САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НОВИНАРА: Забринутост због укидања пресуде Симоновићу, Михаиловићу и Маринковићу

Новости онлајн

28. 12. 2021. у 19:24

ПОВОДОМ одлуке Апелационог суда о укидању првостепене пресуде против Драгољуба Симоновића, Владимира Михаиловића и Александра Маринковића, Радна група за безбедност и заштиту новинара одржала је ванредни онлајн састанак.

САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НОВИНАРА: Забринутост због укидања пресуде Симоновићу, Михаиловићу и Маринковићу

Драгољуб Симоновић / Фото П. Милошевић

Реч је о предмету у коме је оштећена страна новинар Милан Јовановић из Гроцке, а који је Радна група, као и целокупна јавност, детаљно пратила. 

Чланови Радне групе су указали на чињеницу да је одлука Апелационог суда донета крајем новембра и изразили незадовољство што она није правовремено достављена свим странама у поступку. Такође су апеловали на правосудне институције да у будућности одлуке благовремено и без одлагања достављају заинтересованим странама.

Милан Јовановић

Милан Јовановић

На састанку је истакнуто да је неопходно доћи до правноснажне пресуде у овом предмету у најкраћем року, те да је ефикасност у поновљеном поступку изузетно важна имајући у виду досадашњи ток случаја и време трајања. Радна група је изразила очекивање да ће се поновљени део поступка окончати у што краћем року, у складу са законом. 

На састанку се разговарало и о начинима на које конкретно може да се помогне и подржи новинар Милан Јовановић.

Радна група је подржала иницијативу да се организује акција солидарности у којој ће се, у наредних месец дана, прикупити неопходних 2,5 милиона динара за обнову спаљене куће Јовановића.

Средства за помоћ новинару Јовановићу могу се уплаћивати на следеће жиро рачуне:

- За динарска средства 265-1100310006448-08
- За девизна средства  265-1000000017731-14

Уплате ће се примати до постизања циља од 2,5 милиона динара и када се достигне тај циљ наменски рачун неће прихватати нове уплате. 

Све додатне информације о овој акцији солидарности могу се добити такође путем СОС телефона за пријаву напада на новинаре (0800 100115), који је управо и почео са радом као резултат договора у оквиру Радне групе за безбедност и заштиту новинара, као и у Асоцијацији  независних електронских медија која подржава акцију. 

Радна група је предложила, а Министарство унутрашњих послова прихватило, да се изврши процена безбедности за Милана Јовановића. 

Радна група ће размотрити и предложити Влади Републике Србије начин на који би се у наредном периоду обезбеђивала средства која би била доступна новинарима чија је имовина оштећена извршењем неког кривичног дела и која би се враћала након спроведених поступака обештећења од извршилаца кривичног дела. Договорено је да ово буде тема на првом следећем састанку Радне групе, како би се пронашао трајни механизам за сличне ситуације. 

Састанку су присуствовали представници Мисије ОЕБС, Делегације ЕУ у Србији, Амбасаде К. Норвешке, и Фондације Конрад Аденауер.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИ СУ ЗА БАЛКАН РАТОВАЛИ! Безочне лажи Славоја Жижека - добро знамо шта је Балкан!