

Ови датуми предвиђају да ће кампања за парламент и Београд трајати 46 дана, а за председника државе 31 дан, мада се она увелико води.

Засад се, по њиховим најавама, зна да ће у трку за председника ући Бошко Обрадовић (Двери), Милош Јовановић (ДСС-ПОКС), Војислав Шешељ (СРС) и новинар Срђан Шкоро. Проевропска опозиција окупљена око ССП, ДС, Народне странке најавила је да ће највероватније имати заједничког кандидата и да ће име саопштити следеће године. Ипак, блок око ССП изашао је са информацијом да ће на челу њихове парламентарне листе бити Мариника Тепић. Карте за Београд и даље не откривају.

О КАНДИДАТУРИ ДО 1. МАРТА

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић је најавио да ће између 15. фебруара и 1. марта објавити да ли ће се кандидовати за још један мандат председника. Како је рекао, пре тога има доста важнијег да уради.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)