СРБИЈА ДАНАС НАСТУПА НА САМИТУ ЗА ДЕМОКРАТИЈУ: Линк са Бајденом не значи улаз у клуб против Руса

Д. МИЛИНКОВИЋ

09. 12. 2021. у 09:00

УЧЕШЋЕ на Самиту за демократију, који организује амерички председник Џозеф Бајден, бар у случају Србије, неће значити и сврставање наше земље у некакав "политички клуб САД" и одрицање од Русије. Званични Београд одлучан је да настави да гаји стратешке односе са Вашингтоном, али и да се ни по коју цену не окреће од добрих веза са Москвом.

СРБИЈА ДАНАС НАСТУПА НА САМИТУ ЗА ДЕМОКРАТИЈУ: Линк са Бајденом не значи улаз у клуб против Руса

Фото АП

Наиме, уочи данашњег виртуелног самита на који је Бајден позвао лидере више од 100 држава, укључујући и Србију, подгревана је теза да присуство на овом скупу значи и својеврсну потврду припадности америчком, а не руском блоку, с обзиром на то да нису позвани представници ни Русије ни Кине.

За Јануша Бугајског, вишег сарадника Фондације Џејмстаун из Вашингтона и стручњака за Балкан, учешће Србије на Самиту показује да "припадамо трансатлантској заједници, а не руској империјалној Евроазији".

Критике на рачун потеза Вашингтона стигле су и из Москве. Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у неколико наврата упозорила је да је Бајденов Самит "средство за конфронтацију и још један покушај САД да успоставе свој блок".

Нема дилеме да је Бајденов Самит, са три прокламована стуба - борба против ауторитаризма, битка против корупције и унапређење поштовања људских права - ударање темеља спољнополитичког курса нове америчке администрације. По тумачењима саговорника "Новости", ово је на неки начин повратак на спољнополитичку стратегију некадашње Клинтонове администрације - ако вам се удари жиг недемократске државе следе казнене мере, санкције за политичаре и бизнисмене, замрзавање имовине...

Америчка државна подсекретарка за цивилну безбедност, демократију, људска права Езра Зеја уочи почетка Самита поручила је да је план Вашингтона да окупи земље које ће радити на "глобалној обнови демократије". То, како је навела, подразумева јачање слободних и независних медија, борбу против корупције, одбрану слободних и поштених избора, унапређење грађанског и политичког вођства жена, девојака и маргинализованих чланова заједнице и коришћење технологије за демократску обнову. У овој борби Вашингтон посебно рачуна на цивилно друштво.

Огњен Карановић, директор Центра за друштвену стабилност, каже нам да је и те како важно да се Србија појави на Самиту. Уверен је да нам то нико не може замерити:

- Србија се ни у прошлости није придруживала акцијама политичког Запада против Русије. Наша земља је, заправо, задржала суверени и неутрални став када је реч о односима са глобалним силама и на Истоку и на Западу. Верујем и да је вашингтонска администрација свесна да наша земља на Самиту неће потписати никакав документ или заједничку изјаву која би ишла против Москве и Пекинга. Нема сумње да је и руска влада ту у праву, да се Бајденова администрација у много чему вратила на позиције Клинтонове администрације када је реч о појединим аспектима односа према Русији, Кини, политичком Истоку, или када је реч о тој њиховој идеолошкој агенди у погледу разумевања статуса људских права, демократије, владавине права у појединим деловима света. Добро смо на својој кожи осетили какви су идеолошки и духовни фундаменти на којима почива политика администрације Бајдена.

Карановић указује да је - без обзира што могу да се предвиде кораци које ће Бајденова администрација предузимати према БиХ или КиМ - важно то што је председник САД наставио да спроводи Вашингтонски споразум, што има позитиван однос према иницијативи "Отворени Балкан" и што је сарадња са Београдом настављена на равноправним основама.

- Јер, ово није Србија од пре 20 година, као што ни САД нису земља из тог периода. Ту је потребан један нови дах политике - не по сваку цену од Србије и српског народа стварати непријатеља, већ покушати успоставити сарадњу. У том контексту треба и посматрати позив да Србија учествује на Самиту - закључује Карановић.

ВУЧИЋ СНИМИО ВИДЕО-ПОРУКУ

НА пленарној седници Самита, коју ће данас отворити Бајден, нису планирана класична обраћања учесника, па је тако председник Александар Вучић, као и остали лидери, послао снимљену видео-поруку, а путем видео-линка пратиће дешавања у Вашингтону. Самит је практично отворен још јуче, панелом о медијским слободама, који је водио амерички државни секретар Ентони Блинкен, а затим су уследиле и сесије на низ других тема.

Самитом за демократију, како је најављено из Вашингтона, планирано је да започне "годину дана акције у обнови глобалне демократије", а Бајден ће следећег децембра организовати нови скуп, како би се сагледао постигнути напредак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)